UÖML öğrencileri Esin D. Habif ve Esra Levi “Tatlı Su Kaynaklarındaki Buharlaşmayı Azaltan ve Suyu Filtre Eden Çok Amaçlı Su Battaniyesi” adlı projeleriyle Türkiye 2.si oldular
Son beş yıldır, her yıl TÜBİTAK’ta dereceye giren, Türkiye’yi Fransa ve Amerika’da başarıyla temsil eden UÖML öğrencileri bu yıl başarılarına bir yenisini daha ekledi.
UÖML öğrencileri Esin D.Habif ve Esra Levi “Tatlı Su Kaynaklarındaki Buharlaşmayı Azaltan ve Suyu Filtre Eden Çok Amaçlı Su Battaniyesi” adlı projeleriyle Türkiye 2.si oldular. TÜBİTAK’ta başarı geleneğinin bu yıl da bozulmadan devam etmesi, toplam 3.126 proje başvurusunun yapıldığı, 97 projenin ön elemeyi geçtiği yarışmada; öğrencilerinin ikincilik elde etmesi UÖMO’da büyük sevinç yarattı.
Ankara Finali’nde 2. olan ve projeleri ile jüriden büyük ilgi gördüklerini belirten UÖML Öğrencisi Esra Levi ve Esin D.Habif “Projemizin dereceye girmesi ve okulumuzun TÜBİTAK’ta ödül kazanma geleneğinin bozulmamasından büyük mutluluk duyduk. Projemizde; su kaynaklarında güneş ışığının suyun alt kısımlarına girmesini kısmen önleyerek buharlaşmayla meydana gelen su kaybını en aza indirmeyi hedefledik. “Google earth” haritalarından yararlanılarak Ömerli Barajı su toplama havzasının temsili iki maketini hazırladık. Kontrol grubu olan maketin üzerini boş bırakarak, deney grubu olan maketin üzerini su mercimeği adı verilen ve hemen hemen Türkiye’de tüm su kaynaklarında bulunan bitkiyle kapladık. Her ikisine de aynı mesafeden 500 watt ışık verdik. Deney sonucunda, üzeri su mercimeğiyle kaplanan maketteki su sıcaklığının sadece ilk 1 saatte bile, diğer makete göre 5 derece daha düşük olduğunu ve buharlaşmanın daha az olduğunu tespit ettik. Bize bu projeyi hayata geçirmemize destek olan Danışman Öğretmenlerimiz Serkan Dağyar ve Talha Kılıç’a çok teşekkür ediyoruz” dediler.