CARTER Yahudilere günah çıkardı: “Sebep olduğum haksız karalamalar için özür dilerim”

Dünya
30 Aralık 2009 Çarşamba

ABD eski Başkanı Jimmy Carter, geçtiğimiz hafta özel olarak ve sadece Yahudi Haber Ajansı JTA’ ya yolladığı açık mektupla, İsrail’e haksızlık eden söz ve davranışları için, Amerikan Yahudi Cemaati’nden özür diledi. Mektupta İsrail ve komşuları için barış temennilerinde bulunan Carter, sözlerini noktalarken, “İsrail’in zor koşullar altında gerçekleştirdiği başarılarını takdir etmeliyiz. Arap halkları ve İsrail arasındaki ilişkileri geliştirmek için yardımcı olmaya devam ederken, ilerlemeler konusundaki eleştirilerin İsrail’i haksız yere lekelemesine izin vermemeliyiz. Roş Aşana ve Yom Kipur’a özgü, ama aslında yılın her zamanında geçerli  ‘Al Het’ ile İsrail’in karalanmasına sebebiyet vermiş olabilecek tüm söz ve davranışlarım için Yahudilerden özür dilerim”dedi.

‘Al Het’, Yahudilerin kutsal Roş Aşana ve Yom Kipur günlerinde Tanrı’ya karşı işledikleri günahları itiraf edip, affedilmeyi diledikleri duayı simgeliyor.

Başkanlığı sırasında, ilk İsrail-Arap anlaşmasına arabuluculuk eden Carter, 2006 yılında yayınladığı ‘Filistin: Apartheid değil, Barış’ adlı kitabıyla dünya Yahudilerinin öfkesini üzerine çekmişti. Kitapta, İsrail’in Gazze ve Batı Şeria politikası, haksız olarak Güney Afrika’daki ‘apartheid’ ile eşleştiriliyordu.  Gazze’ye yaptığı ziyaret sırasında ABD, AB ve İsrail tarafından bir terör örgütü olarak kabul edilen Hamas ile görüşmesi de, Carter’ın İsrailli liderler tarafından uzak tutulmasına sebep olmuştu.

Carter’ın özür mektubu, İftira ile Mücadele Birliği (ADL) Başkanı Abraham Foxman tarafından memnuniyetle karşılandı. Foxman, “Amerika eski başkanı gibi önemli bir kişi,  Yahudi cemaatine seslenerek özür dilediği zaman, bunu kabul etmek, bizim görevimizdir. Şüphesiz ki arada giderilmesi gereken birçok küskünlük ve acı sözler var. Ama bu mektup, gelecek uzlaşmalar için iyi bir başlangıç” dedi.

Carter’ın mektubunun, torunu Jason Carter’ın ABD/Georgia Senatosu için adaylığını açıklamasından birkaç hafta sonrasına denk gelmesi, spekülasyonlara sebep oldu. Jason, Georgia eyaletinin merkezi Atlanta’nın, etkin ve sesini duyuran bir Yahudi cemaatine sahip kuzeydoğu seçim bölgesinden aday olmayı planlıyor.