Yazar ve Akademisyen Nora Şeni’nin müdürü olduğu, arkeoloji ve sosyal bilimler alanında en eski ve köklü kurumlardan biri olan ve kapsamlı araştırmalarıyla tanınan IFEA (Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü - Institut Français d’Etudes Anatoliennes) kuruluşunun 80. yıldönümünü kutluyor.
Kurulduğu günden bugüne Fransa ve Türkiye’deki kurumlar ve araştırmacılar arası bilimsel ağları geliştirmeyi görev edinen IFEA, Osmanlı ve Türkiye üzerine araştırmaları ile Avrupa’da önemli başarılar elde eden isimlerin beşiği oldu. Stephane Yerasimos, François Georgeon, Jean-Louis Bacqué-Grammont, Paul Dumont , Nora Şeni, Pierre Chuvin, Faruk Bilici, Nicolas Vatin, Edhem Eldem bu kurumdan yetişen isimler arasında yer alıyor.
IFEA bu yıl bir ilke imza atıyor ve artık sadece Fransız araştırmacılara değil Türk öğrencilere de imkanlar sunuyor. Daha önce Türk öğrencilere kısa süreli burslar ve staj imkanları sağlayan IFEA, artık her sene arkeoloji ve Sosyal Bilimler alanında Türk üniversitelerinde yapılan iki doktora tezini “En İyi Tez” ödülüyle taçlandırıp, söz konusu çalışmaları yayınlayacak.
Ayrıca, 80. yaşına yeni bir yayın politikası ile başlayan IFEA, sene boyunca Kitap ve İsis yayınevleriyle şu yayınları hayata geçirecek: Apartman, Galata’da Yeni Bir Konut Tipi (Derin Öncel); Bir Hanedanın Çöküşü (yeniden basım - Nora Şeni, Sophie Le Tarnec); Bizans Uygarlığı’na Çapraz Bakışlar (Annie Pralong, ed.); Osmanlı İmparatorluğu ve Avrupa (Dejanirah Couto, ed.); Hayırseverler ve Mesenler. Çağdaş Bir Kültür Politikası İçin (Nora Şeni, ed.) ve Le voyage de Adolphe Crémieux à Damas, 1840 (Nora Şeni).