Or Ahayim Hastanesi’nde çalışmaya başlayan K.B.B. Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Candan ile burun estetik ameliyatları hakkında konuştuk…
Burun estetiği nedir? Estetik bir burun nasıl olmalıdır?
Burun estetiği (Rinoplasti), en özellikli ameliyatların başında gelir. Çünkü burun yüzün tam ortasında bulunan ve nefes alma fonksiyonu yapan bir organdır. Bu nedenle burun estetiğinde elde edilecek sonuç, diğer ameliyatlardan farklı olarak, cerrahın bilgi, beceri ve tecrübesiyle daha fazla ilgilidir. Estetik olarak ideal burun yüz hatları ve ölçüleri ile uyumlu olup, doğallığını kaybetmemiş olması önemli bir kriterdir. Burun, yüzün diğer yapıları ile birbirini tamamlamalı ve bu yapılarla uyum içinde olmalıdır. Bunun yanı sıra, burun ucu, burun sırtı, burun kanatları ve burun delikleri gibi bütünü oluşturan burun yapılarının da birbirleriyle orantılı ve uyumlu içinde olması gereklidir.
Uygun şekil hangisi?
Özet olarak güzel ve estetik bir burun kendi içinde orantılı, çevresindeki yapılarla uyumlu, estetik olarak da dikkat çekecek ölçüde dışa yansıyan burundur. İdeal estetik burun, estetik normlarda fakat ameliyat olduğu belli olmayan, doğallığını kaybetmemiş burundur.
Hasta öncelikle operasyon öncesi tam bir muayene edilir. Muayenede kişinin burun şekli, burun derisinin kalitesi, burnun fonksiyonel durumu, burun içi ve burnun diğer yüz yapıları ile ilişkisi değerlendirilir. Ameliyatında burunun şekli düzeltildiği gibi içyapısında olabilecek kıkırdak ve kemik eğrilikleri (deviasyon) ya da halk arasında ‘burun eti’ olarak bilinen konka hipertrofisine bağlı nefes alma problemleri de çözülebilmektedir. Bu nedenle eğer gerekiyorsa her iki ameliyat aynı seansta yapılmalıdır.
Kaç yaşında Rinoplasti uygulanır?
Estetik burun ameliyatı (Rinoplasti) burun gelişimi tamamlandıktan sonra yapılabilir. Bu sınır genellikle her iki cins için de 17-18 yaşlarıdır. Ameliyat genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılabilmekle beraber, hem cerrahın hem de hastanın konforunun en üst düzeyde sağlanması açısından, hastanemizde genel anestezi ile yapılmaktadır.
Ameliyat sonrası bakım nasıl olmalı?
Ameliyat sonrası dönem de hastaların en çok sorduğu soru “Tamponlarım çekilirken canım acıyacak mı?” Estetik girişimler için ameliyattan sonra burun içine tampon koymak artık gerekmemektedir. Bazen sadece ince silikon splintler koyulabilir. Bu sayede hem kişinin burnundan nefes alıp vermesi engellenmemiş hem de tampon çıkarılması sırasındaki rahatsızlık hissinden kurtulmuş olunabilir. Operasyondan sonra özellikle göz etrafında şişlik ve hafif morarma olağan bir süreçtir, genellikle ağrı sanılanın aksine olmaz. İlk 24-48 saat bu bölgeye aralıklarla uygulanacak buz tatbiki şişliği önemli derecede azaltmaktadır. Ayrıca önerilecek bazı etkili kremler yolu ile de morarmalar daha az olmakta ve daha hızla iyileşmektedir. Burun ameliyatından sonra genelde hastanede yatmak gerekmez, aynı gün taburcu edilebilirler. Bir, iki gün içinde günlük aktivitelerine geri dönebilirler. Üçünü gün ve birinci hafta kontrole çağrılır. Birinci hafta alçı çıkarıldıktan sonra burun üzerine ince bir bant yapıştırılması şişliklerin azalmasına katkıda bulunur. İkinci haftadan sonra burun açıkta bırakılır ve bir ay süreyle uygulanılması önerilen masaj gösterilir.
Burun yüz estetiğinin çok önemli bir parçasıdır. Buruna daha iyi bir görünüm kavuşturacak olan girişimler sayesinde yüz hatlarınızı daha belirginleştirerek daha düzgün bir görünüme kavuşabilirsiniz.
Ameliyatlarda risk oranı nedir?
Her ameliyatta komplikasyon riski vardır. Ama tecrübeli hekim ve ameliyathane ekibinin elinde risk en aza indirgenir. Hiçbir zaman yüzde sıfır risk oranı olmaz.
Burun estetiği ameliyatlarını K.B.B uzmanlarımı yoksa plastik cerrahi uzmanlarımı yapmalı?
Her iki branştan hekimler de yapabilmektedir. Nefes alma sorunları burnun fonksiyonel yapısından dolayı plastik cerrahların yaptıkları burun estetiği ameliyatlarının K.B.B uzmanlarının gözetiminde olması gerekir.
AMELİYAT TEKNİKLERİ Burun estetiği açık ya da kapalı teknikle yapılabilir. Kapalı teknikte tüm kesiler burun içinden yapılır. Açık teknikte ise burun içi kesilerine ilaveten burun ucu tabanında küçük bir kesi de dahil edilir. Hangi tekniğin uygulanacağı cerrahın deneyimi ve tercihi ile ilişkilidir. Her iki teknikte uygulanabilir. Ameliyat ortalama olarak 2 saat kadar sürer. Estetik burun ameliyatından sonra hastalar genellikle ağrı duymadıklarını ifade etmektedirler.