Çeviri ve açıklamalarla ‘Megilat Ester’ ve Purim kitabı

Kavram
24 Şubat 2010 Çarşamba

 “…Yahudilikte her bayramın kendine ait neşeli bir yanı vardır. Yine de bir anket yaptığımız takdirde, Purim’in üst sıralarda yer alacağı hatta belki de listenin ilk sırasını tutacağı herkesçe takdir edilir.

Adar ayı ve başta Megilat Ester olmak üzere Purim’e dair konuları basit bir düzeyde ama elden geldiğince geniş bir şekilde ele almaya gayret ettiğimiz bu çalışmamızda işte bu neşeye kültürel, uygulamasal ve bilgisel katkıda bulunmayı amaçladık.

Tanrı’nın yardımıyla geçtiğimiz aylarda tamamlamış olduğumuz Tora projesinin ardından, doğal olarak Tanah’ın sıradaki kitaplarına geçmemiz, en azından kronolojik açıdan daha uygun olurdu. Ancak Tanah’ın Ketuvim kısmında yer alan Megilat Ester’in kutsal kitaplar arasında olmanın yanında, Purim kutlamasının merkezindeki mitsva olarak da ek bir işlevi olması nedeniyle, önceliği bu kitabın hazırlığına vermenin daha doğru olduğunu düşündük…”

Önsözünde, çeviri ve düzenlemeyi yapan Moşe Farsi’nin yukarıdaki sözlerinin yer aldığı  ‘Purim’ kitabının Megilat Ester’e ayrılmış olan ana kısmı iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde, Megilat Ester’in İbranice metni, Türkçe alfabe ile transliterasyonu ve Türkçe çevirisi yer alıyor.

Kitabın ikinci kısmı ise, Megilat Ester hakkındaki farklı kaynaklara dayanılarak yapılan açıklamalara ayrıldı. Bu açıklamalar, Purim olaylarının öncesinde gerekli olan arka plan bilgileri ile başlamakta ve Yahudi geleneksel kronolojisine göre tarihteki yerini açıklamakta.

Megilat Ester’in metninin tümü, birkaç ‘pasuk’tan oluşan gruplar halinde mercek altına alınmakta; öncelikle metinde geçen ifadeler ana başlıklar halinde açıklanıyor, alternatif çeviriler ve bazı açıklamalar veriliyor.

Kitabın bir sonraki kısmı ise, Adar ayı ve Purim Bayramı ile ilgili kapsamlı uygulama kurallarına ayrıldı. Purim, Yahudilerin Tora’yı bir bütün olarak tüm kalpleriyle kabul edişlerinin kutlandığı bayramdır. Hahamlarımız Maşiah döneminde diğer tüm bayramlar önemlerini yitirecek olmasına karşın, Purim’in güncelliğini koruyacağını öğretirler. 

Bu kitap, Purim hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyeceklerin vazgeçemeyecekleri bir eser niteliği taşımaktadır.

Gözlem Gazetecilik Bas. Yay. AŞ

Çeviri ve Düzenleme: Moşe Farsi / 496 sf.

Ester ASA