Sekizinci günde yeni bir bayram Şemini Hag Atseret

Sukot’un sekizinci gününe denk gelen Şemini Hag Atseret, Sukot’la hiçbir ilgisi olmayan, başlı başına bir bayramdır. Yom Tov olan bu bayram, bu yıl 30 Eylül Perşembe günü kutlanıyor. Bu günü bayram olarak kutlamak, Tora’nın Yap-Taase şeklindeki emirlerinden biridir

Nazlı DOENYAS Kavram
29 Eylül 2010 Çarşamba

“Sekizinci gün sizin için kutsal bir bayramdır…….O gün Atseret zamanıdır; hiçbir bayağı melaha yapmayın.”(Vayikra-23:36)

Atseret, kelime olarak farklı anlamlar taşır:

1) “Atsar –durdurmak, engellemek”. Hahamlar bunu bir kralın, çocuklarını bir süre için yanına çağırması, süre bitip de çocukların eve dönme vakitleri geldiği zaman, ayrılmanın zor gelerek beraberliklerini bir gün daha uzatması, ‘gitmelerini durdurması’ şeklinde açıklar. Roş Aşana ve Yom Kipur’da ciddi bir havada başlayan beraberlik, Sukot’un yedi günü boyunca şenlikler ve kutlamalarla devam etmiş ve ayrılık günü gelmiştir. Bir günlük yeni bir bayram, Tanrı’nın, sevgili çocukları ile biraz daha fazla zaman geçirmesini sağlayacaktır.

2) Toplanma, bir araya geliş-İsrailoğulları’nın bir araya geldikleri bayram.

3) Kapanış, bitiş-Roş Aşana’dan başlayan uzun bir bayram döneminin bitişi.

4) ‘İmtina’, o gün Yom Tov olduğu için yapılması yasak olan işleri kesinlikle yapmamak ve günün kutsiyetini vurgulamak.

SUKOT-ŞEMİNİ HAG ATSERET

İKİ AYRI BAYRAM

Şemini Hag Atseret, çok yaygın ve yanlış olarak Sukot Bayramı’nın bir parçası, ‘aynı’ bayram olarak algılanır. İki ‘ayrı’ bayram olduklarını anlamak için aralarındaki farklara dikkat çekmek gerekir:

1) Sukot’un her günü (Şabat hariç) sallanan Arbaa Minim, Şemini Hag Atseret’te sallanmaz.

2) Şemini Hag Atseret yeni ve kendi başına bir bayram olduğu için Kiduş’ta Şeeheyanu

Berahası söylenir.

3) Şemini Hag Atseret’te Suka’da oturulursa “Leşev Basuka”  berahası söylenmez.

Şemini Hag Atseret – Simha Tora 2010

29 Eylül Çarşamba:

*Perşembe Şemini Hag Atseret (Yom Tov) ve Cuma günü Simha Tora (Yom Tov) olduğundan, Şabat günü için yemek hazırlamayı dinen uygun hale getiren Eruv Tavşilin(Pişmiş Yiyeceklerin Birleştirilmesi),bugün bayram mumları yakılmadan yapılır.

*Gün batımıyla bayram mumları yakılır.(..ner şel Yom Tov)..

*Akşam yemekte Kiduş yapılır, Şeeheyanu berahası söylenir.  Suka’da oturulursa Suka  berahası söylenmez.

30 Eylül Perşembe-Şemini Hag Atseret:

*Sabah ibadeti sırasında Allel Duasının tamamı okunur.

*Bugün Musaf Amida’sından itibaren Pesah’ın birinci günündeki Musaf Amida’sına kadar, “Morid Atal-Çiyin düşmesini sağlarsın” yerine “Maşiv Aruah Umorid Ageşem” denilir.(Rüzgar estirir ve yağmur yağdırırsın)

*Akşam Arvit duasından sonra bütün Sefer Tora’lar çıkarılır, neşeli şarkılarla sinagogda dolaştırılır.

1 Ekim Cuma-Simha Tora

*Sabah ibadeti sırasında Amida’nın tekrarından sonra Allel Duasının tamamı okunur.

*Sefer Tora’nın son peraşası olan Vezot Aberaha okunur, ardından ilk peraşa olan Bereşit okunur, bitişten başlangıca hiç ara vermeyerek Tora okumanın sürekliliği simgelenir.

*Sabah duası sırasında sinagogda bulunan her erkek, Tora okumaya çağrılır.

Önemli Not: Yazıda kısa bir özet olarak verilmiş olan bilgiler, okuyucuya bu konular hakkında fikir vermek amaçlıdır. Cemaatlerin farklı gelenekleri ve uygulamaları olabildiği için Özel Günler ve uygulamalar hakkında en doğru ve detaylı bilgiler için, cemaatin kendi Rabi’lerine başvurması gerekir.

TORA’NIN SEVİNCİ: SİMHA TORA

Sukot’un dokuzuncu günü olan Simha Tora, bu yıl 30 Eylül Perşembe akşamı ve 1 Ekim Cuma günü kutlanıyor.

Simha Tora’da yıl boyunca devam eden Tora Peraşalarının sonuncusu okunur ve hemen akabinde, ara vermeden birinci peraşa okunmaya başlanır. Bu şekilde Tora okumanın hiç aralıksız, sürekli bir döngü olduğu vurgulanır. Tora’nın son bölümünü okumak üzere çağrılan kişi Hatan Mesayem-Tamamlayan Damat, ilk bölümünü okumak için çağrılan kişi Hatan Bereşit-Başlangıç Damadı, ikisinin arasında çağrılan kişi de Hatan Meona olarak adlandırılır. Simha Tora’da sinagogdaki her erkek,  Tora okunuşuna çağrılır.

 Akşam duası ‘Arvit’  bitişinde (Bu sene 30 Eylül Perşembe akşamı) yapılan kutlamalarda, sinagogdaki bütün Sefer Tora’lar çıkarılır, Teva’nın etrafında yedi tur atılır, yedi peygamberimiz Avraam, Yitshak, Yaakov, Moşe, Aaron, David ve Şlomo’nun hatırına bizleri hatırlaması için Tanrı’ya dua edilir. Sefer Toralar omuzlarda taşınır, sinagogun içinde dolaştırılır, şarkılar söylenir, bayram coşku ve neşeyle kutlanır.