Avrupa Birliği’nin aday ülkelerle ilgili yıllık İlerleme Raporu ve Genişleme Stratejisi Belgesi, bu hafta açıklandı. Brüksel’de bir basın toplantısında açıklanan Türkiye raporunda da ülkenin birçok gündem maddesi ile ilgili değerlendirmeler yer aldı.
Anaysa değişikliklerinin "doğru yönde atılmış bir adım" olduğu yinelenen raporda değişikliklerin doğru ve şeffaf şekilde uygulanmasının kilit önemde olduğu vurgulanıyor. Raporda ifade ve basın özgürlüğü konularında da olumsuz gelişmeler vurgulanırken bu kapsamda Ergenekon ile ilgili haber yazan gazetecilere dava açılmış olması, tutuklu çok sayıda gazetecinin bulunması, hükümeti eleştiren Doğan Medya Grubu aleyhinde vergi cezası davası ve erişimi yasaklanan internet siteleri gibi örnekler sunuluyor. Türkiye'de yasaların ifade özgürlüğünü yeteri kadar güvence altına almadığı savunulurken Kürt ve Ermeni meseleleri ve ordu gibi geçmişte hassas kabul edilen konularda bugün daha özgür tartışmaların yapılabiliyor olunması ise olumlu olarak kaydediliyor.
Raporda, azınlıklar da değerlendiriliyor. İç politikada demokratik açılım sürecinin beklenen düzeye gelemediği ve sınırlı sonuçlara ulaştığı ifade edilirken, azınlıkların hakları konusunda daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği belirtiliyor.
İlerleme raporundaki maddelerden birini de antisemitizm oluşturuyor. Konuyla ilgili olarak ‘Türkiye'de yükselen antisemitizmin bir sorun olarak kalmaya devam ettiği’ vurgulanıyor.