Soğuk hava ve cildimiz

Kış aylarında kuruyan cildimizi ihmâl etmeyelim. ‘Neyi, nasıl yapalım?’ sorularımızı  Or-Ahayim Hastanesi Dermatologu Dr. Zehra Doust yanıtladı

Sağlık
30 Aralık 2009 Çarşamba

Bu kış günlerinde hava kötü olsa da bu durum, cildinizin kötü görünmesi gerektiği anlamına gelmez. Gelin kışın özel cilt bakımı ile kuru cilde güle güle diyelim.

Bazılarımız  için kış mevsimi burun akması, nezle ve sinüzit anlamına gelebilir. Ancak birçok insan için de rahatsız edici şekilde yüzümüzde, ellerimizde ve ayaklarımızdaki kuru cilttir. Hatta bu sıkıntı o kadar artar ki, ciltte çatlamaya, kabuklaşmaya ve egzemaya yol açar.

Daha da nemlendirme

İlkbahar ve yaz aylarında kullandığımız nemlendiriciler, kış aylarında yetersiz kalabilir.  Hava değiştikçe cilt bakım rutinimiz de değişmeli. Su bazlı nemlendiriciler yerine, yağ bazlı nemlendiriciler daha iyidir. Nedeni ise  yağ bazlı nemlendiricilerdeki yağ  cilt üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Böylece krem ve losyondan daha etkili bir koruma sağlar. (İpucu: birçok gece kremi yağ bazlıdır.)

Özellikle yüzümüz için seçeceğimiz yağ bazlı nemlendirici konusunda dikkatli olmalıyız. Çünkü bunlar her tipteki yüz cildi için uygun değildir. Yağ bazlı yüz nemlendiricileri cilt üzerinde tıkanıklık yaratmayacak yağ tipinde olmalı, yani mineral, avokado ya da badem yağları olabilir. Bunların dışında diğer yağlar yüzümüzdeki cilt üzerinde öylece durur ve gözenekleri kapatabilir.

İçinde humectants yani gliserin, sorbitol, ve alpha-hydroxy losyonları da havadaki nemi cildinize çeker ve bu losyonları da kullanabilirsiniz.

Güneş koruyucu kullanımı

Güneş koruyucuları sadece yaz mevsimi için değildir. Evet, kışın da kullanmalısınız. Nedeni kış güneşi de cilde zarar verebilir. Evden çıkmadan 30 dakika önce ellerinizi ve yüzünüzü tamamen kapsayacak şekilde sürünüz. Eğer çok uzun zaman dışarıda kalacaksanız, tekrar sürmekte fayda var.

Nemli eldiven ve çoraplardan uzak durun

Nemli eldiven, çoraplar cildi irite eder; kaşıntıya, çatlamaya ve egzemaya yol açar.

Nemlendirici makineler

Evinize ve ofisinize nemlendirici cihazlar koyun veya en azından kalorifer petekleri üzerinde su kapları bulundurun. Böylece, bulunduğunuz ortamın havasını nemlendirirsiniz.

Ayaklarınızı unutmayın

Ayaklarınız da kış aylarında farklı bakım ister. Gliserinli  losyonlar bulmaya çalışın.  Deri soydurtucuları (pleeling) kullanırsanız ölü deriyi aralıklı olarak ayaklarınızdan çıkartır böylelikle nemlendiriciler daha etkili ve daha derinden fayda sağlar.

Peel denemeleri

Eğer yüzünüz çok çok kuruysa lütfen şiddetli peelinglerden, maskeler ve alkol tabanlı tonerlerden uzak durun. Tüm bu ürünler cildinizdeki yağı çeker alır. Bu ürünler için sütlü temizleyiciler, hafif köpüklü temizleyiciler, alkolsüz tonerler ve sulu maskeler kullanın.

Çok sıcak banyo yasak!

Aşırı sıcaklık ciltteki lipit bariyerleri yok etmeye başlar ve bu ciltteki nemi yok eder. Ilık banyoyu ve banyoda uzun kalmamayı tavsiye ederim.

Düzenli ve doğru nemlendirici kullanımı cilt bakımınız için faydalı ancak buna rağmen cildiniz istediğiniz gibi değilse dermatoloğunuzu görün. Belki reçeteli bir nemlendiriciye ihtiyacınız vardır ya da basit bir kuru cilt probleminden öte  bir tedavi gerekebilir.

Ellerinize elinizi uzatın

Elimiz üzerindeki cilt, vücudumuzun diğer bölgelerindeki cildimize oranla daha incedir ve daha az yağ bezleri vardır. Bunun anlamı ellerimizi kış aylarında nemli tutabilmenin zor olduğudur. Soğuk hava ve kuruluk; çatlamalara ve kaşınmaya yol açar. Ne yapabiliriz? Eldiven kullanın; eğer yün eldiven kullanıyorsanız sıcak tutması için önce ince pamuk bir eldiven kullanın ki yün cildinizi tahriş etmesin.