İsrail’in kuzeyinde çıkan orman yangını 42 kişinin ölümüne, 50 bin dönümlük ormanlık alanın yanmasına ve 55 milyon dolarlık maddi hasarın oluşmasına sebep oldu. İsrail tarihinin “en büyük doğa felaketi” olarak nitelen yangın dört gün sonra kontrol altına alınabildi
İsrail tarihinin “en büyük doğa felaketi” olarak nitelen yangın 2 Aralık Perşembe günü başladı. Ancak 6 Aralık Pazar akşamı kontrol altına alınabilen yangın, 250 evin zarar görmesine, 50 bin dönümlük ormanlık alanın yanmasına ve yaklaşık 55 milyon dolarlık maddi hasarın oluşmasına yol açtı. Ayrıca yangın dolayısıyla yaklaşık 17 bin kişi evlerini boşaltmak zorunda kaldı.
İsrail’in kuzeyinde bulunan Hayfa’nın yakınındaki Karmel Dağları’nda başlayan yangında 42 kişi öldü. Ölenlerin arasında, Damon cezaevini tahliye etmeye çalışırken alevlere yakalanan bir otobüsün içinde diri diri yanarak ölen itfaiye erleri ve cezaevi görevlilerinin yanı sıra yangın söndürme çalışmalarına gönüllü katılan 16 yaşındaki öğrenci Elad Riven de bulunuyor.
Türkiye dışında Azerbaycan, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Mısır, Almanya, Hollanda, İtalya, Ürdün, İsviçre, İngiltere gibi ülkelerin de destek verdiği yangın söndürme çalışmalarına, Yunanistan 7 adet, Fransa, İspanya ve ABD 5 adet, Rusya 3 adet, Türkiye 2 adet yangın söndürme uçağı gönderdi.
Yangın söndürme çalışmalarına Filistin Özerk Yönetimi’ne ait 3 itfaiye aracı ve sivil savunma ekipleri de katıldı.
FÖY’den yardım ve başsağlığı mesajı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas’ı bizzat arayarak yangın söndürme çalışmalarındaki yardımlarından dolayı teşekkür etti ve ‘’komşuların daima birbirlerine yardımcı olması gerektiğini’’ söyledi. Hayatını kaybedenler için tüm İsrail halkına başsağlığı dileyen Abbas, İsrail’e yardıma hazır olduklarını belirtti. İki liderin, geçen Eylül ayında ABD Başkanı Barack Obama ile Washington’da bir araya gelmelerinden bu yana ilk kez karşılıklı konuştukları tahmin ediliyor. FÖY Başbakanı Selam Feyyad da İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’i arayarak yangında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletti. Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen Hamas lideri İsmail Haniye yaptığı bir konuşmada yangını “Allah’ın İsrail’e verdiği bir ceza” olarak tanımladı.
Türkiye-İsrail ilişkilerinde sürpriz gelişme
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile gönderilen yardımdan duyulan memnuniyet dile getirildi. Türkiye’nin gönderdiği yaklaşık 6 ton su kapasiteli CL-215 tipi amfibi uçakları Ramat David askeri üssünde ziyaret eden Binyamin Netanyahu, Türk itfaiye erlerinin yanına giderek bizzat teşekkür etti.
Gönderilen yardım ile oluşan “sıcak ilişki” ortamının ardından İsrail, Türkiye ile resmi temasa geçti. Mavi Marmara baskınını soruşturan Birleşmiş Milletler Komisyonu’ndaki İsrailli temsilci Yosef Ciechanover, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Haaretz Gazetesi’nin haberine göre; Netanyahu, Türkiye ve İsrail arasındaki krizi sonlandırmayı amaçlıyor. Ancak Başbakan Erdoğan, “Taleplerimiz belli. Bu talepler çözülmediği müddetçe ilişkiler eskisi gibi olamaz. Bu talepler özür meselesi ve tazminat konusu” diyerek tavrını net bir şekilde belli etti. Başladıktan 77 saat sonra kontrol altına alınabilen yangına, piknik yapıp nargile içen 2 Dürzi gencin sebep olduğu sanılıyor.