Macaristan’daki en eski sinagog yeniden açıldı

Yahudi cemaatinin elinden alınan, Budapeşte’deki sinagog, onlarca yıl sonra yeniden açıldı. Macaristan Başbakan Vekili, “Bu, sadece Yahudiler için değil, herkes için çok mutlu bir olay,” dedi

Dünya
29 Eylül 2010 Çarşamba

1820’de inşa edilen, ancak Holokost’un ardından Yahudi cemaatinin elinden alınan Macaristan’daki Obuda Sinagogu 60 yıl aradan sonra binlerce Yahudi’nin katıldığı bir törenle tekrar açıldı. Açılışına, İsrail Hahambaşı Yona Metzger ve Macaristan Başbakan Vekili Zsolt Semjen’in de katıldığı sinagogun restorasyonu için 500.000 doların üstünde harcama yapıldı. Düzinelerce polisin görev aldığı açılış töreninde, sinagogu çevreleyen tüm yollar trafiğe kapatıldı.

Açılışın ardından, sinagogun ortasına yerleştirilen huppa altında ilk Sefer Tora taşındı. Hahambaşı Yona Metzger konuşmasında “Bu sinagogun burada olmasının sebebi, 200 yıl önce Yahudi toplumunun buradan başka bir yerde yaşamalarına izin verilmemesiydi. Ancak şimdi hükümetin Yahudi cemaatine verdiği içten desteğe tanık oluyoruz,” dedi.

Açılışın en dokunaklı anlarından biri ise 2. Dünya Savaşı sırasında sinagogun hemen yanındaki yetimhanede yaşayan ve sonra Holokost’tan kurtulmayı başaran Budapeşteli bir Yahudi vatandaşın, eskiden sinagogda dua eden fakat sinagogun yeniden açılışını görmeye ömrü yetmemiş kişilerin anısına mum yaktığı andı.