İsrail Başbakanı Netanyahu, 31 Mayıs’ta Mavi Marmara gemisinde yaşanan ve dokuz Türk’ün ölümüyle sonuçlanan operasyonla ilgili olarak yürütülen soruşturmada ifade verdi. Netanyahu ifadesinde “Tüm girişimlerime rağmen Türkiye bu eylemi engellemedi” dedi
IHH tarafından organize edilen Gazze’ye yardım filosuna düzenlenen operasyon emekli Yargıç Yaakov Tirkel liderliğinde kurulan beş kişilik ulusal komisyon tarafından inceleniyor. Komisyonda ayrıca gözlemci olarak iki yabancı da bulunuyor. Komisyonun çalışmalarına ilişkin raporlar daha sonra, geçen hafta oluşturulan BM Komisyonu’na da aktarılacak.
Haziran ayında oluşturulan Tirkel Komisyonu görevini ‘İsrail’in deniz ablukasının yasallığını ve bunun gereğinin uygulanması için yapılanları; ayrıca yardım filosunu organize edenlerin eylemlerini inceleme’ olarak tanımlandı. Konu ile ilgili daha önce de bir askeri soruşturma yapan İsrail, ‘hatalı istihbarat ve yetersiz planlamanın, gemide karşılaşılabilecek direnişin hafife alınmasına ve dokuz kişinin ölümüne yol açtığı’ sonucuna ulaşmıştı.
Tirkel komisyonuna ifade veren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, operasyonun tamamen yasal olduğunu söyledi ve İsrailli komandoların sadece kendi yaşamları tehlikeye girince güç kullandığını hatırlattı. Konu ile ilgili olarak Türkiye’nin tavrını eleştiren Netanyahu tüm girişimlerine rağmen Türkiye’nin Mavi Marmara’nın eylemini engellemediğini, “Türk eylemcilerle İsrail arasında bir çatışma olasılığını, çıkarlarına aykırı görmediğini” söyledi. Netanyahu, İsrail’in bu gibi bir durum yaşanmaması için büyük çaba sarf ettiğini savundu. İsrail Başbakanı “14 Mayıs’tan itibaren Türk hükümeti ile makamım, en üst seviyelerden temaslarda bulundu ve Mavi Marmara filosu ile karşı karşıya gelinmesini önlemeye yönelik bu temaslar, filonun Gazze kıyılarına varması öncesine dek sürdü” dedi. İsrail’in Gazze’yi denetimi altında tutan Hamas’ın eline silah geçmesini önlemek amacıyla uyguladığı kordonun delinmesine izin veremeyeceğini ve Hamas’ın İsrail’in varlığına bir tehdit oluşturduğunu görmezden gelemeyeceğini vurguladı.
Operasyonun sorumluluğu Barak’da
Netanyahu operasyonun askeri yönünün sorumluluğunun Savunma Barak’da olduğunu belirterek, kendisinin yaşananlar sırasında yurt dışında olduğunu dile getirdi.
Salı günü komisyona önüne çıkan Ehud Barak da benzer yönde bir ifade verdi. İsrail Savunma Bakanı, baskınla ilgili tüm sorumluluğu kabul ettiğini belirtti. Barak, “yaşanan her şeyin sorumlusunun kendisi” olduğunu söyledi ve “Filoyla ilgili verilen askeri talimatların tüm sorumluluğunu üstüme alıyorum” diye konuştu. Ehud Barak, gemiyi durdurma kararının, diğer tüm ihtimaller iyice incelendikten sonra verildiğini ve somut istihbarat bilgilerinin hükümet birimlerine bir askeri bir brifing ile verildiğini söyledi. Barak, “Harika bir ordumuz, genelkurmay başkanımız ve askerlerimiz var” dedi.
Türkiye’de ise yetkili birimler, İskenderun Limanı’na dönen Mavi Marmara gemisini incelemeye hazırlanıyor.
İsrail geçtiğimiz hafta Mavi Marmara gemisinde yaşanan olaylarla ilgili Birleşmiş Milletler’in soruşturma yapmasını kabul ettiğini açıkladı. Bu hafta başlayacak soruşturma Yeni Zelanda eski Başbakanı Goeffrey Palmer başkanlığında yürütülecek. Komisyonunun bir diğer üyesi ise Kolombiya eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe olarak açıklandı. Komisyonda Türkiye’yi emekli büyükelçi ve Dışişleri eski Müsteşarı Özdem Sanberk temsil edecek.