Sağlıklı yaşam için Spor

Sporun insan üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmez. Spor branşlarının çok olduğu ve her çocuğun, gencin kendine uygun bir spor branşı bulabileceği bir dönemde biz yetişkinler de model olmanın sorumluluğuyla kendimizi ve çocuklarımızı spora yönlendirmeliyiz

Gençlik - Eğitim
5 Şubat 2010 Cuma

Yaşamı sağlıklı sürdürebilmenin yollarından biri de spor yapmaktır. Nüfusunun 70 milyonun üzerinde olduğu ülkemizde, spor yapan kişi sayısı ne yazık ki yeterli düzeyde değildir.  Lisanslı amatör ve profesyonel sporcu sayısını başka ülkelerin lisanslı sporcu sayısı ile karşılaştırdığımızda da çok azdır. Oysa sporun insan üzerindeki olumlu etkilerinin bu kadar gündemde olduğu, spor branşlarının çok olduğu ve her çocuğun, gencin ve yetişkininin kendine uygun bir spor branşı bulabileceği bir dönemde biz yetişkinler de model olmanın sorumluluğuyla kendimizi ve çocuklarımızı spora yönlendirmeliyiz.

Takım,  bireysel ve doğa sporları yaparken, kişinin birçok kazanımı olur.

• Sağlıklı bir vücut, kişisel gelişime katkı.

• Yaşayarak öğrenme.

• Sosyalleşme, iletişim, paylaşım ve dayanışma.

• Dürüstlük ve centilmenlik gibi temel değerler.

• Üretici gücü ortaya koyabilme, yeni fikirler deneyebilme.

• Keşfetme, güç ve yeteneğini tanıma, problemlerin nasıl üstesinden gelineceğini öğrenme.

• Stres ve gerilimi üzerinden atma.

• Beceri ve motorik özelliklerini geliştirme.

• Özgüvenin gelişmesi.

Spor yapılırken elde edilen tüm bu kazanımların yanı sıra sporun barışa, dostluğa ve uluslararası müsabakalarda ülke tanıtımına katkı sağlaması da herkesçe bilinen bir gerçek. Sporun tüm bu yararları herkesçe biliniyor; ama insanımızın uygulamaya geçmek söz konusu olduğunda çok başarılı olduğunu söylemek mümkün değil.

Kendisine bakan, bakmayı seven insanların ortak noktası spor. Sporla birlikte vücutta birtakım hormonal değişiklikler de görülüyor ve salgılanan endorfin kişinin kendini beğenmesine ve özgüveninin artmasına sebep olarak bireysel mutluluğu sağlıyor. Fiziksel kapasitenin artmasıyla insan, bir şeyleri başarabilme, bir ağırlığı kaldırabilme veya bir mesafeyi daha hızlı gidebilme yetisi kazanıyor. Kişinin başardığı her şey artı olarak hanesine yazılıyor.  

Bilimsel araştırmalar spor yapan kişilerin, zaman yönetiminin daha iyi olduğunu, şiddet ve kötü alışkanlıklara eğiliminin daha az olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda baktığımız zaman ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte spor yapmaları, rol model olarak onları spora özendirmeleri her geçen gün önem kazanıyor.

Son yıllarda okullarda her yaş çocuğa hitap edecek oyunlar, takım sporları, bireysel sporlar, raket sporları ve doğa sporları yapma olanağı sağlanıyor. Hedef öğrenciyi kendini bulduğu ve severek yaptığı bir branşa yönlendirmek. Gençlere faydalı ilgi alanları yaratmak ve onaylamadığımız alanlara kaymalarını engellemek.

Sporun bir sosyalleşme aracı olduğu da bir başka gerçek. Spor merkezlerinin müşterilerine sunduğu hizmet bunun en açık göstergesi. Bu mekânlarda üyelerin yeni kişilerle tanışıp, sohbet edebilecekleri, tüm günlerini geçirebilecekleri ortamlar yaratılıyor.

Spor çocuğunuzla sağlıklı iletişim kurabilmenin de bir yolu. Birçok ebeveyn çocuğuyla beraber spor yaptıktan sonra daha rahat paylaşım yapabildiğini ifade ediyor. Birlikte oldukları zamanı olumlu değerlendirebildiklerini belirtiyor.

Hayatımıza olan katkılarıyla yaşam kalitemizi arttıran sporun önemini vurgulamaya çalışırken sporun olumlu katkılarını yaşamış bir ebeveyn ve bir eğitimci olarak sizlerin de yeni yılda bir başlangıç yaparak kendiniz ve aileniz için uygun bir spor branşı bulmanızı ve uygulamaya koymanızı dilerim. Haydi spora…

Yusuf GÜNGÖRDÜ
UÖMO Beden Eğitimi Bölüm Başkanı