Sibel Pinto ile LEZZET YOLCULUĞU Şubat demek krep demek

Sibel CUNİMAN PİNTO Sağlık
24 Şubat 2010 Çarşamba

Yıl sonu sofralarının ardından ocak ayında ‘galette de roi’ları mideye indirdik, “artık yiyeceklerimize dikkat etme zamanı geldi” diyenlerdenseniz ve de Fransa’da yaşıyorsanız hiç şansınız yok: Daha sırada Chandeleur var. Geleneksel olarak Şubat ayının başında kutlanan bu bayramın kökleri Romalılara dayanmakta; günümüzde de eş, dost, arkadaş ve ailenin biraraya geldiği bir krep ziyafeti olma özelliğini korumakta. Kelime anlamı latincede fete de candela/chandelle (mum, şamdan, ışık bayramı) olan Chandeleur’ü kutlamak için aileler, dostlar evlerde biraraya gelir, çocuklar, büyükler çeşit çeşit krep yapımına bizzat katılır ve krepler afiyetle yenir. Sakın ola ki süpermarketlerde plastik poşetlerde hazır satılan endüstriyel kreplerden bir lezzet beklemeyin, hayal kırıklığına uğrarsınız.

Krep deyince akla hemen Fransa’nin  Bretagne (Brötanya) bölgesi gelir. Canımız her krep çektiğinde oralara kalkıp gidilemezse de Paris’te ‘Krepçiler Sokağı’ hiç de uzak değil. Şehrin her yanında yüzlerce krepçi vardır ama en ilginç sokak ‘rue du Montparnasse’. Bretagne’dan Paris’e yerleşmek için gelen Breton (Bröton)’lar (bu bölgenin halkına verilen ad) zamanında bu sokakta ardarda küçük crêperie (krep dükkanları) açmışlar ve yerleşmişler. Bröton, tüm tanıdıklarım çok sempatik, çok cana yakın insanlar... Zaten kendilerine Fransız denmesini de pek sevmiyorlar(!), Brötonum diyorlar-gerçekten de bir başkalar.

Bu restoranların mönüleri aşağı yukarı hep birbirine benzer: girişte assiette de crudités (soğuk sebze/ salata tabağı), ardından tuzlu olarak galette de sarrasin (kara buğday galeti) sonrasında tatlı olarak crêpe ve tabii ki cidre (elma şarabı). Tuzlu çeşitlerde peynirli, yumurtalı, somon fümeli klasiklerden sebzeli, tavuklu, mantarlıya, tatlılarda tozşekerli, çikolatalı, nutellalı, reçelli, marmelatlı, meyveli, kestaneli, bademli, dondurmalı geniş bir yelpazede uzanır. Biz Türkleri sanki bu krep restoranları pek kesmez, başta eşim olmak üzere bir çok Türk arkadaşım bu restoranlarda doyamadıklarından, tatmin olamadıklarından dem vururlar...Ben yine de hızlı bir öğle ya da tiyatro/sinema sonrası hafif bir akşam yemeği için ideal diye düşünüyorum. Tabii restorana girmek istemeyenler ayaküstü küçük dükkan ya da seyyar büfelerde satılan kreplerden de afiyetle yiyebilirler, tek şart önceden hazırlanmış bekleyenleriı yemeyin, sipariş üzerine taze yapılanları tercih edin.

Krep yemek için ne Paris’te olmak gerekiyor ne de restorana gitmek. Bir kaç püf noktasını bildikten sonra evde yapımı oldukça kolay. Çeşitli tariflerin arasından aşağıdaki temel tarifin hem hatırlaması çok kolay (2-3-4) ve hem da başarı oranı 100%...

Bir sonraki buluşmamıza dek sofralarınızdan lezzet hiç eksik olmasın.

KREP

MALZEME:

2 bardak un, 3 yumurta, 4 bardak süt, bir çimdik tuz

İŞİN SIRRI:

Önce unla sütü karıştırın, ardından yumurtaları katın, böylece topaksız süper bir sıvı harç elde edersiniz. Harcı bir saat dinlendirin. Krep için özel tasarlanmış incecik teflon tavalardan kullanın, tavayı iyice ısıtın. Kızgın tavaya her krep için bir kepçe harç dökün, tavanın her tarafına yayılmasını sağlayın. Bir kaç dakika içinde altı olunca çevirin, diğer tarafı da bir dakika pişirin. İşte krebiniz hazır.

Garnitür malzemesi için de biraz maceraya hazır mısınız? Mango, ananas, kestane-portakal, muz-karamel, frambuaz-macaron, armut-zencefil, elma-tarçın, şeftali-çilek reçeli, yeşil çay-biter çikolata…

Sunuma gelince düz serip malzemeyi üstüne koyun, ikiye ya da dörde katlayın, rulo yapın, dondurma külahı şekli verin, dört taraftan dikdörtgen ya da üçgen katlayın, ortada sarıp aumoniere (bohça) yapın yada arasına malzemeyi döşeyerek kat kat pasta şekli verin.

Gelenekten geri kalan mı ne? Yaptığınız ilk krebi sağ elinizle tavadan fırlatın, aynı anda sol elinizde bir madeni para (eski çağlarda altınmış!) tutmayı unutmayın. Krep sağ salim tavaya geri geliyorsa tüm yıl hanenize bol şans ve zenginlik geleceğine inanın.

ŞEFİN TAVSİYESİ:

Her krep arasında mutlaka tavayı tekrar yağlayın. Krep yapımı süresince mümkün olan en az yağı kullanmak içinse küçük bir patatesi yarıdan kesin, bir çatala batırın, kesik kısmını iki krep arasında tereyağ-sıvıyağ karışımına batırıp krep tavanızda gezdirin.

Sebzeli Galette

MALZEME :

Galet için: 330 gr siyah buğday unu, 10 gr. tuz, 75 cl. soğuk su, 1 yumurta,

İçi için: Ispanak, domates, enginar, çeşitli rende peynir, yumurta, tuz, biber

Un, tuz ve suyu iyice karıştırın, sonda yumurtayı katıp tekrar karıştırın ve malzemeyi  1 saat dinlendirin. Galeti krep tarifindeki gibi hazırlayın. Tavanın üstündeyken içine, önceden sotelediğiniz ıspanağı, enginar parçalarını, domates dilimlerini koyup bolca peynir rendeleyin, ortasına bir yumurta kırın ve kenarlarından katlayın. Bir kaç dakika içinde galetiniz hazır.