Filistin Özerk Yönetimi’nin başkenti Ramallah’a dokuz kilometre uzaklıkta ‘hayal şehri’ kuruluyor. Tepedeki şehir anlamına gelen Rawabi’nin 2010 yılında ilk yerleşimcilerini kabul etmesi planlanıyor. Şehrin bölge istikrarına katkıda bulunacağı beklenirken asıl hedef Filistin halkının ekonomik refahını arttırmak
Bayti Emlak ve Yatırım Ortaklığı, Filistin halkına maliyetinden çok daha düşük fiyata kaliteli konut ve aynı zamanda iş imkânı sunmak için kurulan çok ortaklı bir firma. Firmanın en önemli projelerinden biri olan Rawabi şehir projesi dünya basınından büyük ilgi görüyor. Şehrin tam anlamıyla 2010 senesinde hayata geçeceğini söyleyen şirket yöneticisi Bashat Masri, “Tüm Filistin Özerk Yönetimi üyeleri bu projede bize destek oluyorlar. Özel sektör ile kamu sektörün ortaklığında yürütülen projenin Filistin ekonomisine büyük ölçüde katkıda bulunacağına ve Batı Şeria’nın geleceği için umutları filizlendireceğine inanıyorum” dedi.
Uluslararası AECOM firması ve Filistin’in en önemli araştırma üniversitesi Najah’in katkılarıyla hazırlanan Rawabi projesi bugüne kadar bir ana plan ile faaliyete geçirilen ilk şehir projesi olarak biliniyor.
Şirket yöneticileri, Rawabi şehrinin inşa edilmesinde üç ana hedef olduğunu vurguluyorlar. Bu hedeflerin Filistin halkının iş olanaklarını arttırmak, Filistin halkına uzun vadeyle kredi vererek ev sahibi olmalarını sağlamak ve kamu hizmetini bölgede örnek alınacak düzeye getirmek olduğu açıklandı. Ayrıca bu projenin Filistin halkının yaşam kalitesini büyük ölçüde arttıracağına ve Rawabi’nin Batı Şeria ve tüm bölge için örnek şehir konumuna geleceğini inandıklarını belirtildi. Rawabi şehrinin örnek şehir olacağına inanılmasının en önemli sebebi ise Ortadoğu’nun can damarı enerji ile ilgili yeni projelerin, özellikle sürdürülebilir enerji projesinin, bu şehirde uygulanmasıdır.
Dokuz farklı konut projesi barındıracak olan Rawabi şehri ayrıca bölgenin eğitim ve kamu hizmeti alanında da lideri olma çabasında. Şehrin merkezinde bulunan çok amaçlı kültür ve spor kompleksi Filistin halkına yerel kimliğini ifade etme şansı verirken gençlere sanat ve bilim alanında kendilerini geliştirme imkânı sağlıyor.
İsrail’in başkenti Kudüs’ün 10 km kuzeyinde kurulacak olan şehir İsrailliler tarafından çok sıcak karşılanmıyor. Özellikle savunma bakanlığından gelen açıklamada İsrail askeri birlikleri Bati Şeria’nın bu tür projelere daha hazır olmadığının altını çiziyor. Filistin Özerk Yönetimi İsrail’in proje ile ilgili tereddütlerine Bayti firmasının Fas’ta başarıyla tamamladıkları şehir projesini örnek göstererek cevap verirken İsrail Savunma Bakanlığı ikna olmuş görünmüyor.
Bölgenin iki önemli ulusu arasında şehir ile ilgili tartımsalar sürerken proje tam gaz devam ediyor. Şehir tam anlamıyla tamamlandıktan sonra İsrail’in düşüncesinin değişebileceği söylentiler arasında.
Derleyen: Lara ABUT