Belki siz de tüm dünyada esen iPad fırtınasına kapıldınız ve bir tane edindiniz. Ancak CD takamadığınız, USB çıkışı bulunmayan bu tabletle ne yapacağınızı pek kestiremiyorsunuz. İşte sizin için bazı öneriler…
Belki yurt dışında yaşayan tanıdıklarınız vasıtasıyla, belki kendiniz yurt dışına çıktığınızda, belki de Türkiye’deki bir takım fırsatı kaçırmayan perakende zincirlerinden fahiş fiyatlarla iPad’inize kavuştunuz. (Ufak bir not; eğer iki adet iPad almak istiyordu iseniz, Türkiye’deki perakende dükkânlarından almak yerine, uçağa atlayıp New York’daki Apple Store’dan bizzat alarak, bir de Central Park’da ufak bir yürüyüş ve güzel bir akşam yemeğinden sonra İstanbul’a geri dönmek size daha ucuza mal oluyordu...)
Neyse, iPad’i araştırmayıp etraftan duyan, medyada çıkan haberlerinden etkilenen ve benim de iPad’in piyasaya çıkmasından önce kaleme aldığım yazımda belirttiğim gibi, Wall Street Journal’da çıkan karikatüre benzer şekilde; ‘Bundan önce, bir tablet hakkında bu kadar toplumsal heyecan yaşandığında, üzerinde 10 Emir yazılıydı’rüzgârına kapılanlar ilk bakışta hayal kırıklığına uğradılar.
“Aydın, CD’yi nasıl takıyoruz iPad’e? USB girişi yok muydu? Hafıza kartlarını da okumuyormuş doğru mu?”
Bu ve bu gibi sorular, iPad’i kutusundan çıkarıp iTunes ile çalıştırarak ana ekranına geldiğinizde önemini yitiriyor. Yaklaşık beş aydır iPad kullanıyorum, pil ömrü ve dokunmatik ekran performansı gerçekten bugüne kadar kullandığım hiç bir elektronik cihaza benzemiyor.
Bu yazımda size iPad kullanımı ile ilgili ufak 1-2 tüyo vermek istiyorum.
Aksesuar: iPad ile ilgili birçok aksesuar piyasaya çıktı, klavyeler, kılıflar, çantalar, ekran koruyucuları vb... Benim tavsiyem bu cihazın kesinlikle klavye olmadan dokunmatik olarak kullanılması, alabileceğiniz tek aksesuar orijinal Apple iPad kılıfı olabilir. Hem çok şık, hem de cihazı tamamen koruyor, çantaya rahatlıkla yerleştirebiliyorsunuz, camı çizilir diye endişelenmenize gerek kalmıyor.
iTunes hesabı: Eğer daha önceden yaratılmış bir iTunes hesabınız yoksa veya iPad için farklı bir hesap kullanmak sizin için problem değilse tavsiyem Amerika’da bulunan bir adres üzerinden US AppStore’da hesap açtırmanız. Bu sayede hem tüm dünyadaki uygulamalara erişme imkânınız oluyor, hem de iTunes üzerinden sevdiğiniz filmleri ve dizileri satın alma imkânına kavuşuyorsunuz. Aynı şekilde Apple Amerika BookStore’dan alışveriş yapabiliyorsunuz.
Uygulamalar: iPad ile yaşayacağınız tecrübenin en üst seviyeye gelebilmesi için tavsiye edebileceğim, farklı kategorilerdeki yedi uygulamayı size kısaca tanıtmaya çalışacağım. Bu uygulamalarla iPad’den daha fazla keyif alacaksınız. En altta da ileri düzeydeki teknoloji meraklıları için iki adet uygulama tanıtıyorum.
Amazon Kindle ve iBooks – Bu iki uygulama, farklı isim ve servis sağlayıcılardan olmakla beraber benzer hizmeti veriyorlar: E-kitap. Birçok ücretsiz ve ücretli kitap arasından seçim yapabilir ve tatilde yanınızda birçok kitap taşıma sıkıntısından kurtulabilirsiniz.
Zinio – Siz de benim gibi birçok haftalık – aylık dergiyi takip ediyor ve bir süre sonra bu dergileri nasıl saklayacağınız konusunda sıkıntı çekiyorsanız Zinio tam size göre. Hem normal fiyatlarından çok daha ucuza dergilerin güncel sayılarına çıktıkları anda sahip oluyorsunuz, hem de satın almış olduğunuz dergileri sonsuza kadar arşivinizde saklayabiliyorsunuz. Ben, Amerikan PC Magazine dergisinin 10 yıla yakın süredir abonesiyim. Normal fiyatı yıllık 80 dolar olan dergiye Zinio sayesinde yıllık 12 dolara abone oldum...
AngrybirdHD – Bilgisayarlara ve teknolojiye merakım ne kadar fazla ise, oyun oynamaya karşı merakım da o kadar az. Nedeni çok basit: Oynamayı beceremiyorum... Acı ama gerçekten evlerde toplanıp Playstation’da saatlerce PES veya FIFA oynayan arkadaşlarıma gıpta ediyorum bazen, bu kadar güzel oynayabildikleri için...
Neyse bizim konumuz Angrybird; bu oyun Appstore’a ilk düştüğü günden beri, neredeyse tüm ülkelerde en çok satan oyun haline geldi. Amerika’da peluş bebekleri dahi yapılan oyunun iPad uygulaması tek kelimeyle çok eğlenceli, yükleyin, pişman olmayacaksınız...
Fotopedia Heritageve National Geographic World Atlas HD – UNESCO’nun dünya kültür mirası kategorisinde değerlendirilen, dünya üzerinde yer alan 3.000 yerin 20.000’i aşkın fotoğrafı ellerinizin altında. Ayrıca National Geographic’den gerçek bir coğrafya hazinesi... Hem de kullanımı son derece kolay bir arayüz ve sınırsız bilgi bağlantıları ile...
VLC Media Player – Eylül’ün son günlerinde iPad versiyonu yapılan VLC ile her formattaki video ve filmlerinizi tek tıkla iPad’de seyredebilirsiniz, hem de ücretsiz...
Flipboard – Appstore’a girdiği gün birinci sıraya tırmanan uygulama, RSS tabir edilen haber okuma yönteminde çığır açacağa benziyor. Facebook ve Twitter hesaplarınızı da bağlayarak arkadaşlarınıza ve paylaştıklarına farklı bir pencereden bakabilirsiniz.
Gazete Habertürk – Türkiye’deki ilk iPad uygulamasını gerçekleştiren Habertürk uygulaması ile gazeteyi iPad’de birebir okuyabilirsiniz. Özellikle yaz tatillerinde şezlongda uzanırken uçuşan gazetenin verdiği rahatsızlığı gidermek için birebir. (30 Eylül tarihinde Habertürk uygulaması geçici bir süreliğine yayından kaldırıldı, takip etmeye devam...)
Yazımın başında bahsettiğim bonus uygulamalar da şunlar...
MaxiVista veya iDisplay– Zaman zaman bilgisayarınızın yanında ikinci bir ekranınız olsun, orada sürekli takip ettiğiniz gazeteniz, spor sonuçları, borsa bilgileri veya Facebook mu açık kalsın istiyorsunuz? Windows kullanıyorsanız MaxiVista ile Mac kullanıyorsanız iDisplay ile kolayca ikinci bir monitöre sahip olabilirsiniz, hem de kablosuz...
Mobile Mouse –Eğer bilgisayarınızda kayıtlı bir filmi, televizyona bağlayıp seyretmek gibi bir alışkanlığınız varsa, evinizde veya iş yerinizde televizyona bağlı bir bilgisayar kullanıyorsanız veya işiniz gereği çok fazla sunum yapıyorsanız bu uygulama tam size göre.
Mobile Mouse uygulaması ile bilgisayarınızı klavye ve mouse kullanmadan iPad veya iPhone vasıtasıyla yönetmeniz mümkün.
Sizlerin de önerileriniz varsa [email protected] adresine bekliyorum...