Fransa'dan Zambiya'ya, Kuzey Kore'den Burma'ya haftaya damgasını vuranlar...
FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETTİ
Fransa Dışişleri Bakanı Michele Alliote-Marie üç aylık görev süresinin ardından istifa etti. Alliote-Marie, Tunus’un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali iktidarı ile olan yakın bağları nedeniyle sert eleştirilere uğramıştı. Bakan, medyanın ailesinin özel hayatına saldırdığını mazeret göstererek siyasi hayatına son verdi.
BAHREYN ORTADOĞU’NUN ÖNEMLİ FİNANSAL MERKEZİ
Bahreyn’de reform yanlısı nüfusun yüzde 60’ını Şii protestocular oluşturuyor. Bu durum bölge için ekonomik açıdan önemli olan Bahreyn’de politik kriz olasılığını arttırıyor. İran Körfezi’nin finans merkezi durumundaki Bahreyn’de istikrar sağlanması, yoğun dış ticaret ilişkileri bakımından Türkiye ve İran tehdidine karşı ABD için büyük önem taşıyor.
KUZEY KORE, GÜNEY’İ TEHDİT ETTİ
Pazartesi günü ABD ve Güney Kore yıllık hava, kara ve deniz tatbikatlarını başlattı. Bunun üzerine Kuzey Kore, sınır yakınlarına helyum balonlar üzerinde karşıt bildirgelerde bulunan mesajlar gönderilirse ateş açacağı uyarısında bulundu.
ZAMBİYA’DA ÇİN BASKISI DEVAM EDİYOR
Zambiya’daki maden işçileri Çinli iş adamlarına karşı harekete geçti ve ülkede silahlar patladı. 12 milyon işçi nüfusuna sahip Zambiya’ya 1,2 milyar dolarlık yatırım yapan Çin yönetimi fakir ülkelere yardım kampanyasına devam edeceğini bildirdi. Ancak baskıcı ekonomik uygulamalardan vazgeçmeyen Çinli şirketler işçileri kızdırdı.
ABD’DEN KADDAFİ KARŞITLARINA YARDIM
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin hazırladığı Libya konulu konferansa katılmak üzere Cenevre’ye yaptığı ziyarette, ABD’den talep edilecek her türlü yardıma açık olduklarını bildirdi. Clinton, Kaddafi rejiminin bittiğini sözlerine eklerken Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki krize bir an evvel müdahale edilmesi gerektiğini savundu.
Burma lideri kadın kıyafeti giydi
Burma lideri General Than Shwe halkın karşısına kadın kıyafeti ile çıktı. Dünyanın en baskıcı askeri rejim liderlerinden biri olarak bilinen Than Shwe’nin feminen görünümü ile basına poz vermesinin nedeni merak konusu oldu.
Yapılan araştırmalara göre Güneydoğu Asya ve Burma liderleri astrolojiye, batıl inançlara ve kara büyüye inanıyor. Bazı gazeteci ve yazarlar liderin kadın kıyafeti giymesini ve sarihlerle halkın karşısına çıkmasını bu inanışlara bağladılar.
Irrawaddy gazetesi yazarı Wai Moe’ye göre astrologlar gelecekte Burma’yı kadın liderin yöneteceğini öngördükleri için general bu tehlikeyi ortadan kaldırmak istedi. Ayrıca lider ülkede Suu Kyi gücünün yeniden ortaya çıkmasını engellemek amacı ile yardımcıları ile birlikte sarih giymeyi uygun gördü.
Suu Kyi 2007 yılında rejime karşı ayaklanma başlattı. Bu ayaklanmada rejim liderine kadın iç çamaşırları göndererek (bir inanışa göre kadın iç çamaşırı ile karşılaşan liderin gücü elden gider) onun gücünü elinden almayı planladı. Böylece Burma lideri Than Shwe kadın kıyafeti giyerek Suu Kyi’nin gücünü engellemiş oldu.
HAFTANIN ÖDÜLÜ
Amerikan X-Prize Kurumu CEO’su ay ile ilgili özel bir yarış düzenledi. Çalışan takımlar aya giden robot yapacak. Aydan ilk geri bildirimi yapacak takıma 30 milyon dolar ödül verileceği açıklandı.
HAFTANIN SÖZÜ
“Ben birkaç kere gittim, siz de rahatlamak için tatile Mısır ve Tunus’a gidin.”
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle
Haftanın Sayıları
% 83 Son bir yıl içinde buğday fiyatlarının Chicago borsasında artış oranı
34.550 Son üç yılda Meksika’da uyuşturucu ticaretine bağlı olarak
meydana gelmiş cinayet sayısı
%6 New York’ta Little İtaly bölgesinde yaşayan İtalyan nüfusun oranı
İNEN
Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukovich: Göreve başladığı bir yıl içinde ülkeyi eskiye oranla daha otoriter rejimle yönetti.
ÇIKAN
Uganda Cumhurbaşkanı Yoveri Musaveni:Halkın güvenini elde ederek seçimleri kazandı, 5 yıl daha başkan oldu.