22 Kasım pazartesi akşamı Harbiye Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir rüya yaşandı. Shaman Dans Tiyatrosu’nun, Şemeş Karmiel Dans Grubu ile birlikte, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında sundukları “Sürgün” adlı gösteri gönülleri fethetti
Bünyesinde barındırdığı sanatçı guruplarıyla sahne sanatlarının her dalını icra eden Shaman Dans Tiyatrosu; İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Yönetmenliği’nin desteğiyle farklı bir projeye imza attı. İstanbul mozaiğini oluşturan farklı kültür gruplarına mensup toplulukların dans gruplarıyla birlikte bir gösteri zinciri başlatan Shaman Dans Tiyatrosu, yönetmenliğini Verda Hason Darsa’nın yaptığı Şemeş Karmiel ile 7 Bölgeden 7 Tepeye “Sürgün” adı altında ortak bir eğitim ve gösteri projesi planladılar. 2009 yılı Kasım ayında temeli atılan etkinlik 22 Kasım Pazartesi günü seyircisiyle buluştu.
Sefarad Yahudilerinin İspanya’dan İstanbul’a zorunlu göçünün canlandırıldığı ve İstanbul’da birlikte yaşamın getirdiği güzelliklerin dans diliyle anlatıldığı gösteride gruplar; farklı danslar, koreografiler, kostümler ve müzik çeşitlemeleriyle izleyicileri büyülediler. Yaklaşık bir saat boyunca sahneden inmeyen dansçılar final bölümünde beraber sahneledikleri performanslarıyla ayakta dakikalarca alkışlandılar.
Ancak ne yazık ki, bu yürekleri ısıtan dansın, müziğin, ritmin ve armoninin insanın tüylerini diken diken ettiği ve aynı zamanda da gurur verici bu gösteriyi çok az şanslı insan izleme fırsatı buldu. Neden mi? Çünkü kimine göre gerektiği kadar duyurulmadı, kimine göre ise hakkettiği önem ve değer verilmedi. Bana sorarsanız her ikisi de. Organizasyonda emeği geçen herkesi ve büyük bir özveriyle çalışan dansçıları, koreografları candan kutluyorum. Gösteriyi kaçıranlara ise belki bir daha sefere demekten başka bir şey gelmiyor aklıma.
Shaman Dans Tiyatrosu
2004 yılında 25 sanatçı ve 20 müzisyen ile birlikte kurulan Shaman Dans Tiyatrosu, beş yılı aşan serüveninde birçok ülke ve şehirde gösteriler düzenledi. Sahne sanatları ile ilgili tüm branşlarda eğitimin, öğrenimin ve gelişimin sürdürülmesi prensibiyle çalışmalarına devam eden Shaman sanatçıları Türk kültürünün önemli bir objesi olan ve Anadolu’da süregelen birçok gelenekte, dansta, türküde, giyside izleri bulunan Şaman adını topluluğun adı ile bütünleştirdiler.
Grubun kuruluş amacı Anadolu hikâyelerini, müziklerini, ritimlerini her kültürden insanla paylaşabilmek. Danslarında ve sahne performanslarında Anadolu’nun etnik kimliğinden faydalanan grup 40’ı aşkın sanatçısıyla, ortak üretimin, ortak hareket etmenin ve bir takım olmanın güzel bir örneğini sergilemekte.
Şemeş Karmiel Dans Grubu
Türkiye Hahambaşılığı ve İstanbul Yahudi Cemaati destekleri ile çalışmalarını sürdüren yaklaşık 30 kişilik bir kadrosu olan Karmiel Dans Grubu 2004 yılında Verda Hason Darsa’nın önderliğinde kuruldu. Yurt içi ve yurt dışı çeşitli etkinliklerde ülkemizi başarıyla temsil etmekte olan grubun dans koreografileri Verda Hason Darsa ve Shlomo Maman tarafından yapılmakta. Her sene Karmiel Dans Festivali’ne katılan dans grubu, bu sene bir ilk olarak her yıl Brezilya’da gerçekleştirilen en büyük dans festivallerinden biri olan Festival Dalia’ya da katılmayı planlıyor.
Bu sene, Flori Habib ve hem Şemes Karmiel, hem de Shaman Dans Grubu dansçılarından biri olan Sami İpekoğlu ile takımı birlikte yöneten ve çalıştıran Darsa, 2011 yılında yeni bir proje ile seyircilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
Bu proje için dans, müzik ve tema hazır olup, ocak ayı sonuna kadar yeni kadro oluşumunu tamamlamayı düşünen grup, sıkı bir çalışma içinde.