Mısır'dan Pakistan'a, Hindistan'dan İspanya'ya haftaya damgasını vuranlar...
AFRİKA
MISIR: Dışişleri eski Bakanı Ahmed Mahir, kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetti. Moskova’da görev almış ve ülkesinin Washington Büyükelçiliği yapmış olan Mahir, 2001 yılında Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’dan boşalan dışişleri bakanlığı görevini 2004 yılına kadar sürdürmüştü. Mahir, temmuz ayında parlamentonun üst kanadına atanmıştı.
AMERİKA
ABD: Meksika Körfezi’nde BP’nin işlettiği kuyudan denize petrol sızmasının tamamen durdurulduğunu açıkladı. Platformda 20 Nisan’da meydana gelen patlamada on bir kişi öldü ve bağlı olduğu kuyudan denize petrol yayılmaya başladı. Bu sızıntı Amerikan kıyılarındaki doğal yaşama ve balıkçılığa büyük zarar verdi. BP tazminatlar için 20 milyar dolarlık bir fon oluşturdu. BP’nin İcra Kurulu Başkanı Tony Hayward istifa etmek zorunda kalıp BP’nin derin denizlerde petrol arama izinleri de askıya alındı.
VENEZÜELA: Genel seçimlerde 1999’dan bu yana ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Hugo Chavez’in lideri olduğu Venezüela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV)165 milletvekilliğinden 90’ını aldı. Ancak, PSUV meclisteki üçte ikilik çoğunluğa ulaşamadı. Ülkeyi sosyalizme yaklaştıran Chavez artık muhalefetin de desteğini almak zorunda.
KÜBA: Komünist Küba’da devlet arazilerinin özel yatırımlara kiraya verilmesine dair reformun yürürlüğe girmesi ile yabancı otel, turizm ve enerji şirketleri sıraya girdi. Ekonomisini düze çıkarmak isteyen Küba ayrıca özel sektörün oluşmasını desteklemek için aralarında şarap satışı, otomobil tamiratı ve ayakkabı boyacılığı da bulunan 178 faaliyet alanında serbest girişime izin verileceğini açıkladı.
MEKSİKA: Ülkenin güneyindeki Guerrero’da, 30 kadar silahlı kişi tarafından kurulan pusuda bir emniyet müdürü dahil sekiz polis öldürüldü.
ASYA
ÇİN: Doğu Çin Denizi’ndeki takım adaların yakınlarında bir Çin balıkçı gemisi, 40 dakika arayla iki Japon sahil koruma gemisiyle çarpıştı. Japonya, gemi ve mürettebatı Çin’e iade ederken geminin kaptanını mahkemeye çıkarılarak tutukladı. Bu gelişme üzerine Çin, Japonya ile bakanlık ve eyalet başkanları düzeyindeki tüm ilişkilerini askıya aldı, havacılık ve kömür dahil bu ülkeyle yürüttüğü görüşmeleri durdurdu. Çin kaptanın derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını istedi. Japon hükümeti ise, balıkçı teknesiyle çarpışan iki Japon devriye teknesinin zararı için Çin’den tazminat talep etti.
PAKİSTAN: Savunma Bakanı Abdül Kayyum Jatoy, ülkeyi savunması gereken ordunun eski Başbakan Benazir Butto’nun öldürülmesi dahil, bir dizi siyasi suikastın arkasında olmakla suçladı ve istifa etti.
RUSYA: Dünyanın iki nükleer gücü Rusya ve Çin stratejik ortaklık anlaşması başta olmak üzere, enerji, bankacılık, ticaret, güvenlik ve ulaşım alanlarında on yeni anlaşma imzaladı.
AFGANİSTAN: 18 Eylül’deki parlamento seçimlerine ilişkin tartışmalar sürüyor. Seçim Komisyonu, hile şüphesiyle yedi vilayette oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Katılımın yüzde 40 civarında olduğu ve Taliban’ın tehditlerinin gölgesinde yapılan seçimlerde parlamentonun alt kanadındaki 249 sandalye için 2500’den fazla aday yarıştı. Meydana gelen 445 şiddet olayında en az 22 kişi öldü, 29 seçim görevlisi yaralandı.
HİNDİSTAN: Hafta sonu vuran muson yağmurları ve toprak kaymalarında 47 kişi öldü.
KUZEY KORE: Bu ayın başında yapılması planlanan ama herhangi bir açıklama olmaksızın ertelenen Komünist Parti’nin lider kadrosu seçimi bu hafta içinde yapılacak. Toplantının ertelenmesi Kuzey Kore Lideri Kim Jong İl’in sağlığına ilişkin yeni spekülasyonların yapılmasına neden oldu.
AVRUPA
İSPANYA: Hükümet Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ayrılıkçı ETA örgütünün kalıcı bir ateşkes çağrısını ‘yetersiz’ olduğu gerekçesiyle geri çevirdi. İspanyol yetkililer, kalıcı bir barış için ayrılıkçı örgütün her türlü şiddeti tamamen reddetmesini beklediğini duyurdu.
İSVEÇ: Gerçekleşen seçimler sonrasında, ülke tarihinde ilk kez aşırı sağcı bir parti oyların yüzde 5.7’sini elde ederken, 349 sandalyeli parlamentoda yirmi milletvekilliğini kazanarak parlamentoya girdi. İktidardaki merkez sağ koalisyon ise tek başına hükümet kurmaya yetecek çoğunluğu elde edemedi.
ALMANYA: Eşcinsel olduğunu açıklayan Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, sevgilisi Michael Mronz’la evlendi.
ORTADOĞU
İRAN: ABD Başkanı Barack Obama, 11 Eylül saldırılarının arkasında ABD’nin olabileceğini söyleyen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ı kınadı. Obama, Ahmedinecad’ın sözlerini “saldırgan” ve “nefret dolu” olduğunu belirtti ve böylesi çirkin açıklamalar yapan bir liderin halkına hizmet etmediğini ve yardımcı olmadığını da sözlerine ekledi.