‘Aç bir dünya barışla yaşayamaz’

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York’da bulunan İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, 20 Eylül Salı günü yaptığı konuşmasında, devletlerin artık savaşlarla ve ordularla değil, bilimle ilerlediğini vurguladı. Peres, iki devletli çözüme hazır olduklarını, Suriye ile müzakerelere başlamak istediklerini dile getirdi. İşte, Peres’in konuşmasında öne çıkan bazı görüşler…

Dünya
22 Eylül 2010 Çarşamba

“Tarih kanla yazılır. Savaşların çoğu toprak için yapılır. Günümüzde bilim ve yaratıcılık bir refah kaynağı olan toprağın yerini aldı. Toprakları fethedebilirsiniz. Bilimi değil. Bilim sınırsız ve küreseldir. Ordular onu fethedemezler.

Buna rağmen, kanunsuz teröristler ideoloji farklarından, sosyal sınıf farklılıkları ve fanatiklikten doğan şiddeti dünyaya yayıyorlar. Yeni milenyum dünyayı kan akıtmaktan, ayrımcılıktan, hastalıktan, cahillikten ve açlıktan kurtarmalıdır.

(…) Ufacık bir ülke ve küçük bir millet adına konuşuyorum  Üçte birimizin yok edilmesine rağmen yeniden doğduk. Soykırımda yalnızdık. Var olduğumuz 62 senede ülkemize yedi kere saldırıya uğradık. Gene yalnızdık. Ümidimizi kaybetmedik ve bilime sarıldık. Geleceğin kendi ellerimizde olduğunu gördük. Öğrendik ki insanoğlu toprağı zenginleştirebildiği kadar toprak da insanları besleyebilir. İsrail öncülük ruhunun eseridir. Mali sermayenin değil.

Savaşlara rağmen Mısır ve Ürdün’le barış yaptık. Lübnan’la toprak anlaşmazlığımız BM’nin de tasdik ettiği gibi sona erdi. Gazze’den kendi isteğimizle çekildik. Tamamen. Şimdi de Filistinlilerle iki ülkeli bir çözüme varmak için görüşmelerdeyiz.

Bir Yahudi ülkesi; İsrail. Bir Arap ülkesi; Filistin. Bundan başka barışçıl çözüm yoktur. İnanıyorum ki başaracağız. Suriye’yle de doğrunda görüşmelere girmeye hazırız.

(…) Geçen gün İran Cumhurbaşkanı İsrail’e Ortadoğu’da bir gelecek olmadığını ilan etti. Bence Ortadoğu’da her insana, her millete ve her dine yer vardır.

(…) Bu topluluğu iki önemli konu üzerine çalışmaya davet ediyorum. Öncelikle gıda üretimini arttırmak için bilim ve teknolojiyi kullanmak; ikincisi de teröre beraberce karşı koymak. Aç bir dünya barışla yaşayamaz.”