Suriye Devlet Başkanı Başer Esad’ın desteği ile başlatılan ve Şam’ın eski Yahudi Mahallesi’nde yer alan Al-Raqi Sinagogu’nun onarım çalışmalarının bu ay sonunda tamamlanacağı ve ülkenin çeşitli kentlerindeki diğer 10 sinagogun rönovasyon çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
Oklahoma Üniversitesi’ndeki Ortadoğu Eğitimi Merkezi Başkanı olan Josh Landis, Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada; “Devlet Başkanı Esad, Şam’ın Yahudilikle ilgili mekanlarının yeniden yapılandırılmasını, Suriye’nin laik yapısının korunması olarak yorumluyor. Bu tutum Suriye rejiminin anlaşmazlığın çözümlenmesindeki kararlılığını ortaya koyarken, ABD’deki Yahudi toplumuna bir zeytin dalı uzatılmış oluyor” dedi.
Onarım projesi iki ay kadar önce Başer Esad’ın ABD’nin en önemli Yahudi kuruluşlarından ‘Conference of Presidents’in Başkanı Malcolm Hoenlein ile görüşmesi sonrasında başlatıldı. Bu görüşmenin ardından Hoenlein, Suriye Devlet Başkanı Esad’a İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan bir mesaj ulaştırmak üzere görevlendirildiğini inkar etmiş, görüşme gündemini Suriye’deki sinagogların ve mezarlıkların onarımı konusunun oluşturduğunu söylemişti.
Suriye’nin ABD Büyükelçisi Imad Mustafa bu hafta yaptığı açıklamada onarım projesinin Suriye’den İsrail’e verilmek istenen bir mesaj veya İsrail halkına yapılan bir jest olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı.
Yorumcular onarım projesini, İran’ın mütteffiği ve Lübnan’daki siyasi çalkalanmanın sorumlusu olarak görülen Esad’ın, ABD yönetimi nazarında imajını düzeltme çabası olarak değerlendirmekteler. Ayrıca cumhurbaşkanının genellikle Brooklyn, New York, New Jersey’de yaşayan ve oldukça yoğun bir nüfusa sahip Suriye Yahudi toplumu ile güçlü ilişkiler kurmayı hedeflediği düşünülüyor. Yaklaşık 75.000 kişilik bir nüfusa sahip olan bu toplum Suriye ile ilişkisini koruyor, bazısı doğdukları ülkeyi ziyaret ediyor, bazıları da bu ülke ile iş ilişkileri kuruyor. ABD’ye uyum sağlamayı başaramayan küçük bir kesim de anavatanı Suriye’ye dönmeyi tercih etti.