Yaşınız kaç olursa olsun, uygulanabilir yaratıcı ve yenilikçi fikirleriniz varsa, girişimlerinizi sanal ortamda veya gerçek dünyada başlatmak için yatırımcı arıyorsanız, maaşlı çalışmak dışında farklı alternatifleri düşünmenizi öneririm.
DinamİK köşesinde genelde adaylar ve firmalar arasındaki iletişime veya tarafların birbirleriyle ilgili farklı bakış açılarına değiniyoruz. Ancak belirtmek gerekir ki adaylara kariyer danışmanlığı verirken üzerinde durduğumuz önemli noktalardan biri de her adayın önünde mutlaka iki seçeneği olduğudur;
Herhangi bir sektörde memur olarak çalışmak
Bir iş fikri ve sermayesi varsa girişimci olarak masanın diğer tarafına geçiş yapmak.
Girişimcilikten bahsetmişken, bu ve KOBİ’lere danışmanlık kavramlarıyla tanışmam 2005 yılına denk geliyor. ABİGEM yani Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri o dönemde üç taneydi; Kocaeli (İzmit), İzmir ve Gaziantep. Bu merkezlerin amaçları KOBİ’lere danışmanlık vermek idi. Kocaeli bölgesinin serbest danışman havuzunda yer aldığım dönemde ekip olarak yürütmemiz beklenen bir Kadın Girişimciler Projesi vardı. Bu proje kapsamında, özellikle deprem sonrasında İzmit ve İstanbul’da girişimci olmak isteyen hanımları hedefledik. Projenin adımları için sırasıyla;
Bu hanımlara çeşitli kanallar vasıtasıyla ulaşabilmeyi (Hanımlara ulaşabilmek için, ekip olarak bizzat anaokullarını ziyaret etmiş, yanısıra mikro kredi konusunda çalışan kuruluş Maya- KEDEV ile işbirliği yapmıştık)
Onları telefon ve mektup yoluyla ABİGEM Kocaeli’ne proje tanıtım toplantısına davet etmeyi
Sermaye ve iş fikri olan hanımları seçimiyle ilgili bir süreci yürütmeyi
Seçilen adaylara ücretsiz olarak hukuk, girişimcilik, bilgisayar ve internet kullanımı gibi çeşitli eğitimler ve ücretsiz iş planı danışmanlığı vermeyi kapsıyordu.
Oldukça keyifli geçen proje kapsamında elbette bir kısmı başarılı oldu, bir kısmı olamadı.
Şimdi yıllar sonra yine ücretsiz, sponsorların desteğiyle, yeni girişimciler oluşmasını motive eden ve ödüllendiren iki farklı oluşumla tanışıyorum.
Etohum daha ziyade e- girişimci kavramını ön plana çıkaran bir oluşum. yemeksepeti.com gibi kendi e-ticaret platformunu oluşturmak isteyen girişimcilere destek verip onları yatırımcılarla bir araya getirmeyi amaçlıyor.
Türk girişimcilerinin internet serüveni “Kümesteki Kartal Neden Uçamaz” adlı kitabın yazarı olan Burak Büyükdemir, 2008 yazında bir proje başlatıyor. Bu projeyle, yeni ekonomi ve internet konusunda bilgi ve fikir sahibi olan, kendi internet şirketini kurmak isteyen girişimcilerin, fikirlerini gerçekleştirmeleri için, sermaye, yönetim, pazarlama ve diğer konularda destek vermek ve bunlara yatırım yapabilecek şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getirmeyi amaçlıyor.
2009 yılında etohum’a bin beş yüz internet girişimcisi başvurmuş. İlk aşamada iki yüz aday belirlenmiş ve yüz yüze görüşmelerle kırk kişilik bir ön liste oluşturulmuş. 30 Ocak 2010 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi’nde konuşmacı olarak Airties Kurucu Ortağı Ziya Boyacıgiller, Sobe Kurucusu Mevlüt Dinç ve Biletix kurucuları Ali Abhary ve Dave Dorner’ın katıldığı bir toplantıda, 2010 yılında yatırım yapılacak 15 yeni internet girişimcisi açıklanmış.
Bu girişimciler, aralarında Yemeksepeti.com kurucuları Nevzat Aydın ve Melih Ödemiş, GittiGidiyor.com ortakları Burak Divanlıoğlu ve Serkan Borançılı, Cimri.com kurucusu Aydonat Atasever, Nokta A.Ş. İcra Kurulu Başkanı ve Ortağı Tümay Asena, Mynet kurucusu Emre Kurttepeli, Pilli.com kurucusu Hasan Yalçınkaya, Esas Holding’den Cumhur Kuşçuoğlu ve Mackolik.com Kurucu Ortağı Erdem Yurdanur’un da bulunduğu toplam on altı kişilik bir danışma kuruluna beş dakikalık sunumlar yaparak seçilmişler.
Seçilenler Şubat ayında Antalya Rixos Premium Belek’te düzenlenen dört günlük etohum Girişimcilik Kampı’na katılmaya hak kazanmışlar. Burada iş planlarını hazırlarken, koçluk ve yönlendirme almaları ve hazırladıkları iş planlarını bireysel, kurumsal yatırımcı ve şirketlere sunmaları sağlanmış. etohum Kuluçka Merkezi onlara ofis yeri, mobilyası, donanım ve yazılım desteği, internet erişim desteği sunmuş.
Benim de 17 Ekim 2009’da katılma şansı bulduğum üzere etohum ayrıca tüm girişimcilere iş planı hazırlama, iş yönetimi, proje, yaratıcılık, e-ticaret, satış pazarlama, finans, muhasebe vb. gibi konularda ücretsiz seminerlere katılma olanağı sundu.
Bu süreçte aday girişimciler ve sermayedarlar bir araya gelmesi sağladı ve böylece şirketlerin, sermayedarların ve yatırımcıların da istedikleri projelere destek olma ve yatırım yapma fırsatını sağlamış oldular.
Son olarak etohum yönetimi, seçime değer bulduğu projelere ortak olacak ve şirket kurulumundan, sermayeye, hukuki, idari, pazarlama, yönetim alanlarında destek verebilecek.
TOYP 2010
(Ten Outstanding Persons of Turkey)
Bu yıl 16. sı düzenlenecek olan TOYP yani Türkiye’nin On Başarılı Genci yarışmasında, geçtiğimiz yıl İş Dünyası, Ekonomi ve Girişimcilik alanında birincilik ödülüne Yomi Kastro layık görülmüştü.
Her yıl olduğu gibi İş Dünyası, Ekonomi ve-veya Girişimcilik, Siyaset, Hukuk ve Kamu Yönetimi, Bilimsel Önderlik, Kültürel Başarı, Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik, İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı, İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet, Fen ve Teknik Gelişme, Kişisel Başarı ve Tıbbi Yenilik ve Buluşlar gibi on farklı ödül kategorisi yer alan organizasyona proje başvuruları Nisan’da başlamış, ancak başvuru yapmak isteyenler için 15 Ağustos 2010 tarihine kadar vakit var.
Bu kategorilerin herhangi birinde hayata geçirdikleri çalışmalar ile başarı kazanmış 18- 40 yaş arası gençler önce Türkiye’de ödüllendirilecekler. Ardından bütün ülkelerden gelen adaylarla beraber, uluslararası büyük jürinin değerlendirmesine girecekler ve bu etapta birincilik aldıkları takdirde “Dünyanın On Başarılı Genci” ödüllerini, 2011 yılının Dünya Kongresi’nde alacaklar.
Yarışmanın uluslararası ayağında altı kez Dünya Birinciliği elde eden TOYP’10 Proje Direktörü Aydın Bırık “Türkiye’nin başarılı gençlerinin desteklenmesi ve uluslararası platformda ülkemizin en iyi şekilde tanıtılması açısından TOYP’10 büyük önem taşıyor. Diğer yandan dünya çapında elde edilen bu başarılar, ülkemiz gençliğinin de geleceğe umutla bakmasını ve daha başarılı projeler üretmek için motive olmasını beraberinde getiriyor.” dedi
Jüride her yıl Oya Eczacıbaşı, Ertuğrul Özkök, Fazıl Say, Müjdat Gezen, Candan Erçetin, Nasuh Mahruki, Prof.Dr. Talat Hamlan, Prof. Dr. İbrahim Kavrakoğlu, Doç Dr. Ümit Yaşar, Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Dr. Filiz Demirayak, Bahadır Kaleağası, Nükhet Yetiş gibi Türkiye’nin önde gelen isimleri yer alıyor. Tarafsızlığın korunması amacıyla, bu yıl yarışmada jüri olarak yer alan isimler, gala gecesine kadar gizli kalacak.
JCI- JCI Türkiye
Bir diğeri ise dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi olan JCI, yani Dünya Genç Liderler ve Girişimciler Federasyonu.
JCI Türkiye (Genç Müteşebbisler Derneği), ilk kez 1988’de faaliyete geçmiş ve 1994’te JCI Türkiye’nin bugünkü oluşumu gerçekleşmiş. 1996 yılında on bir şubeye ulaşmış ve 2008 yılında Genel Kurul kararı ile (Genç Liderler ve Girişimciler Derneği) adını almış.
2010 yılı itibari ile Türkiye genelinde 21 şube üç temsilcilik ve 800 aktif üyesi ile faaliyetlerine devam eden JCI Türkiye, “Genç liderler ve girişimciler yetiştirerek, ülkemizin pozitif gelişimine ve uluslararası tanınırlığına katkıda bulunan, etkin bir dernek olmak“ amacı ile Türkiye çapında yaygın şubeleri vasıtası ile üyelerine ve topluma hizmet etmektedir.
JCI üyeleri arasında, Fransa eski cumhurbaşkanlarından Jacques Chirac, Valerie Giscard D’Estaing, AT Komisyon Başkanı Willy De Clerk, ABD eski Başkanı Gerald Ford, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon, Bill Clinton, Japon Başbakanı Yasuhiro Nakasone, Danimarka Başbakanı Paul Schulter ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan gibi dünya çapında tanınmış isimler yer almaktadır.