Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilecek U-MMUD Mimi Mitrani Eğitim Seminerleri’nde veliler ilgi duydukları bir çok konuda bilgi sahibi olacaklar. Dileyen ebeveynler çocukları ile birlikte katılacakları atölyelerde keyifli saatler geçirecekler
Ulus Özel Musevi Okulları’nın artık geleneksel hale gelmiş olan U-MMUD Mimi Mitrani Eğitim Seminerleri’nin dördüncüsü Mart ayında yapılacak. Hem bu etkinliğin nasıl oluştuğunu öğrenmek hem de bu seneki program hakkında bilgi almak için okulun Eğitim Koordinatörü Röne Kaspi, Halkla İlişkiler Koordinatörü Greta Mizrahi, Etkinlik sponsoru olan Suzi M. Mizrahi ve düzenleme komisyonunda çalışan Reysi Levi ile sohbet ettik.
Her sene için bazı temalar, konular belirliyorsunuz. Bunlar nasıl oluşuyor?
Suzi Mizrahi: Bu sene ilk kez anaokulu, ilköğretim ve lise velilerimizi toplantılarımıza çağırdık. Hangi konulara ihtiyaç duyuyorlar diye sorduk. Böylece farklı gruplara da hitap edebilme şansımız ortaya çıktı.
Reysi Levi: Bu sene gençleri de dahil etmek istedik. Arkadaşlarımdan da, mezunlardan da katılım oldu. Onlar ne duymak istiyorlar sorduk. Özelikle kariyer konusu mezunlarımızın ilgisini çekiyor. “ Mesleğimi seçtim, çocuk da doğurdum ama şimdi nasıl devam edeceğimi bilemiyorum” diyen gençler var.
Greta Mizrahi: Bu sene “Farklılıklarımızla yola çıkıp, benzerliklerimizde buluşalım” sloganını belirledik. Dünya değişiyor, iletişim yolları değişiyor. Meslek sahibi olan kişiler bile gelişen teknolojide yeni alanlar bulabiliyorlar. Dünya küçüldü, koşullar farklılaştı. Artık bir iş adamının, bir doktorun da kendi web sayfası olabiliyor. Oysa 40 senedir ticaret yapan bir iş adamı web sayfasını bilmezken burada bir seminere katılıp bunun o kadar da zor olmadığını görecek. O yüzden konularımızda her yaş grubuna hitap edebileceğiz.
Röne Kaspi: Konularımız kariyerle sınırlı kalmıyor. Bu sene “beden ve zihin bir bütündür” başlıklı bir sunum olacak. Sunumda “Zihinsel hareketlilik bedenimizi nasıl etkiliyor? Kendimizi nasıl tedavi edebiliriz, daha güçlü kılabiliriz?” sorularına cevap bulacağız.
Eski öğretmenlerimizden Yomtov Garti ile nostaljik bir ders sunacak. Garti bir matematik dersi sunacak. Ardından Jozef Tarı “yaşamın içindeki matematiğe “bir yolculuk yaptıracak.
R.L: Bu yıl “Çocuğumla vakit geçiremiyorum” diyen aileler için ilk kez atölyelere yer verdik. Babalar ve oğullar için Basketbol Turnuvası olacak. Anneler ve kızları birilikte Sefarad yemekleri yapacaklar. Dolayısıyla ilköğretim ikinci kademeden itibaren öğrencilerimizden de kayıt alabiliyoruz.
R.K:Okulumuzda 0-3 yaş velilerine yönelik yapılan Anne-Baba Okulu ilgi gördü. Bu konularda ihtiyaç olduğuna yönelik geri bildirimler aldık. Bu nedenle Anne-Baba Okulu’nu da biraz daha yaş aralığı genişletilmiş olarak, daha çok kişinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik planladık.
Bir ilginç konu daha “How to be a Jewish Mother?”. Cemaatimizdeki annelerin özellikleri, “çocuklara ne kadar ve nasıl sorumluluk veriyoruz ve çocuklarımız bunların ne kadarını alıyor? Anneler; çocukları ne kadar taşıyor?” sorularına cevap arayacağız. Çocuklar annelerinin hangi özelliklerini alma istiyorlar, hangilerini istemiyorlar.
S.M: Konuyla ilgili bir de Woody Allen’ın bir film gösterimini yapacak uzmanımız.
Konuşmacı seçimlerinizi yaparken neleri dikkate alıyorsunuz?
R.K: Her sene mutlaka bir gazeteci misafirimiz oluyor. Geçen yıl Yılmaz Özdil konuğumuzdu. Bir gazeteci gözüyle çeşitli konuları tartışabileceğimiz bir platform oluşturuyoruz. Bu sene Ahmet Hakan ve İvo Molinas birlikte söyleşi yapacaklar. Büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz.
G.M:Konuları belirlerken önce hedef kitlemizi ortaya koyuyoruz. Çocuğu olan anne-babalar, 40 yaş üstü yetişkinler gibi. Bu kişilere uygun olabilecek konu başlıklarını ve bu konuları sunabilecek isimleri tespit ediyoruz. Belirlenen kişileri arayıp davet ediyoruz.
R.K: Bu sene de Koç Üniversitesi’nden bir öğretim görevlisi misafirimiz olacak.
Kimlerle birlikte yapıyorsunuz bu planlamayı?
R.K: Organizasyon ekibimiz oldukça kalabalık. Psikolojik danışmanlık biriminden, halkla ilişkiler biriminden, mezunlarımızdan, öğrencilerimiz ve velilerimizden katılanlar oluyor.
G.M: Bu sene genç girişimcilere kendini tanıtabilme fırsatı sunuyoruz. Bu kişilerin kendilerini, yaptıklarını anlatacakları bir platform oluşuyor. Hem onların tecrübelerinden gençlerimiz de faydalansın hem de bu kadar başarılara imza atmış gençleri toplumumuz tanısın istiyoruz.
R.K:Bu sene bir yenilik daha var. Yoel Ülçer Fonu’nun gençlere yönelik düzenlediği kartpostal tasarım yarışmasına katılan çalışmalar sergilenecek. Ödülleri 20 Şubat’ta açıklanacak ve ardından 6 Mart’ta da U-MMUD’da sergilenecekler.
Katılım için hedefiniz nedir? Katılmak isteyenler size nasıl ulaşabilir?
R.K: Her yıl 250-300 kişi katılıyordu. Bu sene ilgi biraz daha arttı. Daha çok oturum planladık ve maksimum 500 kişi kapasitemiz var. İnternet sitesinden kayıt olunabilir.http://www.u-mmud.net/Kayıtlar 14 Şubat’ta başlıyor. Atölyeler için sınırlı kontenjan var, dileyen internet üzerinden kayıt yapılabilecek.
G.M: U-MMUD gençleşiyor. Daha geniş bir kitleye hitap ediyoruz. Bu sene kişisel gelişime odaklandık. Çünkü her yaştan insanın kendini geliştirebileceğini biliyoruz. Her yaştan insanı bekliyoruz.
U-MMUD ile EĞİTİME DESTEKSUZİ M. MİTRANİ: Annem ile babamın anısına kalıcı bir girişimde bulunmak istiyorduk. Farklı fikirleri değerlendirdikten sonra en doğrusunun okulla çalışmak olduğunu düşündük. Etel Gidon ile görüştük ve en uygununun eğitime bir katkı yapmak olduğuna karar verdik.
RÖNE KASPİ: Aslında Suzi Hanım hem babasının adını yaşatmak, hem de eğitime yönelik bir çalışma yaparak insanlara faydalı olmak istiyordu. Kendisine nasıl bir etkinlik yapabileceğimizi aktardık. Bizler de böyle bir etkinlik yapmayı istiyorduk.
GRETA MİZRAHİ: Okulda velilerimize yönelik küçük gruplar halinde seminerlerimiz oluyordu. Suzi Hanım ile bir pazar gününü böyle bir seminerler dizisine ayırabileceğimizi konuştuk. Farklı seminerler yapalım ve farklı konuklarla çok kişiye hitap edelim istedik.
U-mmud hakkında ne dediler?BERKAY DİNÇ DELİGÖZ / Lise Rehberlik Bölümü Koordinatörü
Eğitimin ruhumuzu besleyen bir yanı vardır. Zaman içinde okullarımızdan mezun olsak bile yenilenmek için eğitime ihtiyaç duyarız. Ulus Özel Musevi Okulları olarak, bu ihtiyaçtan yola çıktık. Ruhsal dünyamızı besleyeceğine inandığımız birçok konuk ve konu hazırladık. Bir eğitim kurumu olarak deneyimlerimiz bize sadece çocukların eğitimine önem vermenin yeterli olmadığını gösterdi. Bir eğitim kurumunun en temel görevlerinden biri çevreyi de eğitmek olmalıdır. Bu misyondan yola çıkarak U-MMUD organizasyonunu gerçekleştirdik.
PNİNA ARİTİ?/ UÖML Vakıf Temsilcisi
Mitrani ailesinin katkılarıyla dört yıldır devam eden Eğitim seminerleri zinciri olan UMMUD’un amacı; ilgi duyulan konularda bilgi almak isteyen kişilere hizmet sunmak ve katılımcıların keyifli bir gün geçirmelerini sağlamaktır. Ayrıca konuların seçimi, konularında uzman-eğitim verecek kişilerin belirlenip davet edilmesi için özveriyle çalışan bir ekibimiz olduğunu da belirtmek isterim. Genç, yetişkin tüm ilgilenenlerin UMMUD’umuza katılmalarını, önümüzdeki yıllarda hangi konularda bilgi almak istediklerini bizlerle paylaşmalarını istiyoruz.
ELDA SEVEVİ / Ulus Anaokulu velisi
U-MMUD Mimi Mitrani Eğitim Seminerleri bu yıl da büyük bir özen ile hazırlandı. Umudumuz, kendimiz ve çocuklarımız; gücümüz, ortak kültürümüz; bizi bir adım öteye taşıyacak olan ise yaratacağımız fark, düşüncesinden yola çıkan U-MMUD ekibi, çocuğunuzu yetiştirirken aklımıza takılanlardan, kariyerimizi yönetmeye, nostaljik bir matematik dersinden, çocuklarımız ile bir spor workshop’una katılmaya zengin bir içerik ile karşımızda. 20-40 yaşları arasında hayatımızda birçok ilki yaşar, yaşamımızın önemli ve bundan sonraki yıllara yön verecek kararlarını alırız. Hepimizin ortak umudu güzel bir hayat yaşamak, farklı yanı ise güzel hayatı tanımlama şeklimizdir.
ROZİ LEVİ / UÖML velisi
Günün her bir safhası için ayrı ayrı herşeyi planlayan, titiz çalışmalar yapan bu ekibin içinde olmaktan büyük bir keyif aldım. Bu vesileyle emeği geçen bütün yöneticilere, eğitmenlere binlerce teşekkürler...
Eğitim, tanımlanması çok zor bir kavramdır. Hayatımızın her bölümünde karşımıza çıkan bir süreçtir. Biz de kendimizi geliştirmek adına birçok seminerlere katılma fırsatı bulacağız. Ayrıca, Gilda Kohen ile beraber Sefarad Yemeklerinden birkaçını da beğeninize sunacağız.