‘Yeşil Yakalı’ çalışan dönemi başlıyor

Son dönemlerde her sektörde öne plana çıkmaya başlayan çevreci uygulamalar, yeni bir çalışan grubu ortaya çıkardı. ‘Yeşil yakalılar’, enerjiden tarıma, her sektörde kendilerini gösteriyorlar.

Ekonomi
20 Mayıs 2010 Perşembe

‘Yeşil yaka’ denilince ilk aklımıza gelen kağıt israfının en aza indirgenmesi için e-postaların altında yazan, “save paper, think before you print”, yani “yazınızın çıktısını almadan önce bir kez daha düşünün” cümlesidir. Oysaki yeşil enerji ve yeşil yakalı çalışanlar sadece bu alanda değil; inşaat, rüzgâr, güneş, jeotermal gibi başlıca sektörlerde de faaliyet gösteriyorlar. Amerika’da bugün en hızlı gelişen sektörlerden biri olurken Türkiye’de ise son üç yıldır konunun üzerinde ciddi çalışmalar yapılmaya başlandı.

Çevreci uygulamalar ‘yeşil yaka’ adı verilen yeni bir çalışan grubunu ortaya çıkardı. 2010 yılında özellikle enerji ve organik tarım sektörleri için yeşil yaka ihtiyacının arttığı gözlemlenirken on beş bin olan yeşil yakalı çalışana altı bin yeni kişinin ekleneceği dile getiriliyor.

Türkiye’nin AB’ye uyum süreci kapsamında başlattığı çevre uygulamaları, bu sektörün ortaya çıkmasını kamçıladı. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde ülkemizde çevre standartları AB düzeyine yükseltilmeye çalışılacak. Bu da yeni uygulamaların yeni iş alanlarının doğmasını sağlayacak.

Gelişmiş ülkelerde son on yıldır gündemde olan bu tür uygulamalar iş dünyası terminolojisinde ‘yeşil’ olarak tanımlanırken bu sektörde görev alanlara ‘yeşil yaka’ deniyor. Yeşil yakalar, çevreye duyarlı tasarım, teknoloji ve politikaları gerçekleştirmekle yükümlü. Kâr amacı gütmeyen, uluslararası kuruluşlarda gönüllü yapılan çalışmalardan şirket içi enerji tasarrufu önlemlerine üretim ve enerji sektörlerinde sürdürülebilirlik çalışmalarından organik tarıma, yeşil yakaların görev alabileceği alanların sayısı giderek artıyor. Öte yandan bu alanlarda uzmanlaşmış çalışan açığı da daha görünür hale geliyor. Uzmanlar kendini bu alanda yetiştirenlerin geleceğin iş dünyasında sağlam bir yer edineceği konusunda aynı fikirdeler. 

Spot:  Yeşil Yakalı çalışanlar rüzgar, güneş, jeotermal, biyogaz gibi yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği, organik tarım ve yalıtım sektörlerinde faaliyet gösteriyorlar. 

AB çevre politikaları çerçevesinde, şirketler Ar-Ge’den satış departmanına kadar mesleğini çevre konularında geliştirmiş yeşil yaka çalışan arıyor. Türkiye’deki eksiklik yurtdışından transferlerle kapatılmaya çalışılıyor. Başta mühendisler olmak üzere alanında uzmanlaşan yeşil yakalar şirketler için vazgeçilmez olacak.

Çevre mühendisliği , yenilenebilir enerji mühendisliği gibi teknik alanlara ek olarak çevre yatırımlarının kurumsal yaşamdaki önemine dikkat çekmeyi amaçlayan çeşitli danışmanlık kollarının yapılandırıldığına dikkat çekiliyor.  Ülkemizde özellikle enerji sektöründe ve organik tarımda talep artacak. Bu yönde kalifiye eleman bulmak zor olacağı için gençler adına iyi bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Sektör şimdilik çeşitli kurslar veya yurtdışından gelecek iş gücüyle talebi karşılamaya çalışıyor.

Yalıtım, boya, kimyasal malzeme üreten ambalaj atığı yoğun olan şirketler, tarım alanı yatırımcıları ve tüm toplumsal ekonomik girdi- çıktıları analiz eden hizmet alanları oluşacak. Şirketler yeşil ürün pazarlaması konusunda deneyimli pazarlama uzmanlarından destek alacaklar.

Amerika’da beşinci büyük sektör oldu

Yeşil yakalı sektör süratle büyüyor ve gelişiyor. Amerika’da şu anda en büyük beşinci sektör haline gelmiş durumda. Günümüzde sadece mühendislik ve uzmanlık gibi pozisyonları varken yakın bir gelecekte yeşil İK yönetimi, yeşil pazarlamacılar yeşil Ar-Ge uzmanlarına rastlayacağız.

Geleceğin ekonomisi olarak adlandırılan düşük karbon ekonomisi ve bu ekonomideki asıl oyuncular olan yeşil yakalılar. Önümüzdeki yıllarda sıkça duyacağımız alanlar verimli bina ve inşaat yönetimi, enerji tasarruflu araçlar, yeşil sanayi ve biyoyakıt gelişimi olacak.