STİGLİTZ uyardı: Kriz henüz bitmedi

Yeni kitabı ‘Stiglitz Raporu’nun tanıtımı için Fransa’nın başkenti Paris’e giden 2001 Nobel Ekonomi Ödüllü Ekonomist Joseph Stiglitz, bütçe açıklarını kapatmak için kamu yatırımlarını durduran hükümetleri uyararak, “Kriz henüz bitmedi. Olumlu gelişmeler geçici. Hükümetler, silahlar ve savaşlarda heba aettiği paraları daha uzun vadede üretimi artıracak yatırımlara doğru yönlendirmeliler” yorumunda bulundu

Ekonomi
22 Eylül 2010 Çarşamba

Dış basından alınan bilgiler doğrultusunda, Nobel Ödüllü Ekonomist Joseph Stiglitz, Paris’te Le Point Dergisi’ne 2008 yılında Lehmann Brothers ve emlak kriziyle patlak veren krizin analizini yaparken, bu yıl ekonomide yaşanan küçük canlanmaların “krizin aşıldığı anlamına geldiği” şeklinde yorumlanmasının tehlikesine dikkat çekti.

Stiglitz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Önümüzdeki dönemde Euro açığı daha da düşecek, Avrupa krizin etkilerine yoğunlaşacak, Yunanistan ve İrlanda düzelme gösterecek, Almanya’nın ihracatı artacak, Avrupa’nın da ihracatı artacak. Ve insanlar bir süre kendini iyi hissedecek. Ama temel sorun ortadan kalmayacak. Geçici çözüm olarak kamu yatırımlarının arttırılması öngörülebilir. Ama bunun da sınırları var. Bu nedenlerden dolayı gerçek anlamda ekonominin yeniden canlanması ihtimali şimdilik çok zayıf.”

“HİÇBİR ŞEY İYİYE GİTMİYOR”

Ünlü ekonomist açıklamalarına şöyle devam etti:

“Hükümetlerin yaklaşımlarını ben ‘hükümetlerin başarısızlıkları’ diye adlandırıyorum. Yaşanan şok karşısında ekonomiyi yeniden canlandırmak için alınan önlemler düşük seviyede kaldı. Bu yüzden de canlanma çok düşük seviyede oldu. İkinci hata, ‘eğer bankalara çok para verirsek, bankalar da kredi verir’ diye düşünüldü. Hâlbuki  bankalar bu fonksiyonlarını yitirmekteydi. Bu nedenle bir sürü hane halkı kredi borçlarını ödeyemez haldeler.”

Global ekonomik durumu bu sözlerle özetleyen Stiglitz, yaratılan iyimser havanın kalıcı olamadığını ancak, hükümetlerin alacakları önlemler doğrultusunda krizin ortadan kalkacağının altını çizdi.

Kaynak: Finans Gundemi, Ekonet