Geleneksel olarak Caddebostan Sinagogu’nda kutlanan Hanuka Bayramı, bu yıl da, 5 Aralık Pazar günü, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Rav. Yeuda Adoni, Cemaat Başkanı Sami Herman, cemaat idarecileri, kurum, kuruluş, dernek başkanları ve kalabalık bir yahid topluluğunun katılımı ile gerçekleşti.
Caddebostan Talmud Tora gençlerinin ve İzzet Bana yönetimindeki ‘Las Estreyikas d’Estambol korosunun birlikte hazırladıkları kutlama, ‘Baruh Aba’ şarkısı ile başladı.
Kadıköy Hemdat İsrael Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mayir Saranga, Hanuka Bayramı’nın anlam ve önemini belirtti ve Yahudi kültürünün eğitimle gençlere aktarılmasının önemine değindi. Saranga sözlerini şöyle sürdürdü, “Yahudi kültürü, tarih boyunca çeşitli kültürlerin etkisi ile harmanlaşmasının sonucudur. Bu kültürün zenginliğini, bilim adamlarında ve sanatçılarda görürüz. Göreve yeni başlayan yönetim kurulumuz ile sinagoglarımız, midraşlarımız, kütüphanemiz, mikvemiz, mutfağımız ve mezarlıklarımızla, cemaat üyelerimize en iyi hizmeti, yüksek standardlarda vermeye çalışacağız. Bültenimiz, internet sitemiz, mail gruplarımızla, cemaat üyelerimizi çalışmalarımız hakkında bilgilendirecek, her yaş grubuna hitap eden faaliyetler hazırlayarak, herkesi sinagoglarımıza çekebilmek için, tüm gayretimizle çalışacağız”.
Çocuklar Korosunun seslendirdiği Hanuka şarkılarından sonra, Caddebostan Talmud Tora Başkanı İzak Babat konuşmasında, Hanuka Bayramı’nın hikayesini anlattı. Babat konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Makabiler tek mumu yakabilecek yağ kalmasına rağmen, pes etmediler ve tek mumu yaktılar. Ardından, Tanrı mucizeler yaratarak, bu yağın sekiz mumu yakmağa yetmesini sağladı. Aynı Makabilerin yaptığı gibi, bizler de dünyayı aydınlatmaya yetmeyecek ışık olsa bile, pes etmeyeceğiz ve ışığı yakacağız, Tanrı mutlaka devamını getirecektir. Bu ışık Tora’dır” dedi.
Talmud Tora öğrencilerinin sundukları gösteride, Makabilerin annelerinin, çocuklarını nasıl yetiştirdiğini, nasıl eğittiğini göstererek, kadınının metanetini, direncini vurguladılar.
Rav Yeuda Adoni konuşmasında önemli noktalara değindi. ‘Makabiler, her şeyden önce, Helen kültürüne odaklanmış, bu kültürü benimsemiş Yahudileri, eski kültürlerine eriştirmek için savaştılar. Sonra, onları esaretten kurtarmak için mücadele ettiler. Makabilerin savaşı gibi, her birimiz bir Makabiyiz. Geleneklerimizi evlerimizde sürdürerek, Şabat’a ve bayramlara gereken önemi vererek, bu savaşı evlerimizde devam ettireceğiz. Çocuklarımıza Tanrı bereketini verecek, çocuklarımız Hanuka yağı gibi çoğalacaklardır’.
Talmud Tora çocukları, barkovizyon eşliğinde sundukları gösteride, Hanuka’nın hikayesini, modern teknoloji teknikleri ile çağa uygun bir şekilde canlandırdılar.
Cemaat Başkanı Sami Herman, bayramlarımızı kutlama şeklinin standardlarının yükseldiğini belirtti ve “ Kendimizi geliştirmek, duyduğumuz coşkuyu, heyecanı arttırıyor” dedi. ‘Bilhassa Anadolu yakasındaki dindaşlarımızın, geleneklerine ne kadar yakın olduklarını, bir kez daha gördük. Yahudi milleti, her zaman mucizelere inanmıştır, Tanrı da onlara yardım etmiştir, fakat her şeyden önce çalışmalıyız. Toplum olarak çalışarak çok şeyi başarabiliriz” dedi.
Hahambaşı Rav İzak Haleva ise, Hanuka Bayramı’nın çağa uygun bir şekilde kutlandığını söyledikten sonra “Helenlerin devrinde, Yahudi alemi kendi kültürlerinden uzaklaşmışlardı. Din adamları, Yahudilerin inişe geçişini frenlemek, putperestlerle irtibatı engellemek için, putperestlerin imal ettiği yağı dahi kullanmayı yasaklamış, ‘sadece kaşer yağ kullanacaksınız’ demişlerdi. Tanrı, kendi kültürlerinden uzaklaşanlara bunu göstermek için Menoranın sekiz gün yanmasını sağladı. Tanrı bu mucizeyi yarattı. Toplumumuz her zaman, geleneklerimizin evlerimizde devamı ile kültürümüzün devamının mücadelesini vermiştir” şeklinde konuştu.
Ardından, hep birlikte Hanuka duası okundu ve Hanuka mumları yakıldı. Her yıl, bu güzel ve anlamlı törenin tekrarlanması dilek ve temennileri ile bu yılki Hanuka kutlamaları sona erdi.