Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen U-MMUD Mimi Mitrani Eğitim Seminerleri 6 Mart Pazar Günü, yaklaşık 200 kişinin katılımıyla gerçekleşti.
Farklı konular, farklı konuklarla yapılan söyleşiler, Genç Girişimciler Paneli, Eğlenceli Atölyelerle dopdolu geçen U-MMUD gününde, ayrıca Şalom Gazetesi Yayın Yönetmeni İvo Molinas, Cemaat Başkanı Sami Herman ve Başkan Vekili İshak İbrahimzadeh ile “Cemaatimizde neler oluyor?” konulu bir söyleşi yaptı.
Söyleşi öncesinde Eğitim Koordinatörü Röne Kaspi U-MMUD’u destekleyen Mitrani ve Mizrahi ailelerine, konuklara ve katılımcılara ve teşekkürlerini ifade eden bir konuşma yaptı.
Konuşmasında “Hayatın matematiğine yolculuk” konusu ile U-MMUD’a davetli olan Prof Dr. Yomtov Garti’nin ani ölümünden büyük üzüntü duyduklarını belirten Kaspi, Yomtov Garti’nin kızı Şarlot Abenyakar’a bir anı plaketi sundu.
UÖML yetkilileri U-MMUD’u hazırlarken neler yaşadıklarını şöyle ifade ettiler: “U-MMUD’u hazırlarken hızla değişen dünyamızda farklı konularda değişik bakış açılarını araştırıyor, yeni konuları ve fikirleri öğrenirken heyecanlanıyor, U-MMUD günü heyecanımızı etkinliğimize katılan konuklarımızla paylaşıyoruz. Bu yıl U-MMUD’a gençlerin ağırlıklı olarak katılması bizleri çok mutlu etti. Mezunlarımızın katıldığı “ Musevi Liseliler İş Hayatında Nerede Paneli” ile mezunlarımızı okulumuzda ağırladık. Bir yanda anneler ve kızları Sefarad yemeklerinin inceliklerini öğrenirken, diğer yanda babalar ve oğulları spor turnuvasından madalyaları ile ayrıldılar.”
Erim Hısım / Ne diyorsunuz, ne anlıyorlar?
İnsan Kaynakları Danışmanı, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi
“İletişim nedir, ne değildir? İletişim döngüsü, İletişim kazaları, İletişim engelleri, Beden dili ve uygulamaları, İletişimde cinsiyet faktörü, Ne deriz ne anlaşılır ve Nasıl demeliyiz?” konuları örneklerle tartışıldı.
Cynthia Apollo / Conflict Resolution
Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi
İngilizce yapılan ve gençlerin yoğun ilgi gösterdiği bu seminerde günlük hayatta (aile, iş ve özel hayatta) karşılaştığımız sorunlara nasıl çözüm üretebiliriz konusu paylaşıldı.
Berta Adato Saporta / Annelerimiz ve Anneliğimiz – Being a Jewish Mom
Uzman Klinik Psikolog
Woddy Allen’ın “New York Stories” filminden yola çıkarak “annelerimiz” ve “anneliğimiz”den bahsedildi. İnteraktif olarak geçen seminere katılan anneler, “Jewish Mom” olarak özeliklerini, farklılıklarını, gelecek nesillere neler transfer ettiklerini ve kendi annelerinden neler taşıdıklarını paylaştılar.
Anıl Altaş / Ticaretin önüne “e” geldi, hoş geldi
KariyerDanışmanı “Kendini geliştir, zamanı iyi kullan, hızla değişen dünyaya ayak uydur, kendini yenileme yarışında geri kalma, dünyaya farklı gözlüklerle bak, sosyal medyada boşa vakit geçirmeyin.” mesajıyla başlayan seminerde sosyal medyanın sihirli dünyasında, bireysel ve kurumsal olarak var olmanın püf noktaları anlatıldı. Dünyada ve Türkiye’de sosyal network dinamikleri, sosyal networkleri etkin kullanma taktikleri, sosyal medya, sadece Facebook, Twitter, Friendfeed, Linkedin ve Xing’ten mi ibaret? Sosyal medyaya yapılan itirazlar, sosyal medya gerçekleri, Sosyal medya kuralları, Facebook ve Twitter Kullanım rehberi, İletişim Prensipleri gibi konular üzerinde duruldu.
Neşe Karabekir / Dünden bugüne taşıdıklarımız, psikolojik mirasımız
Uzman Psikolog
Dinleyicilerin önceden rezervasyon yaparak katıldığı bu seminere oldukça yoğun bir ilgi vardı. “Hiç birimiz sadece şimdiden ibaret olamayız; vücudumuzda ve zihnimizde bizden önceki tüm kuşakların ve tüm bilgilerin kayıtlarını taşımaktayız. Yepyeni bir canlıya hayat verirken bu taşınan kutuları tek tek açıp bakmak ve gereksiz olanları yeni nesile vermemek gerekmektedir.” diyen Karabekir’in, U-MMUD’da yaptığı ve 2 saat süren psikodrama çalışması dinleyicileri oldukça etkiledi.
Özlem Denizmen / Parasını yönetebilen, hayatını yönetebilir
Doğuş Holding Strateji Başkanı, CNBC-e “Para Durumu” Program Yapımcısı
Genç nüfusun çoğunlukta olduğu ülkemizde Bireysel Para Yönetimi konusunda bilinç oluşturmak, “Para Konusunu” gizli, saklı, utanılan, suçlanılan, bilgisizce yönetilen bir kavram olmaktan çıkarıp; konuşulabilir, danışılabilir, yönetilebilir bir olgu haline getirmek isteyen Özlem Denizmen, basit bütçe metodları, harcama tüyoları; kredi kartı kullanımının püf noktaları, yatırım ve birikim taktikleri, kariyer planı; eğitim sırasında para kazanmak ve girişimcilik konuları üzerinde durdu. Yoğun bir katılımla gerçekleşen seminerde Denizmen, katılımcıların kendisine yönelttiği soruları da cevaplandırdı.
Serap Gökmen / Zamanınızın efendisi olun
Yaşam Koçu
“Herkesin eşit 24 saati vardır. Başarıyı getiren, başarılı ve başarısız kişileri birbirinden ayıran, zamanlarını nasıl kullandıklarıdır. Zaman Yönetimi semineri, zamanı etkin kullanmak için kullanılan başlıca yöntemleri aktarmak ve hedef odaklı düşünme alışkanlığının geliştirilmesini amaçlamaktadır. Etkin planlama yapmak ve önceliklerimizi belirlemek, iş ve özel yaşamımızda istediğimiz hedeflere ulaşmamızı sağlar.” diyerek katılımcılara önerilerde bulunan Gökmen, zamanımızı etkin ve doğru bir şekilde kullanmayı öğrendiğimiz takdirde her şeye nasıl vakit bulabileceğimizi anlattı.
Dr. Ufuk Akın / Beden ve zihin bir bütündür
Psikolog “Her birey, bedensel, psikolojik, zihinsel ve ruhsal öğelerin birleşimidir. Her öğe eşit derecede önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için her biri ele alınmalıdır. Beden ve zihin birbirini bütünleyen iki parçadır. Zihin, beden kadar tıbben gerçek ve önemlidir. Herkesin kendini iyileştirme yetisi vardır. Kişilerin iyileştirme yetileri, inançları ve beklentileri doğrultusunda işe yaramaktadır.” diyen Akın, kaygılarımızın hastalıklarımızı belirlediğini, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için sanat, müzik, dans, meditasyon, yoga, tai-chi gibi terapilerin faydalarından bahsetti.
Genç Girişimciler Paneli
Hayim Pinto’nun (Domino’s Pizza Franchiser) möderatörlüğünü yaptığı, Sandy Abut (Naan Ekmek Fırını Kurucusu), Başak Fransez (2shoppers Kurucusu, Stil Danışmanı), Batya Kebudi (Editör ve Takı Tasarımcısı) ve Lisya Kalma’nın (theMagger Web Sitesi Kurucusu) katıldığı panelde, yeni çağın meslekleri ile iş hayatına atılan ve kendilerine bulundukları sektörlerde yer edinen genç girişimciler, deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.
Söyleyip de anlatamadıklarımız…
Ela CENUDİOĞLU
Erim Hısım’ın “Ne diyorsunuz, ne anlıyorsunuz?” konulu semineri daha çok sohbet havasında geçti. Erim Hısım sorular sordu, biz kendi kendimize sorular sorduk, cevaplar verdik: “Neden anlaşamıyoruz? Konuşuyoruz ama anlaşamıyoruz.”. İletişim kuramamada çözümün, teşhisin iletişim engellerini tanımak, tedavinin de bu engelleri ortadan kaldırıp etkili iletişim kurmak olduğunu öğrendik.
Mevlana der ki “Önemli olan ne söylemek istediğimiz değil, karşımızdakinin ne anladığıdır.” Meğerse “kimse beni anlamıyor” diye şikâyet eden asıl kendini iyi anlatamıyormuş.
Örnekler üzerinden giden bu sohbet çok keyifliydi.. “Karşıya geçmek” derken ne geliyor aklınıza? Avrupa’dan Asya’ya geçmek mi yoksa yolun karşı tarafına geçmek mi? Sayın Hısım ışıkların yanmasını beklerken “karşıya geçmek için düğmeye basınız” işaretini görüp yanındaki kıza “ben şimdi bu düğmeye basınca karşıya Taksim’e geçiyor muyum?” diye sorduğunu anlatması bu örneklerden biriydi. Ya da evinize gelen misafire kahve içip içmeyeceğini nasıl sorarsınız? “Kahve alır mıydınız? Kahvenizi nasıl alırsınız?” gibi soru çeşitlerinin yol açacağı sonuçlar pek parlak değil. Erim Bey, paltosunu giyip kahve almaya çıkmış bu sorular sorulunca!
Resimler görüp onların neleri çağrıştırdığını konuştuk. Gelinlik içerisinde olan bir kadını erkeğin bulaşık makinesi olarak gördüğünü, erkeği ise kadının bankamatik olarak gördüğünü öğrenmiş olduk.
Özlem Denizmen ile paramızı nasıl yöneteceğimizi öğrendik. “Parayı yönetmek hayatı yönetmektir.” mottosundan hareket edip parayı yönetmenin ne kadar önemli olduğunu öğrendik. “Birikim”, “almak”, “vermek” ve “yatırım” kavramlarını irdeledik. Rahmetli Kemal Sunal’ın bir filminde nişanlısına kavuşmak için nasıl para biriktirdiğini izledik. Alışveriş yaparken kendimizi nasıl kontrol edeceğimizi bilmek iyi oldu. “Gerçekten ihtiyacım var mı?” diye sormak faydalıymış.