Olmert, Mahmud Abbas'a Batı Şeria'nın tamamını önermiş

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail eski Başbakanı Olmert’in kendisine sunduğu barış planında Batı Şeria’nın neredeyse tamamını önerdiğini açıkladı

Dünya
30 Aralık 2009 Çarşamba

FÖY Başkanı Mahmud Abbas, Ashark El-Awsat Gazetesi’ne yaptığı açıklamasında İsrail eski Başbakan Ehud Olmert’in kendisine sunduğu barış planını açıkladı. Abbas, Olmert’in Yahudi yerleşim bölgelerinin kapladığı alana karşılık Gazze çevresinde toprak önerdiğini belirtti.

Abbas açıklamasında plan dahilindeki toprak değişimiyle Filistinlilerin Batı Şeria’nın tamamına yakın sahip olabileceğini dile getirdi. Gazze çevresinde önerilen toprakların etrafına ne İsrail yerleşimleri ne de Arap yerleşimciler olduğunu ifade etti ve “Tek bir İsrailli Arap’ın toprağını almak istemediğimi açıkça ifade ettim” dedi.

Abbas ayrıca Dışişleri eski Bakanı Tzipi Livni ile ilgili iddiaları yalanladı. İddialara göre Olmert’in görev süresi yakında dolacağı ve hakkındaki suçlamalardan dolayı soruşturma açılacağından Livni, Filistinlileri bu teklifi reddetmeleri için ikna etmeye çalışmıştı.  Abbas  “Livni bir müdahalede bulunmadı. İkisi arasında bir hassasiyet olduğunu biliyordum ama Olmert ile pazarlık ettim ve bir sonuca ulaşabileceğimi hissettim,” dedi. 

Geçtiğimiz yıl Gazze’deki operasyonun başlamasıyla, daha önceden İsrailli müzakereci Shalom Turgeman ve Filistinli müzakereci Saeb Erekat arasındaki görüşmeler son bulmuştu.

Olmert’in planı ile ilgili harita geçen hafta Haaretz’de yayınlanmıştı. Haritaya göre Gazze Şeridi arazileri Filistinlilere verilecek. Be’eri, Kissufim ve Nir Oz gibi kibutzlar ve moşavlarla komşu olacaktı.

Olmert haritayı Abbas’a geçtiğimiz sene Eylül ayında sunmuştu. Haaretz’in Abbas ile yaptığı röportajda Abbas’a birkaç harita taslağı sunulduğu ortaya çıkmıştı.