Avrupa Birliği’nin Euro’yu destekleme paketi, etkisini çabuk kaybetti. Hem yurt içinde, hem de yurt dışında borsaların yükselişi çabuk sona erdi; Cuma günü ise sert düşüşler yaşandı
Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği’nin Euro’yu destekleme amaçlı açıkladığı 750 milyar Euro’luk paket hafta başında piyasalarda oldukça önemli bir pozitif etki yarattı. Ancak Euro’nun düşüşünü durdurmak ve yatırımcılardaki panik havasını önlemek amaçlı bu pozitif gelişmenin etkisi oldukça kısa sürdü. Haftanın sonlarına doğru yükseliş oranı azalan yurt içi ve yurt dışı borsalar cuma günü sert düşüşler yaşadı. Görünen o ki piyasanın Avrupa Birliği’nden beklentisi, krizle mücadelede, ABD’nin yaptığı gibi likidite musluklarının açılması ve sağlanan likiditenin kısa vadede geri çekilmeyeceğinin tahattütünün verilmesi. Bu beklenti gerçekleşmeden de piyasaların rayına oturması güç görünüyor.
Yurt içi gelişmeler dikkate alındığında ise CHP Başkanı Deniz Baykal’ın istifasının geçen hafta gündem oluşturduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu gelişmenin piyasaları etkilemediğini söylemekte yarar görüyorum. Bu hafta ABD’de açıklanacak FED toplantı tutanakları ve Avrupa Birliği’nden yapılacak açıklamalara dikkat etmek gerekiyor.
‘TOMBUL PARMAK KRİZİ’NİN ETKİLERİ
Son dönemde hem yurt dışında hem yurt içinde yönün belli olmadığı bir dönem yaşıyoruz. Yurt dışında ve yurt içinde yatırımcıların panik halinde bazen çok basit ve gerçek dışı haberlere bile panik olabiliyor. Piyasa oyuncularınn gerçekten çok dikkatli olması gereken zamanlar. Ancak bu gelişme çok önemli bir gerçeği gözler önüne seriyor. ABD’de ‘kalın parmak’ diye tabir edilen satışlar başladığı zaman herkes aynı anda panik olması ve elektronik zarar-kes emirlerinin çalışması piyasanın ne kadar de kırılgan olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla yatırımcıların ‘agresif’ diye tabir ettiğimiz büyük pozisyonlardan sakınması gerektiği inancındayım.
Bu hafta Avrupa Birliği’nin Euro’yu ne pahasına ve ne kadar destekleyeceği haftanın dikkat edilmesi en önemli gelişme olarak dikkat çekiyor. Pakete de konuyu biraz daha açığa kavuşturmak için değinmek gerektiği kanaatindeyim. Paketi genel olarak tahvil alımı yaparak piyasaya likidite sağlamak amaçlı olduğunu söyleyebiliriz. Bu bağlamda, ABD’nin açıkladığı kurtarma paketi ile bu paket bu konuda oldukça benzerlik gösteriyor. Ancak iki paketin farkı ABD’nin sağladığı bu likiditenin devam edeceğine piyasaların inanması. Maalesef aynı durum Avrupa Birliği paketi için geçerli değil.
DOLAR GERİLEME SÜRECİNE Mİ GİRİYOR?
Yurt içi piyasalarda ise Ergenekon tutuklamalarının devam etmesi ve CHP’de başkanın değişmesi piyasaları pek etkilemiş değil. Cuma günü Avrupa Bölgesi’nden bazı ülkelerin Euro’nun kullanımını bırakacaklarını açıklaması sonucu IMKB-100’ün düştüğünü belirtmeliyim. Bunun dışında Dolar/TL 1,5500 ve 1,5600 bölgesine dikkat etmek gerekiyor. Bu bölgenin aşılması durumunda dikkatli olunması gerekiyor. Eur/USD’nin kalıcı olarak 1,2350’yi geçmesi durumunda ise Dolar/TL’nin gerilemesinin muhtemel olduğu kanaatindeyim. İyi haftalar, bol şans.