Almanya, İngiltere ve BAE’de İran yolcu uçaklarına yakıt ikmali reddedildi

İran, Almanya, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni ABD’nin nükleer programa yaptırımları dahilinde İranlı yolcu uçaklarına yakıt sağlamayı reddetmekle suçladı ve karşılık vermekle tehdit etti

Dünya
21 Temmuz 2010 Çarşamba

İran Havayolları Birliği Sekreteri Mehdi Aliyari ISNA Haber Ajansı’na “Geçen haftadan beri, Amerika’nın empoze ettiği yaptırımlar nedeniyle uçaklarımızın İngiltere, Almanya ve BAE’de yakıt almasına izin verilmiyor,” dedi.

İngiltere hükümeti sözcüsü ise İngiltere’de yakıt alması reddedilen İran uçakları hakkında bilgileri olmadığını ifade etti. Almanya Ulaşım Bakanı, İran uçaklarına yakıt ikmali yapılmasında herhangi bir yasak olmadığını belirtirken, BAE havaalanı yetkilileri de İranlı uçaklara kontratlara uyarak yakıt ikmali yapmaya devam ettiklerini açıkladı.

İngiltere’nin Sivil Havacılık Yönetimi, İranlı uçaklara yakıt ikmali yapılmasını emretmediklerini – ancak yakıt heyetlerinin kendi kararlarını alma yetkisine sahip olduklarını ekledi. Ayrıca, İran uçaklarının yakıt ikmalinin AB veya BM yaptırımlarının yasakladığı bir şey olmadığını belirtti.

Almanya’nın ulaşım bakanı, İran uçaklarının yakıt ikmalinin AB veya BM yaptırımları dahilinde yasaklanmadığını ve böyle bir emrin ileride gerçekleşeceğini öngörmediklerini ifade etti.

Bir bakanlık sözcü Reuters’a “yasak yok” derken, tedarikçilerin kendi istekleriyle İranlı uçaklara ikmal yapmayı reddedip reddetmedikleri üzerinde yorum yapamayacağını dile getirdi.

BAE başkenti Abu Dabi’deki bir havaalanı şirketi böyle bir uygulamanın olduğunu reddetti. Abu Dabi Havaalanları Sözcüsü “İran yolcu uçaklarıyla kontratlarımız var ve yakıt ikmaline devam ediyoruz,” dedi.

Eğer yaptırım iddiaları onaylanırsa, bu yeni uygulamalar yaptırımı iyice açık hale getirme niyetinin bir göstergesi olacak.

ABD Başkanı Barack Obama geçtiğimiz Perşembe günü, İslami Cumhuriyetin yakıt ithalatını sıkıştırmak ve uluslararası izolasyonunu artırmak adına oldukça ileri giden yaptırımları imzaladı.

Tek taraflı ABD aksiyonu ve Avrupa Birliği tarafından planlanan yaptırımlar 9 Haziran’da gerçekleşen dördüncü BM Güvenlik Konseyi’nde görüşülen yaptırımların oldukça ilerisine gidiyor. 

İran dünyanın 5. en büyük petrol üreticisi, ancak rafine etme kapasitesinin yetersizliği nedeniyle bazı ürünleri ithal ediyor.

ABD ölçülerinin aksine, BM yaptırımları İran’ın rafine edilmiş ürün ithalatını hedef almaktan uzak duruyor.

Batı güçleri İran’ın sivil nükleer program görüntüsü altında bomba üretmeye çalıştığına inanıyor. Tahran ise programın sadece elektrik üretimi ve sağlık amaçlı olduğunu iddia ediyor.

Aliyari, şimdiye dek ulusal havayolu şirketi olan İran Havayolları’nın ve Mahan Havayolları’nın yakıt ikmali konusunda sorun yaşadığını ifade etti. “Bu ülkelerin İran yolcu uçaklarına yakıt sağlamayı reddetmesi uluslararası anlaşmaların ihlalidir,” şeklinde ekledi.

İranlı bir meclis üyesi ise ülkesinin, İran ulaşım sektörüne yakıt sağlamayı reddeden bu ülkelere düzgün bir şekilde karşılık vereceğini açıkladı.

Heshmatollah Falahatpisheh ISNA Haber Ajansı’na, “İran bize sorun yaşatan bu ülkelerin gemi ve uçaklarına aynı şeyi yapacak,” dedi. “İran BAE gibi bazı ülkelerin aldığı bu aksiyona karşı sert bir şekilde tepki vermeli,” şeklinde ekledi.