Batı Şeria’nın ilk modern şehrinin inşasında 20 İsrailli firma yer alıyor. Ancak bu firmalara 1967 sonrası kurulan İsrail yerleşimlerinde üretilen malzemeleri kullanmama şartı konuldu
Filistin Özerk Yönetimi’nin (FÖY) Batı Şeria’da kurulacak ilk modern şehrinin projesi açıklandı. Proje Başkanı Bashar Masri, projede yirmi İsrail firması ile işbirliği yapılacağını fakat bu firmaların Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerinde üretilen ürünleri kullanmaması şartıyla projeye katılma izni aldığını bildirdi. Masri, projede mümkün olduğunca Filistinli üreticilerin tercih edildiğini, fakat gerektiğinde İsrailli firmalarla da işbirliği yapıldığını söyledi. Öte yandan Masri İsrail’in 1967’den sonra edindiği topraklarda (Batı Şeria, Golan Tepeleri gibi) üretilen ürünlerin kabul edilmediğini belirtti. Söz konusu İsrailli firmaların isimleri ise açıklanmadı.
Masri’nin açıklamaları Batı Şeria’daki İsrailli yerleşimcileri oldukça kızdırdı. Yerleşimcilerin liderlerinden Dani Dayan şartlara uyan İsrailli firmaları dış baskılara boyun eğmek ve boykotu kabul etmekle suçladı. Dayan, her ne kadar dünya çapında İsrailli firmalara uygulanan boykot az ölçüde olsa da dünyadaki birçok diktatörlüğe dahi boykot uygulanmadığına dikkat çekti.
Projeye konu olan Kudüs’ün 30 Km kuzeyinde inşa edilen Rawabi kenti FÖY Başbakanı Salam Fayyad’ın planladığı Filistin Devleti’nin temellerinden biri olarak düşünülüyor. Fayyad İsrail’in Batı Şeria yerleşimlerini boykot etmeyi resmi olarak destekliyor. FÖY hükümeti sene başında bu yerleşimlerde işçi olarak çalışan Filistinlilere para ve hapis cezası getiren bir yasayı uygulamaya koydu. Fakat bu yerleşimlerde çalışan 21 bin kadar Filistinli’ye alternatif iş sahası bulunamadığından yasa hayata geçemedi.
Bu durum aynı zamanda Batı Şeria’daki yerleşimlerin ironisini ortaya koyuyor. Zira İsrailli yerleşimlerin inşası için Filistinli işçilere ihtiyaç varken Filistin kentlerinin inşası ve ekonomisi için de İsrailli firmaların katkısı şart görünüyor.