İsrail Bakanlar Kurulu tarihinde ilk defa Berlin’de toplandı. İsrail Başbakanı Netanyahu ve birkaç İsrailli bakan, Almanya Başbakanı Merkel ve diğer Alman Hükümeti temsilcileri ile özel, ortak bir kabine toplantısı yaptı. Toplantıda Holokost’tan 60 yıl sonra iki ülkenin arasındaki işbirliğine vurgu yapıldı.
Holokost nedeni ile İsrail’de hâlâ Alman malı ürünler almayı veya Almanya’ya gitmeyi reddedenler olsa da, 1965’de diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasının ardından iki ülke arasındaki işbirliği giderek arttı. Almanya, ABD ve Çin’den sonra İsrail’in en çok ticaret yaptığı üçüncü ülke konumunda, uluslararası diplomatik alanda da Almanya ve İsrail yakın müttefikler arasında sayılıyor. Ortak kabine görüşmesinde benzer toplantıların senede bir yapılmasına karar verildi.
İsrail heyetinin Almanya’ya ziyareti sadece tarihi ve temsili değildi. Konuşulan konular arasında İran’ın nükleer programının engellenmesi, Ortadoğu barış süreci, gelişmekte olan ülkelere (özellikle gündem olan Haiti gibi) ortak yardımlar, çevre ve ekonomik konular da görüşüldü.
İran konusunda Merkel, İran’ın duruşunun değişmemesi durumunda bu ülkeye daha ciddi yaptırımların uygulanmasını savunduğunu belirtti. Ekonomi, çevre ve yardımlar konusunda da İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon ile Almanya Ekonomik Gelişim ve Dayanışma Bakanı Dirk Niebel arasında bir protokol imzalandı. Protokolde, Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya’da özellikle tarım, su ve sağlık alanlarında gelişmekte olan ülkelere yapılacak yardımlarda işbirliği kararı alındı. Uzmanlar bu protokolün aynı zamanda OECD’ye girmek üzere olan İsrail’in OECD’ye üye olma şartlarından biri olan uluslararası yardım yapma kotasını yakalamaya yönelik olduğunu belirttiler.