TEKNOLOJİDE SON YENİLİKLER/ 2010 Las Vegas CES izlenimleri

Tüketici elektroniği alanında dünyada yapılan en büyük fuar olan Las Vegas Consumer Electronics Show’u yerinde görebilme şansına sahip oldum. Fuarda öne çıkan başlıklar arasında üç boyutlu televizyonlar, mobil iletişim cihazları, elektronik kitaplar ve tablet PC’ler vardı. İşte size teknoloji dünyasından sıcak haberler…

Aydın BOLKAR Yaşam
13 Ocak 2010 Çarşamba

Tüketici elektroniği alanında dünyada yapılan en büyük fuar olan Las Vegas Consumer Electronics Show’u yerinde görebilmek için, sevgili eşim Doli’yle birlikte 7 Ocak sabahı İstanbul’dan yola çıktık ve oldukça maceralı bir yolculuk sonrasında, valizlerimiz olmadan Las Vegas Fuar Merkezi’nde yorucu üç gün geçirdik.

Bu seneki fuar, özellikle ABD’de bir yılı aşkın süredir devam eden ekonomik daralmadan çıkılıyor olduğunun sinyallerinin alınmaya başladığı bir döneme gelmiş olması sebebiyle oldukça fazla dikkat çekti.

Tüketici elektroniği alanında dünyanın tüm ileri gelen firmalarını tüketiciler ve endüstri temsilcileri ile buluşturan bu fuarda gelenek haline geldiği üzere Apple ve Google yoktu, ama varlıkları her alanda hissedildi.

Aslında fuarda birçok yenilik tanıtıldı ama ben kendimce en çok öne çıktığını düşündüğüm üç konuya dikkatinizi çekmek istiyorum.

ELEKTRONİK KİTAPLAR VE TABLET PC’LER

Teknoloji konusundaki tüm kaynaklar, 2010 yılının tablet PC’nin yılı olacağını düşünüyorlar. Şimdiye kadar birçok başarısız deneme yaşamış olan tablet bilgisayarların bu sefer başarılı olacakları konusundaki en önemli kullanım alanı ise elektronik kitaplar. Amazon tarafından duyurulan Kindle cihazına kadar hak ettiği başarıyı bir türlü yakalayamayan e-kitaplar, bu seneki CES fuarında en çok sergilenen yeni cihaz gruplarından birini oluşturdu. Amazon, 2009 kış tatil sezonunda Kindle için sattığı e-kitap sayısının gerçek kitap adedini aştığını duyurdu, bu gerçekten çok önemli bir başarı.

Microsoft CEO’su Steve Balmer, fuarın açılış günü yaptığı konuşmasında, Slate PC adını verdiği, klavyesi bulunmayan tablet PC’leri tanıttı ve Windows entegrasyonu ile neler yapılabileceğini anlattı. E-kitap uygulaması da Slate PC ile yapılabileceklerin yalnızca biri ve yukarıda bahsettiğim gibi 2010 ile birlikte bu alanda da heyecen verici gelişmeler göreceğiz. Dedikodular, ‘iSlate.com’ alan adının Apple tarafından rezerve edildiğini ve bu ay sonunda Apple’ın da kendi tablet bilgisayarını tanıtacağını söylüyor.

ÜÇ BOYUTLU TELEVİZYONLAR

‘Avatar’ filmini seyrettiniz mi bilmiyorum ama seyretmenizi şiddetle tavsiye ederim. Film, gösterime girdiğinin 18. gününde dünyada bir milyar dolarlık gişe hâsılatını yakaldı ve tek rakibi olarak gözüken Titanic’e çok yaklaştı.

Avatar, dijital 3D tekniği kullanılarak çekildi ve izlenirken eski tip mavi-kırmızı gözlükler yerine polarizasyon tekniği kullanılarak üretilmiş gözlükler kullanılarak izleniyor.

Şimdiye kadar bir plazma veya LCD televizyon satın almadıysanız 3-4 ay daha beklemenizi tavsiye ederim çünkü 3D televizyonlar geliyor. Samsung, Panasonic, Sony, Toshiba, LG ve tüm diğer elektronik üreticileri standlarında gelecek nesil üç boyutlu modellerini tanıttılar. Bu televizyonlar, normal yayınları Full HD kalitesinde gösterebildikleri gibi, üç boyutlu yayınlara da otomatik geçiş yapma özelliğine sahipler. Ancak yayınları üç boyutlu şekilde izleyebilmek için yukarıda bahsettiğim özel gözlüklerden takmak gerekiyor, aksi takdirde görüntü bulanık ve rahatsız edici gözüküyor. Fuarda üç boyutlu televizyonlarını sergileyen tüm firmalar gözlük de üretmişler ve televizyon ile birlikte 2-4 arası adedi beraberinde ücretsiz verecekler.

3-D tecrübesini yaşatan gözlüklere ilave olarak Immerz adlı küçük bir firma da başka bir standda sanal gerçeklik üzerine farklı bir ürünü sergiliyordu. www.immerz.com adresinde detaylarını görebileceğiniz cihazla izlenen film veya oynanan video oyununda çıkan seslerin yarattığı titreşim, vücudunuza bir aparat tarafından aktarılıyor ve filmin tüm heyecanını göğsünüzde hissediyorsunuz. ‘Jurassic Park’ filminden heyecanlı bir sahne ile demosunu test ettim, gerçekten çok etkileyici.

Sanırım yakın bir gelecekte güzel bir filmi tam anlamıyla seyredebilmek için televizyon karşısına geçerken Robocop gibi giyinmemiz gerekecek.

MOBİL İLETİŞİM

Şovun başlamasından iki gün önce Google tarafından duyurulan Nexus One adlı telefon, Google fuarda yer almamış olsa bile, en çok konuşulan konulardan biri oldu. Bu telefon hakkında izlenimlerimi ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım.

Ancak şunu artık rahatlıkla söyleyebilirim ki mobil iletişim alanında, özellikle en hızlı gelişen ve büyüyen segment olarak kabul edilen akıllı telefonlar tarafında dünyada iki kutup oluşmuş durumda.

Birincisi, üç yıl önce mobil iletişim alanına giren Apple, diğeri de yine üç yıl önce Android adlı girişimi başlatan Google. Cep telefonu aksesuarlarının sergilendiği salonun tamamı iPhone uyumlu cihazlar üreten firmalardan oluşuyordu, çünkü bu cihazı kullananlar, telefonlarını satın aldıktan sonra da yazılıma ve donanıma para harcamaya devam ediyorlar.

Fuarda, Google’ın Nexus One telefonunun sadece dedikodusu yapıldı ancak Motorola, Samsung gibi birçok büyük üretici Android telefonlarını ardı ardına sergilediler. Özellikle Motorola, dört farklı Android telefonu ile büyük bir çıkış yaptı ve gerçek bir sosyal medya cihazı olan CLIQ ile özellikle gençler tarafından çok tercih edileceğini düşündüğüm, uygun fiyatlı ve çok ilginç bir cihaz yaratmayı başardı.

Açıkçası mobil iletişim pazarının uzun süreli önde gelen oyuncuları Nokia ve Blackberry için çok ciddi tehlike çanlarının çaldığını düşünüyorum. Bu aşamadan sonra bu iki firmanın, yanlarına Palm gibi bir oyuncuyu da alarak, tercihen Nokia çatısı altında birleşmelerinin belki de bu firmalar için önümüzdeki 3-5 sene içerisinde tek çıkış yolu olacağını hep birlikte göreceğiz.

Üç ana başlık dışında; Intel yeni seri işlemcilerini bu fuarda duyurdu. Microsoft Office 2010 yazılımı ile yine çok iyi bir iş başarmış, hem Web tarafında, hem de masa üstünde çok büyük bir iş yapmışa benziyor. Kodak, başarılı HD kamerası Zi8’e ilave olarak su geçrimeyen SportPlay modelinin duyurusunu yine CES 2010’da yaptı. Kısaca anlatmaya çalıştığım teknoloji dünyası hiç uyumuyor ve hiç bir firmanın yeri garanti değil, her fırsatta tüketici şaşırtmayı başaracak firmalar ortaya çıkabiliyor.