2000’li yılların kayıp yetenekleri

Spor
6 Ocak 2010 Çarşamba

10. Marcel Ketelaer

Borussia Monchengladbach ve Almanya U-21 Milli Takımı’nda sergilediği performansla Avrupa futboluna damgasını vuracağına inanılan Ketelaer beş milyon Alman Markı karşılığında Hamburg’a transfer oldu. Yeni takımındaki ilk maçında da gol atmayı başaran Ketelaer için ilerleyen süreç beklenen gibi olmadı; kiralık olarak Gladbach, Nuremberg ve Rapid Wien formaları giyen Ketelaer bugün 33 yaşında kulüp arıyor.

9. Marat Izmailov

2001 yılında Lokomotiv Moskova Altyapısı’nda oynarken Rusya Milli Takımı’na yükselmeyi başaran İzmailov dönemin geleceği en parlak Rus oyuncusu olarak değerlendiriliyordu. Kariyeri peş peşe sakatlıklarla sekteye uğrayan İzmailov gittiği Sporting Lisbon’da da tutunamadı.

8. Richard Knopper

Ajax Altyapısı’nda yetişen ve 2000’li yılların başında Avrupa’nın en önemli genç yetenekleri arasında gösterilen Knopper de sakatlık kurbanı olan isimlerden. Aris Saloniki ve Heerenveen’de kiralık olarak forma giyen Knopper daha sonra da Vitesse’ye satıldı ama beklenen patlamayı bir türlü yapamadı.

7. Javier Portillo

2002 yılında Real Madrid A Takımı’nda oynamaya başladığında 20 yaşındaydı ve ‘Yeni Raul’ olarak değerlendiriliyordu. İlk sezonunda sonradan girdiği La Liga ve Copa del Rey maçlarında toplam 13 gol atarak Bernabeu tribünlerine adını ezberletti, Portillo için besteler yapıldı. Teknik direktör Vicente del Bosque’nin gidişiyle Portillo da istenmeyen adam oldu, Fiorentina ve Brugge’e kiralandı.

6. Freddy Adu

Gana doğumlu Amerikalı Adu İtalyan devlerinin gündemine geldiğinde on iki yaşında bile değildi. 14 yaşında MLS takımlarından DC United’la sözleşme imzalayarak son 100 yılın profesyonel olan en genç sporcusu oldu, ilk resmi golünü on beş yaşında attı. Genç yaşta Pele’yle kıyaslanmaya başlanan Adu 2007’de Benfica’ya transfer oldu, daha sonra Monaco ve Belenenses’e kiralandı ama bekleneni hiç veremedi.

5. Hector Fabian Carini

1999’da henüz on dokuz yaşındayken Juventus’a transfer olan Uruguaylı file bekçisinden beklentiler çok büyüktü. İlk 2 sezonunda tek maç bile oynamayan Carini’nin Standard Liege maçındaki performansıysa 2004’te kendisine Inter’in yolunu açtı. Milano’da da forma şansı bulamayan Uruguaylı file bekçisi için daha küçük bir takıma gitme kararı içinse artık çok geçti.

4. Stefano Fiore

Parma’da başlayan kariyerinin ilk bölümünü ilerleyen sürece taşıyamadı. Yeni mücevhere yer açabilmek için İtalya Milli Takımı’nda taktik değiştiren teknik direktör Dino Zoff’un çabaları da yetmedi.

3. Francisco Pavon

Florentino Perez’in Real Madrid’teki hayalinin en önemli taşıydı; Zidane gibi pahalı transferlerin yanında altyapıdan yetişen gençlere örnek olarak değerlendiriliyordu. Bekleneni veremedi, 2007’de gittiği Zaragoza’da bile ilk 11’de tercih edilmedi.

2. El Hadji Diouf

2002 Dünya Kupası’nda parlayan Senegalli için Liverpool Fransız Lens’a 10 milyon Pound ödedi. Kendisinden beklenen golleri atmak yerine yaptığı açıklamalarla gazete manşetlerini süsleyen oyuncu daha sonra sırasıyla Bolton, Sunderland ve Blackburn’un yolunu tuttu.

1. Gaizka Mendieta

2000’li yılların şüphesiz en büyük hayal kırıklığı olan İspanyol oyuncu kariyerinin ilk yıllarında durdurulamaz bir orta saha oyucusu olarak değerlendiriliyordu. Valencia formasıyla izleyenleri büyüleyen Mendieta için yeni durağın Barcelona veya Real Madrid olacağı düşünülüyordu ama 2001’de 48 milyon Avro karşılığında Lazio’ya satıldı. İşte bu noktada kariyeri için düşüş başladı, İtalya’ya hiç uyum sağlayamadı. Barcelona ve Middlesbrough’ya kiralanan Mendieta 2008’de de futbolu bıraktı.