Kadın-erkek ayrımı yapan otobüslere tepki artıyor

Dünya
30 Aralık 2009 Çarşamba

İsrail’de yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın %90’nın, kadın-erkek ayrımının uygulandığı otobüs hatlarının kaldırılması veya azaltılmasını savunduğunu ortaya koydu. Araştırmaya katılanların %71’i, bu uygulamanın kadınları aşağıladığını belirtti. Sonuçlar, bu otobüslere karşı çıkanların sayısının son bir yılda yüzde on oranında arttığını ortaya koydu. Geçtiğimiz yıl yapılan benzer araştırmada katılımcıların %80’i bu yönde fikir beyan etmişti. Araştırma, İsrail çapında 500 yetişkin kişi ile yapıldı.

Bu arada İsrail Ulaştırma Bakanı Israel Katz’ın erkek ve kadınların ayrı oturduğu ‘Mehadrin’ otobüs hatları ile ilgili önerilerini Yüksek Mahkemeye sunması bekleniyor. Diğer taraftan ülkenin başkentinde yaşayanların bazıları konu hakkındaki görüşlerini ortaya koymaya hazırlanıyorlar. Yeruşalayimliler Hareketi, Meretz Partisi mensupları ve New Israel Fund mensupları halen çalışmaya devam eden ‘Mehadrin’ otobüs hatlarına karşı bir protesto gösterisi planlıyor.  Hükümet binası karşısında gerçekleşmesi beklenen gösterinin amacı, otobüslerdeki cinsiyet ayrımını ve dini baskı olarak nitelendirdikleri uygulamayı geri çekmesi için Ulaştırma Bakanı üzerinde baskı oluşturmak.

Yerushalayim’liler Hareketi’nin üyesi Rachel Azaria, kamuoyunun bu uygulamayı reddettiğini bakana duyurma niyetinde olduklarını ve bu protesto yürüyüşünün otobüs hatlarındaki ‘cinsiyet ayrımcılığını’ sona erdirecek genel bir harekete dönüşmesini  umduğunu söyledi.

Bazı dini yorumlara göre, kadın ile erkeklerin ayrı oturmaları gerektiği öne sürülmekte. On yıl önce Haredi toplumunun talebi üzerine Egged bazı otobüs hatlarını bu uygulamaya açmıştı. Bugün ise tüm ülke çapında yaklaşık 55 otobüs hattında  bu ayrım uygulanmakta.

Rachel Azaria ve onun desteklediği protestocu gruplar  “Bu tür uygulamaların demokratik bir ülkeye yakışmadığını ve olmaması gerektiğini” öne sürüyorlar.