Bu eğitim yılının başlamasıyla birlikte İzmir Yenişehir’de hizmete giren, İzmir Musevi Cemaati eski Başkanı’nın tadilat ve donanım masraflarını karşıladığı ve kendi adını taşıyan “Moris Bencuya Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi”, otistik çocukları olan İzmirli ailelerinde sevinç yarattı
Moris Bencuya Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi hakkında sorularımızı Moris Bencuya ile Okul Müdürü Ekrem Şencan yanıtladı.
Engellilere Yaşam ve Özel Eğitim Derneği’nin kendisine getirdiği teklifi severek kabul ettiğini belirten Bencuya, “Duyarlı bir insan olarak bütün amacım insanların ömrünü uzatıp onlara yardım etmek. Okul, iş yerime çok yakın. Bağış teklifi geldikten sonra okulu daha yakından inceledim ve hemen bağış yapmaya karar verdim. Engelli çocukların eğitimine katkı yapmak beni ayrıca heyecanlandırıyor. Okula desteğimi sürdüreceğim. Okulun en iyi şekilde eğitim vermesi için elimden geleni yapacağım” dedi.
İzmir Yenişehir semtinde bulunan okul, üç dönüm araziye üç ayrı bina olarak, 1957 yılında yapılmış. Uzun yıllar Ziya Gökalp İlköğretim Okulu olarak hizmet vermekteydi. Ancak bölgedeki öğrenci sayısının azalması ile son yıllarda kullanılmayan ön binanın Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi olarak değerlendirilmesine karar verildi. Konuyla ilgili olarak Engelliler Yaşam ve Özel Eğitim Derneği (EYADER) ile İzmir Valiliği arasında 21.01.2010 tarihinde bir protokol imzalandı. Moris Bencuya, İzmir Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü oluruyla dernek ile yaptığı protokolle binanın tadilat ve donanım masraflarını karşılayarak okulu kısa bir sürede tamamlanıp eğitime açılmasını sağladı.
2010 Temmuz ayında İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Bencuya’nın 200 bin liralık bağışını, düzenlediği bir törenle kabul etti. 1500 m2 kapalı alana sahip okulda çocuklar için sekiz derslik, bir oyun odası, bir yemekhane ve idari odalar bulunuyor.
Okulda halen 26 öğretmen, 55 öğrenciye eğitim veriyor. Ancak eğitim çağına gelmiş çok sayıda otistik çocuğun olması – ülkemizde 100 binin üzerinde otistik çocuk eğitim beklemekte- ve büyük bir kalabalık sınıf yerine, küçük dersliklerde bireysel ağırlıklı eğitimin daha başarılı olması nedeniyle derslikler ikiye bölündü. Önümüzdeki günlerde buna bağlı öğrenci sayısının arttırılması hedefleniyor.
Planın gelişiminde belediye desteği, yerel yönetim veya sivil toplum kuruluşlarından destek aldınız mı?
Otistik çocukların eğitim ihtiyacı için yer arayışında olan EYADER söz konusu bina için Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bakanlık nezdinde gerekli girişimleri yapıp izinleri aldı. Hizmete girebilmesi için yapılan tüm tadilat ve donanım çalışmalarından sonra okula “Moris Bencuya Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi” adı verildi. Konuyla ilgili yerel yönetimle de görüşüldü. Konak Belediyesi okulun bahçe düzenlemesine katkı sağladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Aşevi Müdürlüğü her gün okula yemek sağlıyor.
İzmir’de zihinsel engelli çocukların eğitimi için başka okullar da var mı?
Moris Bencuya Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi, İzmir merkezde otistik çocuklara eğitim veren tek bağımsız devlet okulu.
Kaç yaş grubu çocuklar eğitim alıyor?
Okulumuzda 06-15 yaş arası otizm tanısı konulmuş çocuklar eğitim alıyor. Otizmin tıbbi ve bilimsel olarak kabul edilen tek tedavisi erken tanı ve yoğun eğitim olarak biliniyor. Bu amaca uygun olarak çocukların yanı sıra ailelerinin ve toplumun da otizm konusunda eğitimi ve bilinçlendirilmesi okulun çalışmaları arasında.
Bu çocuklara nasıl bir eğitim veriliyor? Mesleki yönlendirme çalışmaları, sanat faaliyetleri, spor vs gibi…
Çocuklara öncelikle yemek, tuvalet gibi temel becerileri kazanma, konuşabilme ve ihtiyaçlarını anlatabilme konusunda eğitim verilerek, yaşıtlarıyla birlikte kaynaştırma eğitimi alabilecek seviyeye getirilmeye çalışılıyor. Öncelikli hedef çocukları toplumda bağımsız bir birey olarak tek başlarına yaşayabilecek seviyeye getirmek. Otizm yelpazesi çok geniş bir rahatsızlık. Otistik çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zekâ geriliği görülse de, zekâ seviyeleri normal otistik çocuklar da var. Ancak genel zekâ seviyeleri ne olursa olsun, otistik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta ortak zorluk çekerler. Kendini dış dünyaya ve iletişime tamamen kapatmış çocuklar olduğunu gibi, sosyal becerileri güçlü, müthiş bir hafıza gücüne veya güzel sanatlara karşı yeteneği olan çocuklar da var. Amacımız erken yaşta eğitime başlayarak bu çocukların temel sorunlarını çözüp, 15 yaşından sonra meslek edinmeleri için iş eğitim ve meslek okullarında eğitim görebilmelerini sağlamak.
Eğitim kadrosu kimlerden oluşuyor? Gönüllü eğitimciler var mı?
Okulda kadrolu olarak, müdür, müdür yardımcısı, rehber öğretmen ve iki zihinsel engelli sınıf öğretmeni bulunuyor. Geriye kalan eğitim kadrosu MEM tarafından atanan ücretli öğretmenlerden oluşuyor. Okulda hizmetli ihtiyacı karşılanmadığından iki hizmetli ücreti dernek tarafından ödenerek çalıştırılıyor. Ayrıca derneğin çalışmalarına katılan ve destek veren gönüllü anneler de değişik zamanlarda okula gelerek çocuklar ve ailelerle zaman geçiriyor.
Temmuz ayında bağış için İzmir valiliğinde düzenlenen törene İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Vali Yardımcısı Sait Topoğlu, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Necmettin Müftüoğlu katılmış, Moris Bencuya’ya bir teşekkür plaketi sunmuşlardı.
Moris Bencuya Kimdir?
Moris Bencuya, 1934 İzmir doğumlu. İstiklal Savaşı’nda şehrin yakılması nedeniyle Manisa’dan İzmir’e göç etmiş bir ailenin çocuğu. Çocuk yaşta babasının yanında Hisarönü’nde ticarete atılan Bencuya, okul ve iş hayatını beraber götürdü. İzmir Musevi Cemaati geçmiş dönem Başkanı Moris Bencuya, halen çok sayıda sosyal ve sivil toplum kuruluşlarında aktif görevler üstlenmekte ve çeşitli vakıfların kurucu üyesi. Bencuya, evli 2 çocuk ve 5 torun sahibi.