2005’te Mısır ve İsrail arasında yapılan ve fiyat nedeni ile yürütmesi durdurulan doğalgaz ticareti anlaşması Mısır Yüksek Mahkemesi kararı ile yürürlüğe girdi
Mısır’dan İsrail’e doğalgaz ihracatını arttıran anlaşma, Mısır’daki şiddetli muhalefete rağmen yürürlüğe girdi.
Anlaşma aslen 2005 yılında doğalgaz ihraç eden Mısır Akdeniz Gaz Şirketi ile İsrail Devleti’nin sahip olduğu İsrail Elektrik Şirketi ve İsrailli özel Dorad şirketi arasında imzalanmıştı. Fakat anlaşma Mısır mahkemelerinin İsrail’e doğalgaz ihracatını yasaklaması üzerine yürürlüğe giremedi.
Mısır mahkemelerinin bu kararı vermesindeki en önemli etken ise İsrail’e satılacak gazın fiyatı oldu. Mısırlı uzmanların yaptığı hesaplara göre İsrail’e yapılan indirimlerin Mısır’a maliyeti günde 9 milyon ABD Doları seviyesindeydi.
Geçen yıl Eylül ayında ise anlaşma gözden geçirilerek gaz fiyatı arttırıldı. Mısır Akdeniz Gaz şirketinin %12,5 sahibi olan Ampal-Amerikan İsrail Şirketi yetkilileri de gaz fiyatlarının dünyada artan enerji fiyatlarına paralel olarak arttırıldığını bildirdi.
6 milyar Doları değerindeki anlaşmada Mısır’ın 20 yıllık üretimi de 42 milyar metreküpe çıkarıldı.
Fiyatın arttırılması ve Mısır hükümetinin de devreye girmesi ile Mısır’ın acil işlerden sorumlu yüksek mahkemesi meseleyi ele aldı. Yüksek mahkeme, doğalgaz ihracatına yetkili karar merciinin devlet olduğu, ticari mahkemelerin veya Mısır Danıştay’ının bu konuda söz hakkına sahip olmadığına hükmetti. Böylece anlaşma yürürlüğe resmen girdi.