YSK’da geçtiğimiz üç yıl ve gelecek yıllar…

Mayıs ayı içinde gerçekleştirilecek devir teslim töreninden önce YSK’nın üç yıllık Başkanı Hayim Eskenazi ve görevi yeni devralan Leon Kalma ile görüştüm

Ester YANNİER Toplum
12 Mayıs 2010 Çarşamba

YSK BAŞKANI HAYIM ESKENAZI HENÜZ GÖREVI DEVRETMEDEN…

2000 yılında İzak Mulinas döneminde masaya katıldım. Son üç yılında başkanlık yaptım.  Dernek yönetimine girdikten hemen bir hafta sonra Spor Okulları’nın sorumluluğu verildi. Ardından ada tesisinin sorumluluğu verildi. Bir gün görevimi aksatmadım. 

Gençlik derneğinin başkanı olmak nasıl bir görev?

Yıldırımspor Kulübü cemaatimizin en güzide derneklerinden biri.  Böylesi önemli bir derneğin başkanı olmak belirli bir yaştan sonra heyecan verici olmanın yanı sıra gurur verici… Derneklere gittiğimizde beklenti içinde olan kişilerin sorunlarına yanıt bulmak büyük bir keyif.  Bir dönem yaşadığımız sıkıntıları onlara yaşatmamaya çalışıyoruz. Derneğin yarınları adına iyi bir ekip oluşturduk.  Üç yılın başlangıcında iyi hedefler koyduk, başarılı da olduk. Başkan yardımcım ve yönetim kurulu ile hırsla ve azimle çalıştık.  Spor Okulları ve ada tesisi ile belirli bir geçmişim vardı zaten dernekte. Mükemmeliyetçi bir kişiyim, en ufak ayrıntıya kadar iyi olmasını isterim.  1963’ten beri etkin olan bir dernekte yeni hedefler koymak, hiç yapılmamışları yapmak adına iyi projeler ürettik.

Üç yılda topluma şunu kattık, şunu verdik diyebiliyor musunuz?

Başkanlığı aldığımda Or- Komisyonu’nun(3-10 yaş arası çocukları olan genç evliler) kuruluş dönemiydi. İvedi bir şekilde komisyonun kurulmasını sağladık. Komisyonun çalışmaları, derneğimizin son yıllarda yaptığı en iyi projelerden biriydi.  Spor Okullarının yaş grubu hedef kitlesini de kapsadığından, ondan da yararlandık.  Or Komisyonu‘nun ilk faaliyeti ada tesisimizde Sefarad Grubu’nun sahne aldığı bir etkinlikti. 900 kişi gelmişti. Bu bize büyük bir motivasyon sağladı. Sarid Hadad konserini gerçekleştirdik. Cemaatimiz için bir ilkti 1285 kişi katıldı. Başarı arkasından,  odaklanma ve üretkenlik getiriyor. Tüm arkadaşlarımla çok iyi çalıştık, hiçbir yanıtı sürüncemede bırakmamaya gayret ettim. Geçtiğimiz yıl 1250 kişiyle MKM’de dans gösterisi yaptık. Ada tesisimizde büyük beğeni toplayan ve yüksek katılımlı yemekli yaz konserlerini Erol Evgin, Fedon ve Ziynet Sali ile sürdürdük.  Cemaat insanlarımızın da hoşuna gidecek bir konsepti yakaladık diyebilirim.  Perahya Ailesinin desteği ile üç yıldır sürdürdüğümüz Aldo Perahya Turnuvası futboldan ibaretti,  geçtiğimiz yaz plaj voleybolu, tenis, basketbol, Scrabble eklendi.

Sporda, basket ve masa tenisi takımlarımız devam ediyor.  Kız basketbol okuluna bir yıl ara vermiştik, yeniden başladık. 4-10 yaş çocuklarına yönelik Mumba Beach (plaj dansları)danslarına başladık. Büyük ilgi gördü, 40 çocuk katıldı. Dernekte 6-7 yıl önce  ‘Babalar ve Oğullar Kampı’ başlattığım gezileri ile turizme ağırlık verdik Çanakkale, Abant, Uludağ’a turlar yaptık. Geçen yaz sonunda Antakya’ya bir gezi yaptık. Oradaki cemaati yakından tanıdık; Şabat duasına katıldık, birlikte seuda yaptık.  İnsanların birlik ve beraberliği pekiştirmeleri için mükemmel bir ortam oluyor.

Genç yardımseverler bulmaya gayret ediyoruz. Çocuğunun derneğimizden yararlanacağı kişilere ulaşmaya çalışıyoruz. Ellerini taşın altında hissetmelerini sağlamak istiyoruz.

Ada tesisi cemaatimizin gözbebeği bir yer,  çok iyi sahip çıkılması lazım. Mevcut binaların yenilenmeleri gerekli. 

Şalom’a da üç yıllık desteği için çok teşekkür ederiz. 

YSK YENI BAŞKANI LEON KALMA ILE GELECEK  YILLARDA NELERE TANIK OLACAĞIZ?..

Yedi  yıl önce Hayim Eskenazi’nin davetiyle derneğe girdim. Dernekçi bir alt yapım olmamasına   rağmen Yıldırımspor’da insan ilişkileri, katkıda bulunabilme çabaları hoşuma gitti. 6-7 sene gibi kısa bir geçmiş  başkan olmak için belki yeterli bir süre değil, ancak Yönetim Kurulu  arkadaşlarımın da tavsiyeleri ve destekleriyle bu görevi aldım.

Yönetim kurulunuzdan bahseder misiniz?

Hayim Eskenazi gibi başarılı, tuttuğunu koparan bir başkandan sonra görev yapmak biraz zor. Kendisinden hala büyük destek gördüğümü belirtmem gerekiyor.  Yöneticilik vasfım olsa da, dernek içi özverili insanlarla çalışmak çok farklı.  Oldukça genç bir yönetim kurulumuz var. Hanımlar Kolu Başkanımız Teri İçin yardımcıları Teri Ovadya ve Edit Camgözoğlu. Bu dönem ağırlıkları yayabilme adına üç başkan yardımcımız var. İkisi deneyimli,  biri yeni ve enerjik bir üyemiz;  Yalçın Abat, Moris Ferman ve Mordo Rumi. 

Derneğinizde  çocuklara yönelik spor faaliyetlerinin yanı sıra her yaş insanın kendisine ivme katabileceği etkinlikler de düzenliyorsunuz…

 Toplum bireylerinin dik bir duruş sergilemeleri gerektiğine inanıyorum. Bu dikliği yaratmak da kişilerin elinde. Bilgili olmak lazım, okumak lazım… Türkiye’de ikamet eden bir Yahudi vatandaşının kendini iyi ifade edebilen, bilgili, toplumdan saygı gören, ötekileştirmeyen bir fert olmasını özlüyorum. Şahsen de öyle olmaya, çevreme de bunu yaymaya çalışıyorum. Tamamen izole yaşayarak, katılımcı olmadan kendinizi kabul ettiremezsiniz. Burada toplumumuzun her bir bireyine önemli bir görev düşüyor, herkesin elinden geleni yapması lazım.  Hem kendimizi hem de aynı topraklarda beraber yaşadığımız kişileri bilgilendirmemiz, kendimizi tanıtmamız lazım. Bunun için de kültürümüzü yakından bilmemiz gerektiğine inanıyor bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Birçok kültür ve sanat faaliyetleri ile hanımları ağırlamaya devam ediyoruz. Toplumumuzun bireylerini bir araya getirebilmek için gerekli organizasyonları yapıyoruz.

Çocuklara yönelik faaliyetlerden söz eder misiniz?

Derneğimizde 7-13 yaş arasında çocuklara yönelik değişik faaliyetler düzenliyoruz. Çocuklarımızın gelişimlerine, geleneklerine bağlı birer birey olmaları için katkıda bulunuyoruz. Geleneklere bağlı bir insan olmanın,  dünya insanları arasında  saygı uyandırdığını gözlemledim. Dolayısıyla gençlerimizin eğitimli, düşünebilen, karar verebilen kişiler olmalarını istiyoruz.

Spor Okullarımız  ise  5 -15 yaşına  kadar geniş bir  yelpazede faaliyetlerini sürdürüyor. Profesyonel yaşama ışık tutabilecek A takımlarımız da var.

Yıldırıma şöyle bir baktığımda oldukça değişik branşlarda gelişmiş ciddi bir kulüp görüyorum. Hep beraber başaracağız…

Yenilikler…

Bilindiği gibi derneğimizde Hanımlar Komisyonu, Or Komisyonu, gençler ve tiyatro gibi bağımsız çalışan bölümlerimiz var. Bunun yanında dernek faaliyetlerini organize etmek üzere iletişim, sponsorluk ve dış tanıtım, kültür faaliyeti, Büyükada başlıkları altında altı çalışma grubu kurduk. Her birinin 6-7 üyesi var. Bir bütünlük sağlamak için Or Komisyonu veya Hanımlar Kolu’ndan bazı  kişileri  bu gruplara dahil ettik. Amaç; bir faaliyet öncesi, etkinliğin nasıl yapılması gerektiği, aksiyonların nasıl alınacağı, sponsorun nasıl bulunacağı gibi sorunların masaya getirilmeden gerekli kararların alınabilmesi. Zira masada herhangi bir faaliyet hakkında çok fazla konuşulduğunda çok daha önemli bazı konuları kaçırabiliyorsunuz. Bunu ortadan kaldırmak için böyle bir çalışmaya gittik.

Derneğimizde çok sayıda faaliyet yapılıyor ve bunların da üst düzeyde olması için ciddi çalışma gerektiriyor.

Diasporadaki cemaat dernekleri ile dirsek teması sağlayabilmeyi hedefliyoruz. Diğer derneklerle ortak faaliyetler yapmak istiyoruz.

Leon Kalma kimdir?

Büyükdere İlkokulu’ndan sonra Saint Michel Fransız Lisesi’nde eğitim gördü. Galatasaray Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Otomotiv endüstrisinde çalışıyor. Evli ve iki çocuk babası.