Holokost-Yahudi Soykırımı’nın anılması, hatırlanması ve bu alanda eğitim verilmesi amacıyla kurulan hükümetlerarası kuruluşun İsrail’deki genel kurul toplantısına Türkiye de gözlemci olarak katıldı.
Yahudi Soykırımı konusunda eğitim, araştırma ve anma etkinliklerinin düzenlenmesi amacıyla 1998 yılında hükümetlerarası bir organizasyon olarak kurulan ve 28 ülkenin üye olduğu Holocaust Task Force –ITF, İsrail’in dönem başkanlığındaki ikinci genel kurul toplantısını 13-16 Aralık tarihlerinde Hayfa’da gerçekleştirdi. Toplantıya Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu üyesi Büyükelçi ErtanTezgör başkanlığındaki Türk heyeti, gözlemci olarak katıldı.
Genel kurulda bir konuşma yapan Büyükelçi Tezgör, özetle Türk-Yahudi dostluğundan ve Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı sırasında soykırıma uğrayan Yahudilere kucak açtığından bahsetti; başta ITF olmak üzere Holokost eğitimi konusunda uluslararası alanda yürütülen çalışmalara destek verdiğini dile getirdi. Tezgör, Holokost’u Anma Günü kapsamında 27 Ocak 2010’da Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya atıfta bulunurken, Türkiye’nin Auschwitz Müzesi Vakfı ve Los Angeles Müzesi gibi kurumlara maddi katkılar yaptığını ve BM’de antisemitizmin ırkçılık olarak nitelendirilen karar tasarısını gündeme taşıyan ilk ülke olduğunu hatırlattı.
Tezgör, dünya çapında yükselişte olan antisemitizmle mücadelede daha fazla çabaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
KİMLER KATILDI?ITF Genel Kurulu’na, Türk Dışişleri Bakanlığı heyetinde Başkan Tezgör’ün yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Daire Başkanı Tuğrul Biltekin, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan Gökhan Bolat, Türk Musevi Cemaati Müşaviri İzak Kolman ve 500. Yıl Vakfı ve Türk Musevileri Müzesi Başkanı Naim Güleryüz katıldı.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama “İsrail’e jest değil”
Dışişleri Bakanlığı, basın kuruluşlarının toplantıya katılım ile ilgili yaptığı “İsrail’e jest” yorumunun yanlış olduğunu, “Türkiye’nin İsrail’le olan ilişkileri ile ırkçılık, soykırım, Holokost ve antisemitizme karşı görüşleri birbirinden ayrıdır” şeklinde görüş belirtti.
Genel Kurul’un gündemi
Genel Kurul’un gündem maddelerinden biri İkinci Dünya Savaşı dönemini kapsayan Vatikan arşivlerinin açılması için verilen çabalar oldu.
Toplantıda ayrıca Holokost inkârının tanımı yapılırken ITF üyesi olmayan ülkelerdeki inkâr faaliyetleri hakkında neler yapılabileceği de değerlendirildi.