Nazi Almanyası her yönüyle araştırma konusu olmuştur. Yine de bu dönemde futbolun, ideolojik altyapının halka benimsetilmesinde önemli bir yeri olduğu pek az insan tarafından bilinir. Bu hafta size 3. Reich’ta oynanan futbol ile ilgili bazı bilgiler vermeye çalışacağım
Futbol, Nazilerin iktidara geldiği dönem, yönetici kadronun favori sporu konumundaydı. Şubat 1933’te Komünist KPD partisinin desteklediği Kampfgemeinschaft für Rote Einheit (KG) takımı ligden men edildi. Üç ay sonra ise SPD Partisi’nin desteklediği Arbeiter Turn und Sportbund (ATSB) aynı akıbete uğradı. Yine bu dönemde işçi sınıfından gelen 700.000 lisanslı sporcunun lisansları iptal edildi. Bu kişilerin tekrar spor yapabilmesi için Marksist olmayan kişilerden iki adet tavsiye mektubu getirme zorunluluğu getirildi. 1935’in ortalarında Naziler bu sefer “tamamen dindar olmayan” kilise kulüplerinin feshetme kararını aldı. Bu kanun, bünyesinde 4500’e yakın kulüp ve 240.000’e yakın lisanslı sporcu barındıran Catholic Deutsche Jugendkraft (DJK) birliğinin ortadan kaldırılmasına sebep oldu. DJK, 1920’den beri ülke çapında futbol adına ulusal şampiyonalar düzenliyordu.
Naziler, 1938’de kendi ideolojilerine bağlı olan işçi kulüpleri kurdular. Betriebssportgemeinschaft (BSG) adlı bu kulüpler birliğine tam 10.000 kulüp ve iki milyon sporcu katıldı.
Yahudi futbolcular, daha farklı zorlamalara maruz kaldılar. Zaten başlangıçtan beri birçok Yahudi sporcu Alman kulüplerinde top koşturmayı tercih ediyordu. Bu sebeple Almanya’da o tarihlerde pek az Yahudi Futbol Kulübü vardı. Alman toplumunun Aryanlaştırılması çabasının sonucu olarak Alman kulüplerine Yahudi oyuncularını takımlardan uzaklaştırma emri verildi. Kulüplerin birçoğu bu emir daha verilmeden zaten kendi istekleriyle Yahudi asıllı oyuncularını kovmuşlardı. Sadece, bugün Alman İkinci Ligi’nde bulunan Alemannia Aachen ekibi hapse atılan Yahudi oyuncularını kurtarmak için insanüstü çabalar göstermiş ve bu sebeple Nazilerin hedefi olmuştu. Şaşırtıcıdır ki bu dönemde ne Yahudi kulüplerine ne de bu kulüplerde top koşturan Yahudi sporculara dokunulmamıştır.
Ne kadar ilginç görünse de aslında bu hareket uzun döneme yayılmış bir planın parçasıdır. Naziler propagandaya çok önem vermiştir. 1936’da düzenlenecek olan Berlin Olimpiyatları için kötü reklâm yapmak istememişlerdir. A.B.D.’nin oyunları boykot etmesinden çekinmişlerdir ki Naziler bu organizasyonu tüm dünyaya güçlerini gösterecekleri bir şov arenası olarak düşünmüşlerdir. Tahmin edeceğiniz gibi Yahudi kulüpleri Olimpiyatlar’dan sonra ortadan kaldırılmıştır.
Futbol Ligi, tam bir siyasi arena gibi görülüyordu. Avusturya’nın da dahil olmasıyla birlikte tam 17 bölge, onar takımla mücadele ediyor, daha sonra bölgelerin şampiyonları birbirleriyle oynuyordu. 1933 öncesi yaklaşık 600 takım varken, Nazi döneminde bu takımların sayısı 170’e kadar düşmüştü. Naziler sadece en iyileri izlemek istiyordu. Finaller, stadyumlarda 100.000’e yakın taraftar çekebiliyordu.
NAZİ DÖNEMİ ŞAMPİYONLARI:
1934-35...................... FC Schalke 04
1934-35...................... FC Schalke 04
1935-36 ..................... 1.FC Nürnberg
1936-37...................... FC Schalke 04
1937-38...................... Hannover 96
1938-39...................... FC Schalke 04
1939-40 ..................... FC Schalke 04
1940-41...................... SK Rapid Wien
1941-42...................... FC Schalke 04
1942-43...................... Dresdner SC
1943-44...................... Dresdner SC
Schalke 04, ligi domine etmişti. Ruhr Vadisi’nin bu işçi takımı Reich şampiyonasının neredeyse yarısından fazlasını kazanmıştı. Bu da Nazileri farklı propoganda manevralarına itti. Schalke, yeni Almanya’nın parlayan örneği olarak gösterildi. Tezada bakın ki takımın oyuncuları ve taraftarları sol görüşlü köklerden geliyordu.
II. Dünya Savaşı’nın hızını arttırmasıyla beraber Nazilerin futbola verdiği önem de giderek arttı. Zira futbol halk için önemli bir moral kaynağı ve propaganda aracı olarak görülüyordu. Aynı zamanda Alman ordusunun içinden çıkan ekipler de karşılaşmalarda boy göstermeye başladı (SS’ler, Hava Kuvvetleri vb.)
1943’ün başından itibaren Almanya savaşı kaybetmeye başladı. Ciddi yakıt kısıtlamaları ve yolculuk engellemeleri baş gösterdi. Bu sebeple sadece 50 km çapındaki maçlara izin verildi. Birçok oyuncunun cepheye gitmesiyle takımlar maçlara eksik çıkmaya başladı ve komik sonuçlar alındı. Örneğin bir maçta Germani Mudersbach, FV Engen’i 32-0 yendi.
1945 sezonu başladıktan 3 hafta sonra Almanya savaşı kaybetti. Üçüncü Reich’in kaydedilen en son maçı 23 Nisan 1945’te oynandı. Bayern Münih ve 1860 Münih arasında oynanan maç 3-2 Bayern’in üstünlüğüyle sona erdi.