Somali'den Ekvator'a, Fiji'den Slovakya'ya haftaya damgasını vuranlar...
AFRİKA
NİJERYA: Başkent Abuja’da, ülkenin 50. bağımsızlık yılı kutlamaları sırasında bomba yüklü araçlarla saldırı düzenlendi. Federal Yüksek Mahkeme’nin yakınında gerçekleşen saldırıda en az yedi kişi öldü. Saldırıyı Nijer Deltası’nda çıkarılan petrolden daha fazla pay almak için silahlı mücadele veren MEND (Nijer Deltası’nın Kurtuluşu Hareketi) adlı isyancı örgüt üstlendi.
SOMALİ: Deniz korsanları Aden Körfezi’nde içinde on iki Ukraynalı tayfa bulunan Yunanistan bandıralı kargo gemisini kaçırdı.
AMERİKA
VENEZÜELA: Kolombiya sınırında faaliyet gösteren uyuşturucu şebekelerine karşı bir operasyona giden askerleri taşıyan helikopter havalanırken nedeni bilinmeyen bir sebepten düştü, on asker öldü.
PERU: İngiliz turistleri taşıyan küçük bir uçağın motor arızası nedeniyle düşmesi sonucu altı kişi öldü.
BREZİLYA: İki dönemdir devlet başkanlığı görevini yürüten Luiz Inacio Lula da Silva’nın yerini alacak kişiyi seçmek için halk sandık başına gitti. 62 yaşındaki eski solcu militan Dilma Rousseff’ın ülkenin ilk kadın devlet başkanı olması bekleniyor.
KOLOMBİYA: Başkent Bogota’nın güneydoğusundaki And Dağları’nda bulunan Galeras Yanardağı’nın faaliyete geçmesiyle çevre köy ve kasabalarda yaşayan binlerce kişi bölgeden tahliye edildi.
EKVATOR: Memur maaşlarındaki kesintilerin ardından sıkıyönetim ilan edilen ülkede Ekvador ordusu, Cumhurbaşkanı Rafael Correa’yı yüzlerce protestocu polisin elinden zor kurtardı.
ASYA
FİJİ: Hükümetin olağanüstü hal yasalarını ihlal etmekle suçlanan eski Başbakan Mahendra Chaudhry tutuklandı.
ENDONEZYA: Cava adasındaki Pemalang kenti yakınlarında meydana gelen tren kazasında 36 kişi öldü.
KIRGIZİSTAN: ABD’ye ait askeri hava üssüne yakıtın, Rusya tarafından sağlanmasını talep etti. Üç ülke arasında anlaşma sağlanırsa, Kırgızistan yılda yaklaşık 60 milyon dolar kazanacak.
ENDONEZYA: Sumatra Adası’nın kuzeyindeki Mount Sinanbug Yanardağı, 400 yıl aradan sonra faaliyete geçerek duman püskürtmeye başladı. Bölgede yaşayan 1200 kişi tahliye edildi.
AVRUPA
BOSNA HERSEK: Beş cumhurbaşkanı, on üç başbakan ve 700 milletvekili seçmek için sandık başına geçen halk, farklı etnik gruplara ait partilerinin tehlikeli çekişmesi ile karşı karşıya. Ülkedeki etnik çatışmaların sona ermesinin üzerinden henüz on beş yıl geçti.
FRANSA: Hükümetin emeklilik reformunu ülke genelinde protesto eden 380 bin işçi ve memur 12 Ekim’de genel greve gitmeye hazırlanıyor.
MACARİSTAN: Yerel seçimlerin yapıldığı ülkede, seçimin iktidardaki merkez sağ parti Genç Demokratların galibiyeti ile sonuçlanacağı tahmin ediliyor.
GÜRCİSTAN: Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya ile aralarındaki sorunun çözümü için ön koşulsuz diyaloga hazır olduklarını bildirdi.
SLOVAKYA: Milletvekili sayısının azaltılması ve dokunulmazlığın sınırlandırılmasıyla ilgili referandum, katılım oranının yüzde 50’nin altında kalması nedeniyle başarısız oldu.
ORTADOĞU
İRAN: Birleşmiş Milletler’in ve ABD’nin İran’a yaptırım kararlarının ardından, Royal Dutch Shell, Total, Statoil ve İtalyan ENI şirketlerinin İran’daki faaliyetlerine son vereceği duyuruldu. Bu yaptırımlar İran’a 20 milyon dolardan fazla yatırım yapan şirketlerin cezalandırılmasını öngörüyor.
İRAN: İran güvenlik güçleri, iki hafta önce Mehabad kentinde on iki kişinin öldüğü 80 kişini yaralandığı saldırının faillerini yakalamak için Irak’a girdi. Yetkililer bu operasyonda ayrılıkçı Kürt gruplarından 30 militanın öldürüldüğünü açıkladılar.