Yöneticiliğini Prof. Dr. Esther Benbassa’nın yaptığı Alberto Benveniste Merkezi, kuruluşunun 10. yıl etkinlikleri kapsamında “Les Sépharades” adlı bir kitap yayımladı
Sorbonne Üniversitesi’ne bağlı “Alberto Benveniste Merkezi”, “Les Sépharades: Histore et culture du Moyen Age a nos jours” (Sefaradlar: Ortaçağ’dan günümüze tarih ve kültürleri) başlıklı bir kitap yayınladı.
Sorbonne Üniversitesi öğretim üyesi ve “Alberto Benveniste Merkezi” yöneticisi Prof. Dr. Esther Benbassa, kuruluşun 10. yıl etkinlikleri vesilesi ile yayınladığı kitabın önsözünde, Selanik Osmanlısı olup iş yaşamlarını Portekiz’de sürdüren 1904 doğumlu Alberto Nahman Benveniste’nin çocukları Monique ve Serge ile tamamen bir rastlantı sonucu tanıştığını, Amerikalıların aksine Avrupalıların, özellikle Fransızların kültür alanında bağış yapmalarının son derece nadir olduğu bir ortamda gerçekleştirilen bu fon sayesinde Sefaradların sahip oldukları zengin kültür mirasının ortaya çıkartıldığını belirtmekte.
Merkezin laik olmasına değinen Benbassa; “Beit Midrash” (Öğrenim Evi) çerçevesinde her yıl gerçekleştirilen etkinliklerde, konu ve araştırmaların bazen oldukça karmaşık olmasına karşın öğretim üyeleri ve araştırmacıların yanısıra salt ilgililerin de bir araya geldiğini vurguladı. Sunumların Paris-Sorbonne Üniversitesi’ne bağlı “Les Cahiers Alberto-Benveniste” başlığı altında yayınlandığını belirten Benbassa, yeni yayımlanan kitabın 2001-2011 yılları arasında düzenlenmiş ve Sefaradların tarihlerinin on önemli dönüm noktasını inceleyen on konferansı içerdiğini ifade etmekte.
İspanya yarımadasında Sefarad Yahudileri İbranice ve Arapça lisanlarında pek çok değerli edebiyat, şiir, Kabalistik eser ve Zohar’ı kaleme aldı. Sürgünden sonra bu kültürün tüm Avrupa ve Osmanlı İmparatorluğu’na yayıldığını, Judeo-Espanyol dilinde yazılan ve gerçek bir dini ansiklopedi niteliğindeki “Me’am Lo’ez”in bu zengin kültürün en belirgin yapıtı olduğunu biliyoruz. Doğu Yahudiliğinin “Ana-Kenti” olarak nitelendirilen Selanik’in İkinci Dünya Savaşı’nda yok olan Yahudiliğine de yer verilen kitapta, araştırma konuları Balkanlar’da sonlanmıyor, Sefarad kültürünün Latin Amerika ülkelerindeki uzantıları da ele alınıyor.
Kitapta Ron Barkai, Bernard Vincient, Beatrice Perez, Michele Escamilla, Yirmiyahu Yovel, Louise Benat Tachot, Gil Anıdjar, Alisa Meyuhas Ginio, Aron Rodrigue ve Nathan Wachtel’in sunumlarına yer verildi. İlgilenenlerin http://PUPS.PARİ-SORBONNE.FR sitesinden alımda bulunmaları mümkündür. Merkezin yayımladığı diğer eserler “L’histoire des minorites est-elle une histoire marginale”, Sepharadisme et Hispanite, L’Espagne a la recerche de son passe”, “Itineraires sepharades”, “Juifs de Grece”dir.
17 Ocak günü düzenlenen bir törende 2011 yılı Alberto Benveniste Ödülleri sahiplerini buldu. Standord Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Aron Rodrigue, yaptığı tüm çalışmaları nedeniyle araştırma ödülüne, José Manuel Fajardo “Mon no mest Jamaica” (Benim adım Jamaica) adlı eseri için edebiyat ödülüne layık görüldüler.