Avusturya’dan Yahudi mezarlıkları için 20 milyon

Dünya
30 Aralık 2009 Çarşamba

Avusturya hükümeti, kötü durumda olan Yahudi mezarlıklarının düzeltilmesi için 20 milyon Euro ayıracaklarını açıkladı. Bu karar kapsamında Avusturya hükümeti 20 yıl boyunca her sene 1 milyon Euro’yu özel bir vakfa verecek. Ülkenin Yahudi cemaati de elde ettikleri gelirler ve bireysel bağışlarla hükümetin taahhüt ettiği miktarı destekleyecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Viyana Yahudi Cemaati, bu maddî desteği Avrupa’ya örnek olacak gecikmiş bir Hanuka hediyesi olarak tasvir etti. Viyana Yahudi Cemaati Genel Sekreteri Raimund Fastenbauer, The Associated Press’e yaptığı açıklamada, restorasyonun seneye başlamasını umduğunu belirterek ülkede yaklaşık 70 Yahudi mezarlığı bulunduğunu ve 20 tanesinin kötü durumda olduğunu belirtti. Fastenbauer ayrıca cemaat olarak yenileme projesinin başlamasından itibaren din kurallarına uygun olmayan herhangi bir şeyin yapılmaması için gözlemci olacaklarını vurguladı.

Avusturya Başbakanı Werner Faymann da “Bu Avusturya sorumluluğu ile ilgili bir mesele; tarihe, Yahudi vatandaşlarımıza ve kültürel mirasa saygı meselesi. Bu kararı daha da geciktirmenin hiçbir bahanesi yoktu” şeklinde düşüncelerini ifade etti.

2.Dünya Savaşı öncesinde Avusturya, çok canlı ve geniş bir Yahudi cemaatine ev sahipliği yapmaktaydı. Adolf Hitler, “Anschluss” olarak bilinen olayda, Mart 1938’de Avusturya’yı ilhak edince bu durum bütünüyle değişti. Yaklaşık 65.000 Avusturya Yahudi’si öldürüldü ve binlercesi ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.