29 Temmuz - 8 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’da sıra dışı bir müzik festivali ve yaz okulu gerçekleştiriliyor.
Ünlü yıldızların genç yeteneklerle buluşacakları İsmet Sıral Creative Music Studio etkinlikleri (ISCMS 2010) çerçevesinde çeşitli atölye çalışmaları ve disiplinler arası seminerler düzenlenecek; John Zorn ve Masada Kuintet, Ömer Faruk Tekbilek, Kenny Wessel gibi dünyaca tanınmış müzisyenlerin tematik konserleri de caz severlere unutulmaz anlar yaşatacak
60’ı aşkın sanatçıyı buluşturan workshop ve festival etkinliklerinin tanıtımı, 27 Temmuz Salı günü Sepetçiler Kasrı’nda gerçekleşti. Ev sahipliğini İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, Müzik Yönetmeni Garo Mafyan ve İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi Proje Direktörü Dost Kip’in yaptığı toplantıya, “Seyyar Satıcılar Sahnede” konserinin müzik yönetmenlerinden CMS’in kurucusu Karl Berger ve Eminönü üstgeçidinde “İstanbul’u Çalıyoruz” konserinin maestrosu Adam Rudolph da katıldılar.
Yıldız yağmuru
Türkiye’nin en önemli cazcılarından İsmet Sıral’ın anısına düzenlenen 11 günlük bu müzik şölenine dünyanın dört bir tarafından yıldız yağacak. Karl Berger, Oliver Lake, John Zorn, Trilok Gurtu, Marc Ribot, Adam Rudolph, Cyro Baptista, Ingrid Sertso, Kenny Wessel, Steve Gorn, John Lindberg, Tani Tabbal, Greg Cohen, Ahmet “Hacı” Tekbilek, Oğuz Büyükberber, Ayse Tütüncü, Tolga Tüzün, Ömer Faruk Tekbilek, Orhan Osman, İzzet Kızıl, Yurdal Tokcan, Göksel Baktagir ve Sumru Ağıryürüyen bu isimlerden sadece birkaçı. Bu ustalar ISCMS 2010 programındaki şanslı öğrencilerle birikimlerini paylaşarak deneyimlerini aktaracaklar. Genç yetenekler ayrıca bu ünlülerle çalma fırsatı bulacaklar.
Müziğin başka türlüsüne hazır olun!
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı projeleri kapsamında Kadıköy Gitarcafe’nin katkılarıyla Argos Kültür Sanat tarafından düzenlenen bu projenin programında sekiz büyük tematik konser, 23 atölye ve seminer, sanatçılar eşliğinde yedi grup çalışması, üç konferans ve çeşitli doğaçlamalar yer alıyor.
5 Ağustos’ta, karadan ve denizden yükselen şehir seslerinin sanatçılar tarafından yerinde ve canlı olarak yorumlanacağı Eminönü üstgeçidindeki “İstanbul’u Çalıyoruz” konseri, ABD’li şef- kompozitör ve perküsyon sanatçısı Adam Rudolph yönetiminde, Oliver Lake, Ömer Faruk Tekbilek, Kenny Wessel gibi usta sanatçıların bulunduğu 20 kişilik bir orkestra tarafından gerçekleştirilecek.
İstanbul sokaklarının alâmetifarikası sokak satıcılarını Trilok Gurtu, Oliver Lake, Karl Berger, Ömer Faruk Tekbilek, Ayşe Tütüncü, Erdem Helvacıoğlu, Ahmet Özden, Orhan Osman gibi alanlarında yetkin müzisyenlerle bir araya getiren ve hazırlık süreci aylar süren “Sokak Satıcıları” temalı konser (6 Ağustos- Sepetçiler Kasrı), etkinliğin en dikkat çeken projelerinden biri.
Anadolu’nun farklı doğaçlama geleneklerini dünya müzikleriyle buluşturan “Doğu’dan Batı’ya Doğaçlamalar” konseri ve Mehmet Erenler, Mehmet Üçer, Ali Fuat Aydın gibi halk müziği ustalarımızı buluşturan “Bir Çalgının Hafızası” konseri de (2 Ağustos -Tamirane) merakla beklenen etkinliklerden bir kaçı.
Araştırma ve altyapı çalışmalarına Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü, İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi’nden öğrencilerin katıldığı tematik konserler için İstanbul’un dört bir yanından çok özel ses kayıtları alınarak bir arşiv ve belgesel çalışması da yürütülüyor.
John Zorn ve Masada konseri 8 Ağustos’ta Sepetçiler Kasrı’nda
Caz dünyasının en ilgi çekici isimlerinden ABD’li ünlü Yahudi müzisyen, besteci John Zorn’un (saksafon), Marc Ribot (gitar), Greg Cohen (bas), Cyro Baptista (vurmalılar), Kenny Wollesen’dan (vibrafon, davul) oluşan grubu Masada, 8 Ağustos akşamı Sepetçiler Kasrı’nda seyirciyle buluşacak. Yahudi tarihinden etkilenerek yaptığı besteleriyle tanınan Zorn ve grubu Masada, 7 Ağustos’ta aynı mekândaki “Kültürler Arası Doğaçlamalar” konserine de katılacaklar. Masada Kuintet’in üyeleri ayrıca uzman oldukları konularla çeşitli atölye ve seminerlerde katılımcılarla birlikte olacaklar.
Konser mekânları
Etkinlikler, projenin ev sahipliğini üstlenen Santralistanbul’un yanı sıra, Sepetçiler Kasrı, Heybeliada, Eminönü Meydanı gibi İstanbul’un farklı alanlarında gerçekleştirilecek.
İstanbul’un ruhunu müziğe yansıtacak bu konserleri kaçırmak istemiyorsanız, biletlerinizi temin etmekte ( Biletix) gecikmeyin.
Daha fazla bilgi için: www.iscms.org
İSMET SIRAL
Müzik bilgesi İsmet Sıral (1927–1987), Türkiye’nin ilk profesyonel caz orkestrası şef ve kurucularından. Saksofon, flüt ustası ve neyzen. 1960’ların sonu itibarıyla Mevlevî felsefesine ve Anadolu’nun müzikal zenginliğine yönelerek, Türk müziği ile caz arasında köprüler kurduğu çalışmalarına başladı. 1962–66 yılları arasında orkestrasıyla gittiği Avrupa’da özellikle İsveç’te oldukça ses getirdi. 1969 yılında, uluslararası bir müzik okulu kurma hayaliyle Marmaris Turunç’tan bir arazi satın aldı ve yaz aylarını İçmeler’de geçirmeye başladı. 1978–80 yılları arasında New York- Woodstock’taki efsanevi Creative Music Studio’da verdiği dersler ve konserlerle dünya çapında iz bıraktı. 1980–87 yılları arasında yine İçmeler’e yerleşerek okul projesine yöneldi, ancak kurduğu yanlış ortaklıklar nedeniyle arazisi elinden çıktı. Hayalini gerçekleştiremeyen Sıral, bu acıyla intihar etti.