ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Mitchell, her iki tarafın da barış görüşmelerine devam etmek istediğini belirtti. Filistin Yönetimi ise öncelikle yeni yerleşimlerin durması gerektiğini açıkladı.
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Pazar günü yaptığı konuşmada doğrudan görüşmelerin girdiği çıkmazdan İsrail’i sorumlu tutar iken, ilerleyebilmek için mümkün olan her yolu deneyeceğine söz verdi.
Ürdün Kralı Abdullah ile yaptığı görüşme sonrasında gazedecilere seslenen Abbas, bir çıkmaz olduğunu ve ilerleyemediklerini, Arap tarafı ile durumu izlediklerini belirtti. Abbas sözlerine şöyle devam etti; “Tabi ki Amerika ile bağlarımızı koparmayacağız ve sonuca ulaşmak için çareler üreteceğiz, fakat yeni yerleşimler durmalı. Ancak o zaman tekrar pazarlık masasına oturabiliriz.”
Açıklama, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün inşaatlar devam ettiği sürece İsrail ile barış görüşmelerini askıya alınacağı açıklamasının ardından geldi. Açıklama örgütün genel sekreteri Yaser Abed Rabo tarafından yapılmıştı.
Ürdün Kralı Abdullah, Pazar günü ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Mitchell ile de görüştü. Mitchell, Ürdün’ü gelişmeler ve barış görüşmelerinin devam etmesi çabaları konusunda bilgilendirdi. Kral Abdullah ise iki devletli çözüm konusundaki çabaları desteklediklerini, daha fazla gerilim ve savaşın Ortadoğu için zarar getireceğini belirtti.
Öte yandan Hamas FKÖ’nün kararını ‘iyi bir adım’ olarak değerlendirirken, başka önemli kararların da takip etmesi gerektiğini, bu aksiyonun tek kerelik bir taktik olmaması gerektiğini belirtti.
Hamas Lideri Ismail Haniyeh “Bizim görüşmelere ilişkin pozisyonumuz bellidir. Biz Amerika’nın kararlarına bağlı kalmayı reddediyoruz” diye belirtti. Hamas hareketi İsrail ile yapılacak tüm temasları reddediyor.
Filistin tarafının açıkladığı kararına rağmen, Arap ülkeleri konuyu aceleye getirme taraftarı değil. Her durumda Amerika tarafı Arap ülkelerinden konuyu ortak bir noktaya getirebilmek için zaman istemişti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisi ise barış görüşmeleri için her tür çabanın harcandığını açıklamış, hafta sonunda ise işaretleri Filistin tarafına döndürmüştü. Tamamen tıkanma noktasına gelen görüşmeler kesilmeden önce her iki taraf da bir çözüm arayışı içerisinde.
FÖY’ün yaptığı açıklamanın ardından Netanyahu Abbas’a görüşmelere devam etme ve bir yıl içinde barış’a ulaşma hedefi koyma çağrısında bulundu.
Başbakan bu hedefe masanın etrafına oturarak ulaşılabilineceğini, masadan kalkmanın faydası olmayacağını belirtti. Netanyahu ortak bir noktaya gelme fırsatının da halen bulunduğunu sözlerine ekledi.
Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Abul-Heyt, FÖY’ün yaptığı açıklamayı eleştirdi, İsrail ile doğrudan görüşmelerin inşaatların durmasına bağlanmaması gerektiğini belirtti. Böyle bir yaklaşımın, önemli bir fırsatın değerlendirilmemesi ve gelecekte kurulabilecek bir Filistin devletinin sınırlarının belirlenememesi anlamına geldiğini sözlerine ekledi.
Netanyahu’nun yerleşim inşaatlarını durdurma niyeti bulunmadığı, Amerika gözetimi altında kontrollü yapılaşma önerisinde bulunacağı düşünülüyor. Cuma günü yaptığı açıklamada, böyle bir gözetimin son sınırları belirlemede etkisi olmayacağını, İsrail’in tersine Filistinlilerin esneklikten uzaklaştığını kaydetti.