Son zamanlarda gerginleşen Türkiye-İsrail ilişkileri, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Ankara ziyareti ile ısınma sinyalleri vermeye başladı. İsrailli Bakan, Ankara Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Savunma Bakanı Gönül ile temaslarda bulundu
Pazar günü Ankara’ya bir günlük bir ziyaret gerçekleştiren İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile ayrı ayrı görüştü. Gönül ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Büyükelçi krizine değinen Barak, “Yapılanın hata olduğunu” dile getirdi. Uluslar arası diplomatik kuralları bağlı olduklarının altını çizen konuk bakan, “Türkiye ile iyi ve dostane ilişkilerin devam ettiğini umuyoruz,” ifadelerine yer verdi.
Savunma Bakanı Vecdi Gönül de Türkiye ile İsrail arasındaki savunma alanındaki ilişkilerin iki ülke yararına olduğunu dile getirdi ve yapılan ‘stratejik ortaklıkların’ önemini vurguladı. Gönül, “Aynı çıkarlar sahip olduğumuz sürece birlikte çalışacağız. Çıkarlarımız bu şekilde yönlendirdiği sürece her alanda işbirliği yapmak isteriz,” dedi.
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Türkiye ziyareti ile ilgili İsrail Savunma Bakanlığı üst düzey temsilcileri yabancı medyaya açıklamalarda bulundu; “Türkiye bizim stratejik ortağımızdır. İlişkilerin kötüye gitmesini önlemeliyiz, başka alternatifimiz yok. Ayrıca Türkler de işbirliğinin devamını istiyorlar”.
Ehud Barak’ın kendi açıklamaları da aynı yöndeydi. Bakan Barak Türkiye ile İsrail ilişkilerinin şimdiye kadar olduğu gibi iyi devam etmesi gerektiğinin önemini vurgularken; “Ben ikna oldum, ilişkiler iyi devam edecektir” diyerek kendi düşüncelerini de dile getirdi.
Davutoğlu-Barak görüşmesinde ise gündemi, son bir hafta içinde yaşanan gerginlik de dahil olmak üzere iki ülke arasındaki ilişkiler ve Ortadoğu barışı oluşturdu. Davutoğlu, Ankara’nın barış kanallarının açık tutulması ve Ortadoğu barış sürecinin yeniden canlanması için elinden gelen çabayı göstereceğini aktarırken, Barak da, Filistin-İsrail ve İsrail-Suriye sürecindeki görüşmelerin yeniden başlamasını istediklerini dile getirdi.
Barak Ankara ziyareti için Türkiye’den daveti geçen hafta yaşanan diplomasi kriz öncesi almıştı. İki ülke arasında yaşanan sorunlara rağmen Barak ziyaretini iptal etmedi ve kendisini ılımlı, uzlaştırıcı bir lider olarak tanıtmaya çalıştı.
İsrail’in önde gelen gazetesi Haaretz, Barak’ın ziyareti ile ilgili şu yoruma yer verdi: “Türkler hiçbir zaman Barak’ın Ayalon’un davranışlarının sonuçlarına katlanacağı izlenimini vermediler ve bu konuda kimse bir şey söylemedi. Fakat iki taraf da soğuktu ve sanki iki ülkenin ilişkilerinin 1990’lardaki iyi ilişkilere dönemeyeceğini biliyordu. Türkiye’de askerin önemini yitirmesi ve İslami bir partinin oy çoğunluğuyla başa gelmesi iki ülke arasındaki ilişkilerin altın dönemine dönmeyeceğinin göstergesidir.”