Gazze desteğine Mısır engeli

Gazze operasyonunun yıldönümünde 43 ülkeden yaklaşık 1300 kişilik konvoy, Gazze topraklarına girmek isterken Mısır’ın engeliyle karşılaştı. Günlerce Mısır’da bekleyen konvoy, Salı günü varılan uzlaşma ile güzergâhını Suriye’ye çevirmek zorunda kaldı

Dünya
30 Aralık 2009 Çarşamba

İsrail’in düzenlediği operasyonun birinci yıldönümünde, Gazze’ye girmek isteyen uluslararası konvoy Mısır’ın engeliyle karşılaştı. Yaklaşık beş gün boyunca Mısır’dan izin alamadığı için Ürdün’ün Akabe Körfezi’nde bekleyen konvoy, bu süre sonunda güzergâhını Suriye’nin Laskiye Limanı’na yönlendirmek zorunda kaldı. Mısır, kara yoluyla Gazze’ye girmek isteyenlere ise ancak 3 Ocak tarihinden sonra izin verileceğini açıkladı.

Gazze’ye destek konvoylarına izin vermemesi nedeniyle eleştirilen Mısır ise yardım organizatörlerini suçladı. Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Alaaddin el Hadidi, ülkesinin yardım konusunda eleştirilmesine tepki gösterdi. Hadidi, “Biz yardıma karşı değiliz; ancak bunlar belirli kurallar çerçevesinde gerçekleşmeli,” dedi.

Hadidi, konvoyun geçmekte ısrarlı olduğu El Ariş’in böyle bir geçiş için uygun olmadığını, bunun nedeninin ise lojistik olduğunu belirtti. Hadidi, kara yolu ile Gazze’ye girmek isteyenlerin ısrarcı olduğu Rafah kapısının da normal bir sınır kapısı olmadığına dikkat çekerek, olaya sadece insani yardım olarak değil, politik ve güvenlik açısından da bakılması gerektiğini vurguladı. Mısır Büyükelçisi gazetecilere yaptığı açıklamada “Rafah kapısı sadece insanları geçişi için kullanılabilir, malların ve yardımlar için değil. Eğer Rafah’ın normal bir sınır kapısı gibi kullanılmasına izin verirsek, Filistin’de iki ayrı devletin (Hamas ve El-Fetih) oluşmasına imkân sağlamış oluruz. Filistin’in ikiye ayrılmasını istemiyoruz. İzin verirsek de facto olarak bu durum ortaya çıkacak,” dedi.

Hafta başındaki olaylarda Mısır polisi protesto yürüyüşü düzenleyen 38 kişilik bir grubu Sina Yarımadası’ndaki El Ariş’te kısa bir süre gözaltına aldı. Nil Nehri’nde gösteri yapmak amacıyla tekne kiralamak isteyen 200 kişi de polis tarafından engellendi.

HOLOKOST KURTULANI DA KONVOYDA

Gazze ile Dayanışma Konvoyu’nun Gazze’ye geçişini engelleyen Mısır’ı protesto etmek amacıyla, aralarında Holokost kurtulanı 85 yaşındaki Amerikalı Hedy Epstein’in de bulunduğu ‘büyükanneler’ grubu açlık grevine başladı.