Uganda'dan Kolombiya'ya, Frana'dan Suriye'ye haftaya damgasını vuranlar...
Avrupa YUNANİSTAN: Evinin önünde çelik yelekli bir timin silahlı saldırısına uğrayan Yunanlı gazeteci Sokrates Ciolyas hayatını kaybetti. Polis, “Fanatik Devrimciler” adlı radikal bir gruptan şüpheleniyor. FRANSA: Ülkenin güneyindeki Grenoble kentinde, bir kumarhaneye soygun yapma girişiminde bulunan gencin polis tarafından vurularak öldürülmesi gerginliği tırmandırdı. Ölen gencin arkadaşları olayı protesto etmek için on beş aracı ateşe verdi. Polisin on beş eve baskın yapıp on dokuz kişiyi gözaltına almasının ardından yeniden sokağa çıkan gençler 30 aracı ateşe verdiler. İçişleri Bakanı Brice Hortefeux bölgeye giderek güvenlik önlemlerini denetledi. BELÇİKA: Belçika, AB Dönem Başkanlığı görevini 1 Temmuz’da İspanya’dan devraldı. Belçika, 31 Aralık 2010 tarihine kadar bu görevi sürdürecek. Belçika’nın ilk görevi hükümeti kurmak olacak. 13 Haziran’da gerçekleşen genel seçimler sonrasında henüz yeni bir hükümet kurulmuş değil. SIRBİSTAN: Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipoviç, 1992-1995 arasındaki savaşta bozulan ilişkileri canlandırmak üzere Belgrad’da bir araya geldi. Tarihi buluşmada Yugoslavya’nın dağılması döneminde yaşanan şiddetli çarpışmalar nedeniyle uzun yıllar soğuk ve mesafeli kalan ilişkilerin canlandırılması ve işbirliği ortamının yeniden yaratılması hedefleniyor. Her iki ülkenin önceki hükümetleri, birbirleri aleyhinde soykırım suçlamasıyla Adalet Divanı’na başvurmuştu.
UGANDA: Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, ülkesinde Pazar günü meydana gelen saldırılar sonrası, Somali’de faaliyet gösteren İslamcı örgüt Eş-Şebab’ı imha edeceğini, bu amaçla Somali’ye asker göndermek istediğini açıkladı. Başkent Kampala’da Dünya Kupası finalini izleyen Ugandalılara, İslamcı militanlarca düzenlenen saldırıda 74 kişi hayatını kaybetti.
Amerika
ABD: Amerikan hükümeti, petrol şirketi BP’den, Meksika Körfezi’nde sızıntı yapan ve kapatılan petrol kuyusunu nasıl tekrar açabileceği hakkında planlar sunmasını istedi. BP petrol kuyusuna 73 tonluk bir kapak yerleştirmişti. BP yeni kapağın yerleştirildiği geçen haftadan bu yana başka bölgelerde sızıntı olup olmayacağının tespiti için basınç testleri yaptı ve baska bir sızıntı tespit etti. Meksika Körfezi’ndeki yeni petrol sızıntısının arızalı kuyudan kaynaklanmadığı açıklandı.
KOLOMBİYA: Kolombiya Savunma Bakanı Gabriel Silva Lujan, isyancı örgüt FARC’ın (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçler) liderlerinden bazılarının komşu ülke Venezuela’da olduğuna dair net kanıtlar bulunduğunu açıkladı. Bu durumun Kolombiya ulusal güvenliğine doğrudan bir tehdit olduğunu söyleyen bakan, Venezuela’da ilişkilerin FARC ve Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) gibi örgütlerin mensuplarının barınmasına izin verdiği için bozulduğunu ifade etti.
MEKSİKA: Devlet Başkanı Felipe Calderon’un uyuşturucu çetelerine savaş ilan etmesinden sonra artan uyuşturucu teröründe, son 3,5 yılda 23 bin kişi can verdi. Haftasonunda Torreon’da bir villayı basan beş arazi aracındaki silahlı kişiler, yaylım ateşi açarak on yedi kişiyi öldürdü, on sekiz kişiyi yaraladı. Cuidad Juarez’de ise bir otomobil bombayla havaya uçuruldu, dört kişi öldü.
ARJANTİN: Nüfusun yüzde 91’i Katolik olan Arjantin, Senato’da gerçekleşen oylama ile eşcinsel evliliğe izin veren ilk Latin Amerika ülkesi oldu. İrlanda’da ise eşcinsel çiftlerin birlikteliğine yasal tanınma sağlayan tasarı yasalaştı. Çiftlerin resmi başvuruları Ocak 2011’de kabul edilmeye başlanacak.
Asya
AFGANİSTAN: Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 44 ülke dışişleri bakanının katılımıyla başlayan Kabil Konferansı’nda Afgan hükümetinin üç yıllık programı değerlendiriliyor. Afgan ve uluslararası gücün operasyonlara ağırlık verdiği bölgede Taliban, Kabil Konferansı öncesi saldırılarını yoğunlaştırdı. Bombalı saldırılarda, altı Afgan polis ile iki Amerikan askeri öldü.
HİNDİSTAN: Batı Bengal eyaletinde bir yolcu treninin istasyonda bekleyen bir başka trene çarpması sonucu meydana gelen tren kazası sonucu en az 60 kişi öldü, 100’den fazla kişi yaralandı.
Ortadoğu
SURİYE: İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkeleri burka ve çarşaf yasaklarını tartışırken, Suriye’den peçe yasağı geldi. Kız öğrencilerin devlet ve özel üniversitelere yüzlerini kapatan peçe ve benzeri kıyafetlerle girişi yasaklandı. Suriye Yüksek Eğitim Bakanı Dr. Ghiath Barakat yüzü kapayan ve tanınmayı imkânsız hale getiren peçenin akademik ve etik değerlerle bağdaşmadığı açıkladı.