Bağımsız bir araştırma şirketinin gerçekleştirdiği, “Farklı Kimliklere ve Yahudiliğe Bakış Araştırması” sonuçları, toplumun Yahudiler’e bakışına dair çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Türkiye genelinin farklı kimliklere ve bu kimlikler arasında Yahudiliğe bakışını inceleyen çalışmanın sonuçları ve değerlendirmeleri düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu
BAŞKASINA GÜVEN ÇOK DÜŞÜK: %23
Türkiye genelinde tutum ve davranışların belirlenmesinin hedeflendiği, araştırmanın ilk bölümünde Türk insanının başkalarına güveninin çok düşük olduğu sonucu ortaya çıktı. Dünya ortalamalarının çok altında yer alan güven katsayısının, beraberinde hoşgörüsüzlüğü getirdiği vurgulandı.
YAHUDİ KOMŞU İSTENMİYOR: %42
Farklı kimliklere bakışı simgeleyen “kimi komşu olarak istemezdiniz?” sorusu da çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Yanıtlayanların yüzde 42’si Yahudileri komşu olarak istemediklerini dile getirirken, bu oranın büyük çoğunluğu diğer farklı kimliklere ait kimselerle de komşu olmak istemediğini belirtti.
Türk toplumunda arkadaş olarak veya çevresinde Yahudi tanıyanların oranı ise sadece yüzde 10. Diğer bir deyişle, Türk halkının yüzde 90’ı Yahudilerle hiç temas etmemiş ve tanımamış. Türkiye’de yaşayan her dört kişinin birinin etrafında farklı kimlikten kimse yok. Nüfusun yüzde 80’i ise hiç gayrimüslim tanımamış.
Araştırmanın sonuçları, “ötekilere” yani kendinden farklı kimliklere karşı hoşgörünün çok düşük olduğunu ortaya koydu.
Haberin devamı için tıklayınız:
https://www.salom.com.tr/news/detail/13088-Toplumun-90i-hic-yahudi-tanimiyor.aspx
Haberin basın yansımaları:
https://www.salom.com.tr/news/detail/13117-Icimizdeki-irkcilik.aspx