16. Gourmand Awards töreni, 3 Mart Perşembe akşamı Paris’in en şık tiyatro salonlarından biri olan Folies Bergere’de gerçekleşti. Törende dünya klasmanında en iyi yemek ve şarap kitapları ödülleri sahiplerini buldu. Paris’te davet organizasyonları ve konferanslar kanalıyla Türk mutfağı tanıtımına katkıda bulunan lezzet araştırmacısı, gazetemizin Fransa temsilcisi Sibel Cuniman Pinto’nun Osmanlı ve Sefarad Mutfaklarını kaleme aldığı ve Almanya’da En İyi Mutfak Tarihi Kitabı seçilen ‘The Evolution of the Sephardic Cuisine in Turkey: Five Centuries of Survival (Türk Sefarad Mutfağının Gelişimi-Beşyüz Yıllık Serüven) eseri dünya üçüncülüğü ödülüne layık görüldü. Sefarad ve Osmanlı mutfaklarını karşılaştırarak her iki mutfağın birbirine katkılarını anlatan kitap aynı zamanda bir mutfağın günümüz globalizasyon tehditleri altında yaşamını nasıl sürdürebileceğine de ışık tutmaya çalışıyor.
Mutfak tarihinden yemek fotoğrafçılığına, yöresel mutfaktan yemek edebiyatına kadar farklı dallarda 154 ülkeden 53 yemek ve 23 şarap kategorisinde gerçekleştirilen 16. Gourmand Awards töreni yayıncılık sektöründe eşi benzeri olmayan bir organizasyon. Medyanın Film Oscar’larına benzettiği bu özel yarışma, Jüri Başkanı Edouard Cointreau’nun konuşmasında da belirttiği gibi yemek kitapları endüstrisinin Dünya Olimpiyatları.