5771-2010
8 Eylül Çarşamba
*Sabah duasından önce Selihot duası yapılır.
*Sabah duasından sonra, sene içinde Tanrı’ya karşı söz verilip de yerine getirilmemiş olan vaadlerin geçersiz kılındığı “Atarat Nedarim”-Yeminlerin İptali- töreni gerçekleştirilir.
*Perşembe ve Cuma günleri Yom Tov ‘dur. Şabat günü için yemek pişirmeyi dinen uygun hale getiren Eruv Tavşilin, (pişmiş yiyeceklerin birleştirilmesi) bayram şerefine mumların yakılmasından önce yapılır.
*Güneş batmadanönce, RoşAşana Bayramı şerefine kandiller, evin kadınları ve kızları tarafından yakılır.(…ner şel Yom Tov)
*Akşam duası sonrasında, herkes birbirine “İyi bir yıl için yazılasın”-Leshana tova tekatev vetachetem dileklerinde bulunur
*Bayram Kiduş’u söylendikten sonra ekmek, her zamankinden farklı olarak şekere veya bala batırılarak Hamotzi yapılır. Sefaradlar,Kiduş’ta Şeeheyanu berahasını söyler.
9 Eylül Perşembe
Roş Aşana’nın ilk günü:
Bütün Yahudi kadın, erkek ve çocukların, sabah duasında Şofar sesini dinlemek üzere sinagoga gitmesi gerekir. Roş Aşana’da tamamı 100 ses olarak çalınan Şofar’ı dinlemek, Tora’nın bir emridir.
*Öğleden sonra, Taşlih duası yapılır. Deniz ya da bir su kenarında yapılan bu dua sırasında cepler boşaltılır, bu şekilde sembolik olarak günahlar denizlerin derinliklerine atılır.
*Bayram şerefine kandiller, evin kadınları ve kızları tarafından, güneş battıktan sonra, ‘yanan bir ateşten faydalanarak’ yakılır(Yom Tov sebebiyle).
*Bu gece masada yeni, turfanda bir meyve bulunmalıdır.
*Bayram Kiduş’unda, o “yeni meyve” düşünülerek, yine Şeeheyanu berahası söylenir.
*Ekmek yine şekere veya bala batırılır.
10 Eylül Cuma-Roş Aşana’nın ikinci günü:
Bütün Yahudi kadın, erkek ve çocukların, sabah duasında, tamamı 100 ses olarak çalınan Şofar sesini dinlemek üzere sinagoga gitmesi gerekir.
*Şabat mumları güneş batmadan önce, 2yanan bir ateşten faydalanılarak’ yakılır(Yom Tov sebebiyle).
*Akşamnormal Şabat kiduşu yapılır.
*Ekmek yine şekere veya bala batırılır.
11 Eylül Cumartesi
Şabat Teşuva (Şuva):
Roş Aşana ile Kipur arasındaki Şabat’ta okunan aftara Vayeleh,“Şuva Yisrael Ad Aşem Elokeha – Tanrı’n Aşem’e Dön Ey Yisrael!” cümlesiyle başlar. Bu aftara, İsrailoğulları’nı Teşuva’ya-Tanrı’ya dönmeye davet ettiği için, bu özel Şabat da, “Şabat Şuva” olarak adlandırılır. Başka bir yorum da, bu özel Şabat’ın, RoşAşana ile başlayan ‘On Teşuva Günü’nün içinde olmasıdır.
12 Eylül Pazar
4 Tişri - Tsom Gedayla Orucu:
Bar/Batmizva yaşını geçmiş her Yahudi erkek ve kadın, bu orucu tutmakla yükümlüdür. İsrail topraklarının valisi Gedalya BenAhikam’ın öldürülmesi sonucu, Yahudiler’in toplu olarak bu bölgeden kaçması ve bu şekilde İsrail topraklarında hiçbir Yahudi kalmamasının anısına tutulan bu oruç, Pazar sabahı gün ağarmadan başlar. Pazar akşamı yıldızlar çıkana kadar devam eder. Cumartesi akşamı yatana kadar yemek içmek serbesttir.
ÖNEMLİ NOT:
Yazıda kısa bir özet olarak verilmiş olan bilgiler, okuyucuya bu konular hakkında fikir vermek amaçlıdır. Cemaatlerin farklı gelenekleri ve uygulamaları olabildiği için Özel Günler ve uygulamalar hakkında en doğru ve detaylı bilgiler için, cemaatin kendi Rabi’lerine başvurması gerekir.